Skulltrail: nyolc mag másodszorra

Az alaplap és a CPU

Amikor az AMD 2006-ban bemutatta a Quad FX platformot mintegy válaszként az Intel négymagos Core 2 processzorára, úgy tűnt, hogy egy kisebbfajta lavinát indít el. A Quad FX küldetése az volt, hogy az Intel négymagosával szemben kínáljon alternatívát azoknak, akik továbbra is az AMD mellett teszik le a voksukat. Az Asus által megtervezett speciális alaplap lényegében két darab Athlon 64 FX-re átkeresztelkedett Opteron processzort fogadott, hiszen csak ezek képesek a többprocesszoros működésre. Mint később kiderült, maga a platform elbukott, pedig voltak jó tulajdonságai is: az egyszerű DDR2-es memóriák használata, a szabványos ATX méretek, a tuningolhatóság és az SLI támogatása. Az Intel a Quad FX-re válaszul a V8 platformot küldte harcba (utalva a két négymagos CPU-ra, azaz nyolc processzormagra), de ez egy stílustalan, koncepciótlan, elhamarkodott megoldás volt, csak és kizárólag azért született, hogy az Intelé maradhasson a leggyorsabb „asztali” konfigurációért járó cím. A V8 egy szimpla kétutas szerverlap volt összecsomagolva az akkor elérhető leggyorsabb Core-alapú Xeon processzorokkal, FB-DIMM memóriákkal, és olyan gyermekbetegségei voltak, mint a tuning és a többkártyás SLI/CrossFire-támogatás hiánya, valamint az egyedi kialakítású (Extended ATX) számítógépház szükségessége. A V8, amilyen gyorsan jött, olyan hamar feledésbe merült, már megjelenése után nem sokkal tudvalevő volt, hogy az Intel a V8 utódjának kiemelt figyelmet szentel, valószínűleg ők is sejtették, hogy a V8 nem volt a legjobb megoldás, főleg nem tőlük.

Az AMD időközben bejelentette, hogy a Quad FX platformot nem viszi tovább (helyette jött a Spider), így az Intel mérnökeinek, marketingeseinek el kellett gondolkodniuk azon, hogy konkurencia híján és a vevők csekély száma ismeretében mi értelme egy ilyesféle platformra erőforrásokat pazarolni, de valószínűleg már késő volt a hátra archoz, így most köreinkben üdvözölhetjük a V8 utódját, a Skulltrail platformot. Mit is mondhatunk róla? A V8-nál jobb, az fix.


A rendszer alapja a Skulltrail alaplap [+]

Magát a platformot a rendszer alapjául szolgáló alaplap után nevezték el, az Intel D5400XS-ről, másképpen a Skulltrailről van szó. Ezt az Intel direkt a Skulltrail rendszerhez és miatt tervezte, lényegében egy kétutas (két processzort fogadni képes), Intel 5400 chipsetes, SLI-t és CrossFireX-et egyaránt támogató, munkaállomásokba és belépőszintű szerverekbe szánt alaplap, de ami különlegessé teszi, hogy a trenddel ellentétben tuningopciókkal is felkínál.


Szép nagy... [+]

A D5400XS egyéb szempontokat figyelembe véve tuningos körökben már átlagosnak mondható. Az alaplap két LGA771-es foglalatával bármilyen ebbe passzoló Xeon processzorral működésre bírható. A Skulltrail platform ezt kiegészíti két darab négymagos Core 2 Extreme QX9775 csúcslapkával, ez az asztali Core 2 Extreme QX9770 LGA771-es változata, működési frekcenciája 3,2 GHz, rendszerbusza 400 MHz-es órajelen üzemel és 2 x 6 MB másodszintű gyorsítótárral rendelkezik. Négy FB-DIMM foglalat áll rendelkezésünkre (erről később), összesen 8 GB DDR2-es FB-DIMM telepíthető a rendszerbe. A négy darab PCIe x16-os foglalat teszi elérhetővé az SLI és a CrossFireX alkalmazását. A D5400XS állítólag nem támogatja a háromkártyás SLI-t, mert ahhoz az északi hídnak is olyan munkát kell végeznie, amire az 5400-as chipset nem lett felkészítve. Ezenkívül az alaplapon találunk egy Sigmatel 7.1-es audiokodeket, egy PCIe-alapú Intel gigabites hálózati vezérlőt, hat SATA és két eSATA-portot, két IEEE 1394-es portot, tíz USB portot, illetve PCI és PATA csatlakozókat is, ha arra lenne szükségünk. A D5400XS sajátja még egy-egy power és reset gomb és egy Port 80-as diagnosztikai (hiba)kijelző. A hátsó panelről hiányzanak a PS2, soros és párhuzamos portok.


Az Intel rákényszerült az NVIDIA chipjeire [+]

A Skulltrail alsóbb fertályán, egy nagy, ventilátoros hűtőborda alatt megtaláljuk a déli hidat és két NVIDIA nForce100-as SLI-hidat. A chipset hűtéséről tömören az a véleményünk, hogy igénytelen és hangos. Tudvalevő, hogy az NVIDIA az SLI támogatását (illetve az ahhoz szükséges licencet) nem adja ki, az Intel chipsetek ezért nem is támogatják az SLI-t. Ez alól az 5400-as chipset sem kivétel, de az Intel a Skulltrail esetében bevállalta, hogy két NVIDIA chippel drágítva (és felfűtve) az alaplapot, SLI-kompatibilissé tegye a D5400XS-t – ezt a rendszert úgyis csak a tehetősebbek veszik meg. Az nForce100-as chipek az északi hídhoz egy PCIe x16-os buszon keresztül kapcsolódnak, ami a videokártyák felé továbbított kapcsolatok sávszélességének csak a felét teszi ki. A CrossFireX támogatása adott, de a két alsó PCIe x16-os csatlakozó közvetlenül egymás alatt helyezkedik el, tehát négy grafikai komponenssel számolva csak egyszlotos videokártyák használatára van lehetőségünk. A két processzorfoglalat között található az északi híd, melyet eredetileg egy passzív borda hűt; ezzel nincs is semmi gond, ugyanis ahogyan a szerverlapok esetében általában, a Skulltrail tervezése során is a stabilitás volt a legfőbb szempont. Probléma csak akkor adódhat, ha túlhajtjuk a rendszert, erre az esetre az Intel már aktív hűtést javasol, igaz, ilyet nem mellékel az alaplap mellé, tehát kénytelenek leszünk külön megvenni.


Tuningos BIOS egy szerverlapon [+]

Az Intel D5400XS szerverlap mivolta ellenére szép kis tuningarzenállal rendelkezik. A processzor feszültsége az alapbeállítás és 1,6 V között állítható. A Voltage offset opció engedélyezésével további 300 mV (0,3 V) kakaót kapcsolhatunk a processzorokra. Az FSB feszültsége 1 V és 1,5 V között, az MCH feszültsége 1,25 V és 1,6 V között, az 1,8 V-os memória feszültsége 1,8 V és 2,8 V között, az 1,5 V-os memória feszültsége pedig 1,5 V és 2,5 V között skálázható. A szorzó átállítására is mód van, amennyiben azt a processzor támogatja. Az FSB 133 és 550 MHz között variálható, a memória négyféle módban üzemeltethető, a snoop filter (erről később) ki/bekapcsolható, és létezik egy CPU Enhanced Power Slope nevezetű opció is, amit engedélyezve elméletileg nagyobb áramerősséget biztosíthatunk a processzorok számára. Szerverlapoknál újdonság, hogy manuálisan állíthatjuk a memóriák időzítéseit.

A Skulltrailnek, illetve az alaplapnak vannak hiányosságai is. Először is kissé érthetetlen módon a memóriák órajelének beállítására nincs mód. Nem tudjuk, hogy ez egy baki a BIOS készítőinek részéről, vagy szándékos-e, ha utóbbi, akkor nincs semmi értelme (esetleg azt tudjuk elképzelni, hogy a chipset nem támogat többféle üzemmódot). Másodszor az alaplap nem támogat semmilyen energiatakarékos funkciót, páldául az EIST-t, tehát üresjáratban egy Skulltrail rendszer feleslegesen zabálja az áramot. Harmadrészt a BIOS-ban nincs lehetőségünk a ventilátorok szabályzására sem. Ezt a D5400XS valószínűleg a szerverekbe való felmenőitől örökölte, ahol nem számít a hangerő, csak az alacsony hőmérsékletek.


Processzor megnevezéseCore 2 Extreme QX9775Core 2 Extreme QX9770Phenom 9500 @ 2,95 GHz
Architektúra
Családnév
Kódnév
Core
Penryn
Yorkfield
K10
Stars
Agena
FoglalatLGA771LGA775Socket AM2+
Órajel3200 MHz2950 MHz
Támogatott memóriaFully-buffered DDR2-800DDR3-1066/1333/1600DDR2-800/1066
Gyártástechnológia45 nm Hi-K + Metal Gate65 nm SOI
Tranzisztorszám (millió)2 x 410 (2 x Wolfdale)463 (Agena)
Magméret (mm2)2 x 107 (2 x Wolfdale)285 (Agena)
SteppingC0B2
L1 cache2 x [2 x 32 kB adat és 32 kB utasítás (8 utas)]4 x 64 kB adat és 64 kB utasítás (2 utas)
L2 cache2 x 6 MB megosztott
(24 utas; 256 bit)
4 x 512 kB
(16 utas; 256 bit)
L3 cachenincs2 MB megosztott
(32 utas; 128 bit)
SIMDMMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.13DNow!(+), MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSE4a
Egyéb támogatott technológiákC1E, EIST, Execute Disable Bit, EM64T, Intel VTDDPM, SPL, CoolCore, Enhanced Virus Protection, x86-64, AMD-V
Rendszerbusz órajele400 MHz FSB – 1600 MHz QPB1800 MHz HyperTransport
Feszültség1,25 V1,25 V
TDP150 W130 W95 W

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Intel

Azóta történt

 • CeBIT 2008: legyőzhető-e az Intel?

  A kiállításon kiderült, az NVIDIA és az AMD-ATI párosa is ezzel próbálkozik, ám Góliát nem adja könnyen magát a Dávidoknak.

 • Maximumra kapcsolva: nForce 790i Ultra SLI

  Az NVIDIA csúcskategóriás inteles chipkészletét a gyártó által megálmodott ESA-s, Quad SLI-s, villámgyors memóriás szupergépben próbáltuk ki.

 • Intel P45 MSI módra

  Festői alpesi környezetben, gleccserrel, tuningversennyel, mestergerendán lógó informatikussal és tájjellegű zenebohóccal prezentálta új inteles alaplapjait az MSI.

 • SLI a CrossFireX ellen

  Kettő, három és négy grafikus processzorból álló konfigurációk hasznavehetőségét és teljesítményét vetettük össze.

Előzmények

Hirdetés