Hirdetés

Intel P45 MSI módra

Első benyomások

Lassan hagyománnyá válik az Intelnél, hogy minden évben a tavaszi CeBIT-en kiállítja, majd a nyári Computexen hivatalosan is elindítja új középkategóriás alaplapi chipkészleteit. Ennek megfelelően idén rengeteg P45-ös deszkát láttunk Hannoverben, mához majdnem pontosan három hétre pedig kezdődik a tajvani Computex. Az MSI jóvoltából az európai hardveres újságírás elitjével együtt valamivel korábban kipróbálhattuk a friss terméket. Ráadásul nem egy egyszerű alaplapos csomag pottyant a kezünkbe, sőt nem is egy hétköznapi sajtótájékoztatóra kaptunk meghívót. Az újdonságokat az osztrák Alpok szívében, egy háromnapos rendezvény keretein belül tárták elénk. És nem csak alaplapokat kaptunk, hanem a P45-ös chipkészlettel foglalkozó tajvani szakemberek – köztük a BIOS-ért, áramellátásért, áramköri tervezésért felelős csapatok vezetői – is a rendelkezésünkre álltak.

Hirdetés

Sógoréknál eddig csak a fővárost és a Hannover felé vezető „Autbahn”-t láttam, így óriási élmény volt felkanyarogni az Alpok szívébe, Saalfeldenbe. Kiselefánt, a törzskönyve szerint zöld, mindenki más szerint kék, csobbanós Suzuki jól bírta az 500 kilométeres utat, bár a hegyek között már erősen noszogatni kellett, hogy haladjon.

Alig érkeztem meg a szálláshelyre, máris körülvett az európai PR munkatársak és ázsiai MSI szakemberek serege, hogy kifaggassanak, mi a véleményem a termékeikről. Bizony, kaptak hideget is, amikor az egyébként felépítésben egyre jobb alaplapjaik BIOS-ára terelődött a szó. Ezen a téren az MSI eddig lemarad az Asus vagy a Gigabyte mögött, de biztosítottak róla, hogy a másnapi sajtóbemutatón és a harmadik napon megrendezett tuningversenyen olyan részletes beállítási lehetőségeket mutatnak majd, amilyet még soha.

Sejtelmes mosolyt kaptam válaszul, amikor arról érdeklődtem, hogy a mostani terméknevek mellett szándékozik-e az MSI az Asus ROG (Republic of Gamers) sorozatához hasonló, egyedi csúcsmodellekkel előrukkolni. Sikerült némi információt kicsikarni az Intel közelgő G sorozatú, tehát grafikus magot tartalmazó chipkészletével kapcsolatban is – annyit volt hajlandó elárulni a mérnökök vezetője, hogy 3D teljesítményben nem éri utol az AMD és NVIDIA termékeit, de HD-s képességei ígéretesek. Egyszerre három (két digitális és egy analóg) képkimenetet tud kezelni, és az MSI nemcsak microATX, hanem teljes méretű, ATX formátumú alaplapot is épít majd rá, hogy alaposan meg lehessen rakni hangkártyával, tunerekkel.

Szó esett az MSI egyéb termékeiről is. Rövidesen hazánkba is megérkezik a Hybrid Freezer VGA-hűtő, melyet először GeForce 9600 GT-n láthatunk majd. Az átlagos hűtőkkel ellentétben, amikor nincs szükség a teljesítményére, ventilátora leáll. Megtudtam, hogy a Wind márkanevet nemcsak a Computexen debütáló Eee PC klónnak adják, hanem kicsi, asztali számítógépeknek is. Szintén a Computexszel kapcsolatos, hogy valamilyen merőben új, autóba szerelhető számítógéppel is készül az MSI.

Hasznos információ lehet, hogy a tuningos memóriagyártók közül az MSI-nek a Corsairrel a legjobb a kapcsolata, az ő moduljaikkal végzik a legjobb tesztet. Igaz, hogy a mérnökök az Intel P45-ös csapatból érkeztek, de jó véleménnyel voltak az AMD-vel való együttműködésről is. Kár, hogy a notebookos Puma platformról még semmi kézzelfogható információt nem adtak. Elmarasztaló szavakat hallottam az NVIDIA-val kapcsolatban – szerintük a legtöbb problémát a későn érkező meghajtószoftvereik okozzák, az ESA pedig szép és jó, csak nem adnak hozzá elég támogatást.

Végül csak úgy viccesen megkérdeztem, hogy ki a fene felelős a Circu-Pipe hűtési megoldásért. A tervezőcsapat főnöke büszkén kijelentette, hogy ő. Elmagyarázta, azért kell magasra emelni az északi híd hőjét, mert akkor jobban le lehet szellőztetni a hűtőbordáról. Példaként az általunk is tesztelt K9N2 Platinumot hozta fel, ahol az alaplappal párhuzamosan szellőző processzorhűtő mögé tették az ívet. Helytálló magyarázatnak tűnt, különösen az a része, hogy az alaplapon nem a FET-ek és egyéb áramköri elemek, hanem az északi híd igényli a legkomolyabb hűtést.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés