Hirdetés

Socket AM2-es lapok tesztje - 3. rész

ASRock AM2XLI-eSATA2

Socket AM2-es alaplapokat bemutató tesztsorozatunkban ezúttal három kakukktojással ismerkedhetünk meg. Az eddig tesztelt alaplapok egyike sem volt éppenséggel olcsó, most azonban három kevésbé felszerelt, és emiatt kedvezőbb árfekvésű modellt mutatunk be.

Hirdetés

ASRock AM2XLI-eSATA2 specifikációk:

 

Alaplap ASRock AM2XLI-eSATA2
Processzortámogatás AMD Athlon 64 X2, Athlon 64 FX, Athlon 64 és AMD Sempron processzorok
Foglalat típusa Socket AM2
Lapkakészlet NVIDIA (ULI) M1697
Memória 4 DIMM / maximum 8 GB DDR2-800 / 667 / 533
kétcsatornás memóriavezérlő
Bővítőfoglalatok 2 PCI Express x16
2 PCI Express x1
3 PCI
Parallel ATA / RAID 2 Ultra ATA 133 – ULI M1697
Serial ATA / RAID 4 SATA II csatlakozó (RAID 0, 1, 0+1, 5 és JBOD) – ULI M1697
plusz 2 eSATA II csatlakozó
Integrált audio Nyolccsatornás Realtek ALC888 HDA – SPDIF kimenet
Integrált hálózati vezérlő 10/100 Mbps Ethernet (Realtek TRL8201CL)
FireWire (IEEE 1394) nincs
USB 2.0 2 port a hátlapon, 2 port kivezetéssel
Méret ATX, 305 x 244 mm
Gyártó honlapja
Termék leírása
- ASRock
- ASRock AM2XLI-eSATA2
Bruttó kiskereskedelmi ár kb. 19 000 forint

Elsőként lássuk az ASRock AM2XLI-eSATA2 típusjelzésű alaplapját, mely a korábban megismertekkel ellentétben ULI fejlesztésű chipsetre épül (az ULI-t időközben felvásárolta az NVIDIA), és kevesebb mint 20 000 forintba kerül. Lassan egy éve lesz, hogy teszteltük az ULI olcsó alaplapokra szánt chipsetjét, az M1695-öt, mely az AM2XLI-eSATA2-n található M1697 elődjének tekinthető több tekintetben is, ámbár funkcionalitását tekintve csak kissé tér el az újabb, AM2-es változattól. A legnagyobb változás ott érhető tetten, hogy az M1697 egymagában ellátja mindazon a feladatokat, melyeket az M1695-ös északi és M1567-es déli híd közösen látott el korábban, vagyis egy hasonló egychipes vezérlőről van szó, mint amivel az NVIDIA rukkolt ki anno az nForce3-mal. Az M1697 már nem támogatja az AGP-t, viszont több és fejlettebb SATA-portot (SATA II) és komolyabb audiovezérlőt (HDA) tartalmaz elődjénél. Az újítások sora ennyiben ki is merül, vagyis miután az M1697 is támogatja az SLI technológiát (2 x 8 PCIe sávos felállásban), gyakorlatilag egy ULI-gyártotta, olcsóbb nForce4 Ultráról van szó.


A csomagolás [+]

Az ASRock olcsón kínál működőképes alaplapot az AM2XLI-eSATA2-vel, melyen egy átlagos felhasználó számára minden szükséges eszköz megtalálható, kivéve a FireWire csatlakozást. Az alaplapot jellegzetes ASRock dobozban kaptuk kézhez, melyen száguldó űrhajók jelképezik a termék által támogatott technológiákat. A gyártó az alaplap mellé egy felhasználói kézikönyvet, egy meghajtóprogramokat tartalmazó CD-t, egy-egy IDE- és floppykábelt, négy SATA-kábelt, két SATA-tápkábelt, egy hátlapi takarólemezt, egy USB-portokat tartalmazó kivezetést és egy SLI-hídnyákot mellékelt. Érdekesség a szintén dobozban talált HDMI-SPDIF-kábel, amivel közvetlenül összeköthetjük az alaplapot és a HDMI-t támogató videokártyát, így a hangok a HDMI-n keresztül továbbítódnak a tévé felé.


ASRock AM2XLI-eSATA2 [+]

Az alaplap elsőre jól megtervezettnek tűnik. A processzorfoglalat és a memóriafoglalatok a szokásos helyen vannak, a 20 tűs tápcsatlakozó ezúttal az alaplap hátoldala felőli részre került, nem pedig a memóriafoglalatok mellé. A CPU-foglalat alatt két-két PCIe x16 és x1, valamint három PCI foglalatot találunk, ami napjainkban már-már soknak számít, hiszen az SLI-s alaplapokon gyakran már csak egyetlen PCI szokott feltűnni. A két IDE-csatlakozó párhuzamos a PCIe foglalatokkal, ezzel problémába is ütköztünk az összeszerelés során, ugyanis a videokártya beszerelése után az IDE-kábelek csatlakoztatása nem a legkönnyebb (így hát érdemes először az IDE-kábeleket csatlakoztatni). Az IDE-csatlakozók alatt található a passzív hűtőbordával ellátott chipset, mely ahhoz képest, hogy egymagában látja el az összes feladatot, nem melegedett túlságosan, mindössze 45–50 fokot mértünk rajta terhelés alatt (25 fokos szobában). A chipset alatt és mellett található tovább négy SATA-port, USB-kivezetések, illetve más csatlakozók. A floppycsatlakozó a legalsó PCI alá került, nem a legjobb hely, főleg ha egy nagytoronyban valahol felül van a floppymeghajtó... A HDMI-SPDIF-csatlakozók a PCI foglalatok mellett, az alaplap szélén találhatóak, és a hátoldali panel túloldalán találunk további két SATA-csatlakozót, melyeket egyébként eSATA-ként (external SATA) tüntetnek föl, mivel a hátoldalra is ki vannak vezetve. A külső SATA csatlakozó létjogosultságát abban látják a gyártók, hogy ez jóval gyorsabb, mint az USB vagy a FireWire, miközben ugyanolyan egyszerű a csatlakoztatása (erről bővebben itt lehet olvasni).


A chipset és a jumperek sokasága [+]

Érdemes egy pillantást vetni a chipsetre, illetve a PCIe csatlakozók beállítására szolgáló jumperek tömkelegére, az AM2XLI-eSATA2 esetében ugyanis nem automatikusan vagy BIOS-ból választható ki a PCIe csatlakozók kiosztása, sávszélessége, ehhez jumpereket kell áthelyeznünk vagy leszednünk az alaplapon/alaplapról. Mint korábban már említettük, az ULI chipset két videokártyás üzemben csak 2 x 8 PCIe-sávot támogat.


Csatlakozók [+]

A hátoldalon megtalálhatóak a PS2-portok, egy-egy soros és párhuzamos port, két USB port, egy Ethernet-aljzat, a két eSATA-csatlakozó és hat audioport.

Az AM2XLI-eSATA2 tehát annak ellenére, hogy kissé fapados, teljesen megfelelő lehet egy átlagos felhasználó számára. Összesen hat SATA-port található rajta a két IDE-csatornán felül, emellett kapunk négy USB-portot és integrált audio-, illetve hálózati vezérlőt. A hangvezérlés esetében a HDA szabványt is támogató Realtek ALC888-as kodekre esett az ASRock választása, amely a korábban bemutatott csúcsalaplapokon is megtalálható ALC882 és ALC883 továbbfejlesztett változata. A hálózati vezérlő ugyan csak 10/100 megabites, de netezésre ez is bőven elég, LAN-partikra viszont már kevés lehet egyes esetekben (warezolni pedig senki sem szokott, ugye?).

BIOS

 

BIOS AMI BIOS
Beállítható buszsebesség 200-400 MHz között 1 MHz-es lépésekben
Beállítható szorzók 4x-től 25x-ig egyenként
Állítható PCIe sebesség 75-200 MHz között 1 MHz-es lépésekben fixálható
Állítható PCI sebesség 33-37,5 MHz között fixálható
Beállítható feszültségek - CPU: 0,800 és 1,400 V között 0,025 V-os lépésekben
- RAM feszültség: nincs
- HT feszültség: nincs
- VCCM (voltage-controlled current modulation) Voltage: Auto, Low, Normal, High
- Chipset Voltage: Auto, Normal, High
- CPU - NB Link Speed: 200, 400, 600, 800 és 1000 MHz


A BIOS [+]

Az ASRock alaplapok jórészt AMI BIOS-ra alapoznak, ahogy az Asus lapjai is – nem véletlen az egybeesés... Az AM2XLI-eSATA2 olcsó mivolta ellenére támogat jónéhány tuningfunkciót, melyek szerencsés esetben akár elegendőek is lehetnek egy processzor túlhajtásához, igaz, ehhez több feltételnek is teljesülnie kell: a processzor alapfeszültségen bírjon egy kitűzött magas órajelet és ugyanezen feltételnek a memóriák esetében is állnia kell, ugyanis a processzor feszültségét csak 1,4 V-ig állíthatjuk, a memóriáét viszont egyáltalán nem, míg a memória órajelét lehetőségünk van visszaskálázni is.


300 MHz [+]

Az egyszerű BIOS ellenére meglepően magas, stabil 300 MHz-es FSB-órajelet értünk el az AM2XLI-eSATA2-vel, ami azok után, hogy a közel 60 000 forintos Foxconn csak 284 MHz-et ért el, igen kellemes meglepetés volt. Az alaplap ugyan elindult 310 MHz-en is, de már nem bootolt be a Windows. Pluszpont, hogy a félresikerült tuningpróbálkozásokat az alaplap 200 MHz-re visszaállított rendszerórajellel nyugtázza, ugyanakkor a chipset-feszültség BIOS-beli átállítása esetünkben a rendszer leállását eredményezte, így nem igazán értjük, hogy mi értelme ennek az opciónak (elvileg arra lenne jó, hogy még magasabb FSB-t érhessünk el).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés