Socket AM2-es lapok tesztje - 2. rész

Abit KN9-SLI

Socket AM2-es alaplapokat középpontba állító tesztsorozatunkat ott folytatjuk, ahol júliusban abbahagytuk: ezúttal nForce 570, illetve 590 chipsetes Abit, Foxconn és Gigabyte modellekkel kötünk közelebbi ismeretséget.

Abit KN9-SLI specifikációk:

 

Alaplap Abit KN9-SLI
Processzortámogatás AMD Athlon 64 X2, Athlon 64 FX, Athlon 64 és AMD Sempron processzorok
Foglalat típusa Socket AM2
Lapkakészlet NVIDIA nForce 570 SLI
Memória 4 DIMM / maximum 8 GB DDR2-800 / 667 / 533
Kétcsatornás memóriavezérlő
Bővítőfoglalatok 2 PCI Express x16
2 PCI Express x1
2 PCI
Parallel ATA / RAID 1 Ultra ATA 133 – nForce 570
Serial ATA / RAID 6 SATA II csatlakozó (RAID 0, 1, 0+1, 5 és JBOD) – nForce 570
Integrált audio Nyolccsatornás Realtek ALC883 HDA – SPDIF kimenet
Integrált hálózati vezérlő DualNET – 2 x NVIDIA nForce 570 Gigabit Ethernet (Marvell PHY)
FireWire (IEEE 1394) 2 port – TI TSB43AB22A
USB 2.0 4 port a hátlapon, 2 port kivezetéssel
Méretek ATX, 305 x 245 mm
Gyártó honlapja
Termék leírása
- Abit
- Abit KN9-SLI
Bruttó kiskereskedelmi ár kb. 37 000 forint

Az Abitot nemrégiben felvásárolták, azonban sokak szerencséjére a közkedvelt gyártó alaplapjai nem tűntek el a boltok polcairól, és a megszokott Abit-feeling sem változott. A most már az USI tulajdonában található cég továbbra is nagy hangsúlyt fektet a tuningolhatóságra, ami korábban is az Abit védjegye volt. Bemutatónk tárgya, a KN9-SLI egy nForce 570 SLI chipkészletes, árához mérten jól felszerelt alaplap, mely az nForce 590 SLI-s verziótól (AN9 32X) nem sokban tér el.


Hozzávalók (az egér kivételével) [+]

A KN9-SLI mellé a gyártó egy felhasználói kézikönyvet, egy gyors üzembehelyezési útmutatót, egy meghajtóprogramokat tartalmazó CD-t, két, RAID-vezérlőt tartalmazó floppyt, egy hátoldali takarólemezt, egy USB és IEEE 1394 portokat tartalmazó kivezetést, illetve egy-egy IDE- és floppykábelt, hat SATA-kábelt és egy SLI-nyákot mellékel. Ha nagyon kukacoskodni szeretnénk, akkor hiányolhatnánk a SATA-tápkábeleket, melyek egy több éves tápegységet birtokló felhasználó számára jól jönnének. Majdnem elfelejtettük megemlíteni azt az egéralátétet, amit szintén a dobozban találtunk, az ez évi világbajnokság itt is éreztette hatását, ez valószínűleg később már nem adják az alaplap mellé. Az egérpad sima textil felületű és igen nagy volt.


Abit KN9-SLI [+]

A KN9-SLI az Abittól megszokott módon narancsos színű, és felépítését tekintve egy-két pont kivételével jól sikerült. Összesen két nagy PCI Express, két PCIe x1 és két PCI foglalatot vonultat fel, ezek közül csak az egyik marad használható, ha GeForce 7900 GTX SLI-ben gondolkodunk. Ekkor a felső PCIe foglalat feletti plusz molex csatlakozóra is érdemes rácsatlakoztatnunk a tápot. A nagy tápcsatlakozó és az IDE-csatlakozó a nyák szélére került, jó helyre, viszont a floppycsatlakozó az alaplap alján van, ami a magasabb házakban problémás lehet. A SATA-portok és az USB-kivezetések a chip(set) mellett találhatóak, mondhatjuk, hogy a szokásos helyükön. Az alaplap heat-pipe elvű passzív hűtése felül a processzorfoglalat mellett található FET-eket, alul pedig a chipsetet hűti. Hatásfoka jónak nevezhető, a FET-eken található nagyobbik, lamellázott bordát csak 40–45 fokig, az alsót viszont 50–55 fokig sikerült felhevítenünk használat közben 25 fok körüli szobahőmérséklet mellett. A FET-eken található borda valószínűleg azért is hűvösebb, mert a processzort hűtő ventilátor némileg szellőzteti azt is.


Hátsó csatlakozók [+]

A hátoldalon megtalálható egy-egy PS2 port a billentyűzet és az egér számára, négy USB port, két Ethernet csatlakozó, egy SPDIF kimenet és hat audioport. A nagy üres helyen a felső hűtőborda melege távozhat a számítógépházból.

BIOS

 

BIOS AWARD BIOS
Beállítható buszsebesség 200-450 MHz között 1 MHz-es lépésekben
Beállítható szorzók 4x-től a processzor alapbeállításáig egyenként
Állítható PCIe sebesség 100-145 MHz között 1 MHz-es lépésekben fixálható
Beállítható feszültségek - CPU: 1,350 és 2,100 V között 0,025 V-os lépésekben
- RAM: 1,75 V és 2,30 V között 0,05 V-os lépésekben
- DDR2 Ref. Voltage: -60 mV, -30 mV, default, +30 mV
- HT Voltage: 1,20 és 1,40 V között 0,05 V-os lépésekben
- MCP55P (chipset): 1,20 és 1,40 V között 0,05 V-os lépésekben
- CPU to NB Frequency: 1x és 5x között 1-enként


BIOS [+]

A KN9-SLI bekapcsolás után a manapság szokásos postlogóval indul. Belépve a BIOS-ba láthatjuk, hogy az alaplap az Award BIOS-ra épül. A hagyományos, integrált eszközökkel és különböző perifériákkal foglalkozó menüpontokon felül a Softmenuben találjuk meg a tuningopciókat; a KN9-SLI-n nincs μGuru chip. A túlhajtásra szakosodott opciók valószínűleg mindenki számára kielégítőnek bizonyulnak, a CPU, a memóriák, a chipset és a HypertTransport-link sebességei, feszültségei mind nagy intervallumon belül állíthatóak. A „PC Health Status” menüpont alatt figyelemmel kísérhetjük a feszültségek és hőmérsékletek alakulását, és lehetőségünk nyílik a processzor ventilátorát a FanEQ segítségével hőfoktól függően szabályozni.

A félresikerült tuningpróbálkozásokat csak CMOS Resettel tudjuk hatástalanítani, ami nem éppen szórakoztató, ugyanis utána újra mindent be kell állítgatni. A KN9-SLI-vel csak átlagos tuningot sikerült elérnünk, a chipsetfeszültséget alapon hagyva 275 MHz-ig jutottunk, 1,25 V-tal 280, 1,30 V-tal pedig 285 MHz-et sikerült kipréselnünk az alaplapból, azonban 290 MHz-en bármivel is próbálkoztunk, az alaplap nem indult el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés