Drágulnak a DDR3-as memóriával rendelkező VGA-k

A DigiTimes friss információi szerint a VGA-gyártók számos kártya kereskedelmi árát növelik, mivel a DDR3 szabványú memórialapkák ára nagyjából 10%-kal nőtt. Ezt a rendkívül vékony profithányaddal dolgozó grafikus kártyák esetében lehetetlen változtatás nélkül lereagálni, így az érintett vállalatok nagyjából 10-15%-kal növelik a DDR3-as memóriákat használó VGA-k kereskedelmi árát.

A jelenlegi keresletet figyelembe véve nincs esély arra, hogy az elkövetkező hat hónapon belül visszaálljon a korábbi árszint. Bár a probléma nem tűnik komolynak, a VGA-gyártók számára azért nem kellemes a helyzet, mivel a DDR3-as VGA-k nagy többségét már a combosabb integrált grafikus vezérlőket használó APU-k simán elintézik, és ezen a szituáción nagymértékben ront, hogy az eddig bevált árazást növelni kell. Ez összességében a kereslet további csökkenését eredményezheti, ami már általános áremeléshez is vezethet.

A VGA-piac az elmúlt évek alatt eléggé átrendeződött. Mára elmondható, hogy bármilyen DDR3 memóriával szerelt VGA egyszerűen nem éri meg a pénzét, mivel annyira gyorsak az erősebb integrált grafikus vezérlők, hogy ezek olcsóbban kiváltják a dedikált GPU-t. Tekintve, hogy a VGA-piacon az eladások úgy 60%-a még mindig a 100 dollár alatti termékekből adódik, az átalakulás semmilyen szempontból nem kedvez a szegmens jövőjének.

Előzmények

Hirdetés