Hirdetés

Trinity APU, vagy inkább külön CPU és VGA?

APU vs. CPU+GPU

A processzorok világa manapság a rendszerszintű integrációtól hangos, legyen szó akár x86-os, akár ARM architektúrás megoldásokról. A koncepció fő pillére a GPU és a CPU összeházasítása, minek eredményeképpen a grafikus mag erőforrását kihasználva nem csak tehermentesíthető a CPU, de a feladatok egy részénél jóval nagyobb végrehajtási sebesség érhető el.


[+]

A különféle részegységek egyetlen szilíciumlapkába való integrálásával csökkenthető az adott processzor helyigénye, valamint akár fogyasztása is. E mellett az egyes végrehajtók és vezérlők közötti kisebb távolság okán akár gyorsabb kapcsolat is kialakítható.

Hirdetés

Így 2013 elején még csak az integráció hajnalán járunk, amikor már ugyan egyetlen lapkában lakik a CPU és a GPU, de kapcsolatuk nem túl szoros. Jelenleg mind az AMD, mind pedig az Intel egy speciális buszon vagy az utolsó szinten található cache-en keresztül tartja a kapcsolatot a két szekció között. A jelenlegi tervek szerint ez a távolság időről időre csökkenni fog, aminek végső eredménye a mai CPU és GPU szinte teljes összefonódása lesz.

No de még ne rohanjunk ennyire előre, maradjunk a jelenben! Pusztán a grafikus teljesítményt szemlélve egyelőre az AMD kínálja a legütőképesebb megoldást Trinity kódnevű A10-5800K APU-jával, míg csupán az x86-os CPU-erőt vizsgálva az Intel Ivy Bridge alapú Core i7-3770K processzora a legizmosabb a heterogén megoldások között. Mindez azt is jelenti, hogy jelenleg valamilyen kompromisszumot kell kötnünk, amennyiben a leggyorsabb CPU és GPU (IGP) szekcióhoz egyaránt ragaszkodnánk.

Ezzel szemben akár az is előfordulhat, hogy CPU-ból beérnénk egy gyengébb kétmagossal is, míg IGP-ből az elérhető leggyorsabbat szeretnénk processzorunkon belül tudni. Aktuálisan erre házon belül az Intel kínál megoldást, például az általunk is tesztelt i3-3225-tel, melyben az i7-3770K-ban található HD Graphics 4000 kapott helyet. Az AMD ezzel szemben még ragaszkodik a leggyorsabb CPU és leggyorsabb IGP párosítás megtartásához, ami egyfajta árukapcsolást jelent.


[+]

A szóban forgó leggyorsabb asztali AMD APU a már említett A10-5800K, amely két Piledriver modulban összesen négy x86-os magot vonultat fel. Ezek alapórajele 3,8 GHz, ami a Turbo Core közreműködésével egészen 4,2 GHz-ig skálázódhat fel. Mellette található az aktuális leggyorsabb Radeon IGP, név szerint a HD 7660D. Ez összesen 384 shadert (Radeon Cores) tartalmaz, melyek 800 MHz-en ketyegnek. Mindehhez 100 wattos TDP értéket állapított meg az AMD, amit a turbó miatt teljesen ki is aknáz az APU. Korábbi részletes tesztünkben kiderült, hogy az 5800K pusztán a CPU teljesítményt szemlélve a korábbi i3-2120 teljesítményére képes, míg az újabb i3-3220-tól nagyjából 9%-kal marad el. Ahogy említettük, grafikus teljesítmény szempontjából egyelőre nincs kihívója az A10-es modellnek, így "csak" a házon belüli, illetve a konkurens NVIDIA diszkrét kártyáival kell megküzdenie.


[+]

Utóbbi tényen felbuzdulva felállítottunk az A10-5800K ellen egy CPU-VGA párost, mely körülbelül az APU árának megfelelő összegből vásárolható meg. Az AMD processzora jelenleg körülbelül 32 000 forintért vihető haza, míg az általunk kiválasztott Celeron G555, illetve Sapphire Radeon HD 6670 duója durván 34 000 forintba kerül.

Az LGA1155-ös tokozású Celeron összesen kettő, Sandy Bridge mikroarchitektúrára alapozó magot tartalmaz, melyek órajele 2,7 GHz. A Hyper-Threading vagy Turbo Boost technológia itt nem került bevetésre, így a végrehajtás maximum 2 szálon történhet, illetve az órajel nem megy 2,7 GHz fölé, aminek köszönhetően normál körülmények között a 65 wattos TDP értéket valószínűleg sosem éri el a processzor fogyasztása. A HD Graphics 2000 grafikus vezérlő személyében a Celeron is tartalmaz IGP-t, bár az a jelenkor követelményeinek már nem igazán felel meg, így például az újabb játékokhoz jóformán már teljesen alkalmatlan.


Kettő egy ellen [+]

Fontos megjegyezni, hogy a Sapphire kártyáján GDDR5-ös memóriák vannak, ami a HD 6670-ek között egyáltalán nem számít evidensnek. A szóban forgó VGA kártyát korábban már kipróbáltuk, illetve egyéb tesztjeinkben is szerepet kapott, így egyáltalán nem volt ismeretlen számunkra.

A körítést, pontosabban az alaplapot, valamint a memóriát tekintve arra jutottunk, hogy előbbi esetében mind LGA1155, mind pedig FM2 fronton elérhetőek olcsó, akár 12-13 000 forintos modellek, így ezen a területen nagyjából hasonlóan alakulnak az árak. A DDR3-as rendszermemóriát tekintve az Intel kevesebbel is beéri, hisz a Celeron 1333 MHz-es modulokkal is megelégszik, míg az A10-es APU-hoz 1866 MHz-es dukál, ha a teljes gyári potenciált szeretnénk kipréselni belőle. A lejtő alján tanyázó árak okán ma már csak 1-2000 forintos eltérés van az olcsóbb 4 GB-os 1333-as és 1866-os kétcsatornás csomagok között, amivel nagyjából kiegyenlítődik a két rendszer ára.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés