Hirdetés

Sencor SLE 55US801: 4K tévé webOS-szel

Leteszteltük a Sencor 55 hüvelykes televízióját, amely megkapta az LG smart platformját.

Sencor SLE 55US801

Az LG 2020 nyarán jelentette be, hogy más gyártók számára is elérhetővé teszik 2014 óta fejlesztett, saját smart platformjukat, a webOS-t. Nem a levegőbe beszéltek, hiszen az elmúlt két és fél évben számos céggel megállapodtak, köztük a Sencorral. Ennek tökéletes bizonyítéka, hogy már Magyarországon is megvásárohatóak a cseh vállalat webOS rendszert használó televíziói.

Sencor SLE 55US801
Sencor SLE 55US801 [+]

Ezek egyike a Sencor SLE 55US801, amely nem rég érkezett hazánkba, és már kaptunk is belőle kölcsön egy példányt, hogy letesztelhessük. Alapvetően a kép minőségére voltunk kíváncsiak, hiszen még mindig ez a legfontosabb szempont egy televízió megítélése során, de természetesen megnéztük a kezelést is, és meghallgattuk, milyen az integrált hangrendszer.

Külső

A Sencor nem arról híres, hogy óriási dizájnvarázslatokkal rukkolna elő tévéinél, és az 55US801 sem lóg ki a sorból, ugyanis teljesen átlagos, meglehetősen jellegtelen külsővel bír. A mai trendeknek megfelelően a káva igen vékony, és mivel egy síkban van magával a kijelzővel, ezért kikapcsolt állapotban nem látható. A kijelző alatti rész és a két oldalt elhelyezett talpak is csillogó fekete színezést kaptak.


[+]

A kis tappancsok felszerelése egyszerű, stabilan tartják a képernyőt, azonban annak döntését és forgatását értelemszerűen nem teszik lehetővé. E megoldás további hátránya, hogy a televíziót nem lehet keskeny szekrényen vagy állványon elhelyezni. A képernyő egyébként szabványos VESA konzollal falra vagy más függőleges felületre is viszonylag egyszerűen fellógatható.

[+]

Ez nem egy felső kategóriás televízió, így nem meglepő, hogy a ki- és bemeneteket nem egy külső dobozon, hanem a hátlapon helyezték el. Található itt három darab HDMI 2.0, két USB 2.0, valamint egy-egy komponens (AV), Ethernet, optikai digitális és 3,5 mm-es analóg audió csatlakozó, valamint a fizetős digitális tévéadások dekódolásához szükséges CI+ slot.

Főbb paraméterek
Sencor SLE 55US801
Panel 8 bit IPS LCD
Háttérvilágítás Edge-LED
Képernyőméret 55 hüvelyk (139 cm)
Maximális felbontás Ultra High Definition (3840x2160)
HDR támogatás HDR10
Input lag 17,3 ms
Maximális fényerő kb. 320 cd/m²
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások Általános, Élénk, Eredeti, Játékoptimalizáló, Sport, Színház
Hangbeállítások Eredeti, Mozi, Sport, Tiszta Hang, Zene
Hangrendszer 2 csatornás, 20 watt
Beépített digitális tunerek DVB-T/DVB-C/DVB-S2
Interfész 3 db HDMI 2.0, 2 db USB 2.0, optikai digitális audió, 3,5 mm analóg audió, Ethernet, komponens, CI+ slot
Extrák webOS, médialejátszó, netes tartalmak, HDR támogatás, hangalapú keresés, mozgásérzékelős távirányító
Teljesítményfelvétel 93,6 watt, készenléti üzemmódban: 0,26 watt
Méret Talppal: 122,6 x 77,1 x 24,3 cm
Talp nélkül: 122,6 x 70,9 x 7,4 cm
Tömeg Talppal: 11,3
Talp nélkül: 11,05 kg
Gyártó honlapja www.sencor.hu
Termék honlapja Sencor SLE 55US801
Fogyasztói ár kb. 165 000 forint

Képminőség

A tévébe egy 55 hüvelykes, Edge-LED háttérvilágítású, IPS LCD panel került, amely 3840x2160 képpontot jelenít meg, azaz 4K felbontású. Az alkalmazott képalkotási eljárás elméletileg nem teszi lehetővé a tökéletes, 0 cd/m², fénysűrűségű fekete, és ezáltal a végtelen valós kontraszt megjelenítését, amit a fénymérővel történt vizsgálatok is igazoltak.

Hirdetés

[+]

1148:1 valós kontrasztarányt tudtunk belőle kicsiholni, amely ennél a paneltechnológiánál szokványos értéknek minősül. A kontrasztosság szemre meglehetősen átlagos, nem kiemelkedő, de van mód rá, hogy a dinamikus kontraszt funkció bekapcsolásával növeljük a sötét és világosabb árnyalatok közti különbséget, viszont ilyenkor a finomabb átmenetek eltűnhetnek.

A maximális fénysűrűség méréseink szerint 320 cd/m², ami nem kiemelkedő, viszont beltérre elég. A modell ugyan lehetővé teszi a nagy dinamikatartományú tartalmak kezelését, de mivel a fényerő viszonylag alacsony, a HDR effekt nem túl látványos. A LED-ek által biztosított háttérfény eloszlása nem teljesen homogén. Az egyes képernyőtartományok fényereje közti különbség elérheti a 14,48 százalékot, ami messze van a tökéletestől, viszont szerencsére a hétköznapi használat során a felhősödés jelenség nem tűnik fel.

Homogenitásvizsgálat: a fénysűrűség mértéke az egyes fényerő beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: a fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

A színek normális beállítások mellett rendben vannak, természetesek, és az olyan problémás tartalmak visszaadásával sincs gond, mint a mesterséges fénynél hullámzó vízfelszín, az arany vagy az emberi bőr. Azonban tény, hogy az alkalmazott képalkotási eljárásból fakadóan enyhe fátyolosság mindig érzékelhető, pláne, ha egy OLED tévé mellé tesszük a modellt. A betekintési szög megfelelő, csak olyan 165 fok környékéről érezni, hogy fakulni kezdenének a tónusok, invertálódástól pedig egyáltalán nem kell tartani.

[+]

A mozgásmegjelenítés során nem tapasztaltunk durva anomáliákat, de az tény, hogy a médiabokszból érkező gyenge minőségű tévévadások vagy online streaming tartalmak esetén tapasztalható néha enyhe akadozás, szaggatás, ugyanakkor ezen a TruMotion interpolációs eljárás aktiválásával lehet javítani. Olykor némi zajosodásba is belefutottunk, ami viszont egészen hatékonyan orvosolható a Zajcsökkentés funkció aktiválásával.

A készülék maximális képfrissítési frekvenciája 60 Hz, és nem támogatja a FreeSync, valamint G-Sync technológiák használatát. A Leo Bodnar eszközzel végzett vizsgálataink során arra jutottunk, hogy az input lag 17,3 ms, ami elfogadható értéknek minősül, de tény, hogy vannak már olyan televíziók, amelyek e téren lényegesen jobban teljesítenek, vagyis játékra akad ennél a televíziónál jobb megoldás.

Képbeállítások

A mai elvárásoknak megfelelően e Sencor televízió esetében sem spóroltak az előzetesen programozott képmódokkal, összesen hat profil közül választhatja ki a felhasználó a számára legszimpatikusabbat. Ezek a szokásoknak megfelelően fényerejükben, színhőmérsékletükben, azaz képvilágukban kisebb-nagyobb mértékben eltérnek egymástól, és elnevezésük jelzi, hogy a gyártó milyen típusú tartalmak mellé szánja őket, de ehhez értelemszerűen nem kell ragaszkodni.

Profil/beállítás Általános Élénk Eredeti Játékoptimalizáló Sport Színház
Fényerősség (fehérpont) 209,3 cd/m² 287,2 cd/m² 283,2 cd/m² 291,9 cd/m² 286,8 cd/m² 231,1 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0,1889 cd/m² 0,2655 cd/m² 0,2705 cd/m² 0,2688 cd/m² 0,2716 cd/m² 0,2657 cd/m²
Kontrasztarány 1108,2:1 1081,5:1 1046,8:1 1086:1 1056,3:1 869,6:1
Legnagyobb delta E 6,85 7,02 7,04 6,17 7,96 5,05
Átlagos delta E 2,58 3,1 3,33 3 3,43 2,29
Színhőmérséklet 7500 K 7900 K 8000 K 7600 K 7900 K 5800 K

Egy i1 Display Pro kalibrátorral, illetve a DisplayCAL névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az említett beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Általános, Élénk, Eredeti, Játékoptimalizáló, Sport, Színház. A kapott értékek közül a legnagyobb fényerőt, a feketeszintet, a valós kontrasztarányt, a színhőmérsékletet, illetve a delta E értékeket tüntettük fel a táblázatban. Utóbbi egy olyan numerikus érték, ami két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül; minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához (sRGB), vagyis annál jobb.

Színtér lefedettség
Színtérlefedettség [+]

Ez után a célértékeket (120 cd/m² fényerősség, 6500 K színhőmérséklet, 2,2 gamma) próbáltuk belőni, valamint a legnagyobb színpontosságot elérni, és ez egész jól sikerült, ugyanis a színpontosság megfelelő beállítások mellett remek: az átlagos delta E mindössze 0,26 lett, a maximális pedig csupán 1,43. A kontrasztosság megfelelő, hisz a feketeszint 0,1672 m², a fényesség pedig 189 m², azaz a natív kontraszt 1130,2:1.  A képen a színtérlefedettség látható: a szürke szaggatott vonal jelzi a referencia színteret, míg a színes alakzat a mért színteret ábrázolja. Eszerint a kijelző 90,1 százalékban fedi az sRGB színteret, ezen belül a számottevő pontosság 80,8%, ami a televíziók esetében gyenge-közepes eredménynek minősül.

Színpontosság
Színpontosság [+]

Ideális beállítások
Sencor SLE 55US801
Képmód Eredeti
Panel fényereje 42
Kontraszt 95
Feketeszint 50
Gamma 2
Színmélység 55
Árnyalat 0 10
Színhőmérséklet Hideg 29

Kezelés, okostévé

WebOS

A bevezetőben említettük, hogy ez is egy olyan termék, amelyet ugyan nem az LG gyárt, de mégis az LG webOS okostévéplatformját használja, konkrétan a tavalyi verziót, a webOS 22-t. Ez gyakorlatilag kisebb eltéréseket leszámítva ugyanolyan, mint amivel a dél-koreai cég televízióiban találkozhatunk. A grafikus kezelőfelület tud magyarul, átlátható, a használatába könnyen bele lehet jönni, de sajnos az egész képet kitakarják az ikonok. Az sem tetszett nekünk, hogy sok a reklám, azaz a szponzorált, ajánlott tartalom vagy alkalmazás, de ezzel sajnos egyre inkább együtt kell élnünk, mert szinte minden mai smart platformnál ugyanez a helyzet.

[+]

A stabilitás rendben van, hiszen fagyást, összeomlást nem tapasztaltunk, de a sebességgel olykor akadtak problémák. Hajlamos néha belassulni, érthetetlenül sokat "gondolkodni" egy-egy parancs kiadását követően. Az LG tévékben megismert Otthoni irányítópult itt is megtalálható, amelyben egy látványos felületen, egyszerűen menedzselhetőek a hálózati eszközök, illetve a csatlakoztatott eszközök. Viszont a dél-koreai cég termékeiben megtalálható Sportriasztás mód hiányzik, és felhasználói profilok létrehozására sincs lehetőség.


[+]

A készülék dobozában két távirányító található. Az egyik egy hagyományos darab, a másik pedig a Magic Remote mozgásérzékelős, légiegérként is használhat távvezérlő ikertestvére, amely kinézetre is olyan, mint az LG perifériája. A tévé képes együttműködni USB-n keresztül csatlakoztatott billentyűzettel, klaviatúrával vagy kontrollerrel, valamint támogatja a hangalapú keresést is, ami egész hatékonyan működik.

[+]

A platform szerves részét képezik az internetes alkalmazások, amelyekből mintegy 300 darab áll rendelkezésre. A már megszokott módon ezek között megtalálhatóak az életmóddal, gasztronómiával, sporttal, hírekkel kapcsolatos darabok, illetve magától értetődően a manapság legnépszerűbbnek számító tartalomszolgáltató appok sem hiányoznak. A kínálatban helyet kapott a Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime Video, a Disney+, valamint a YouTube is, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Működésük közben semmilyen problémába nem futottunk bele, és a kép minősége is megfelelő volt. Nem spórolták ki a böngészőt sem, aminek segítségével bármilyen weboldal egyszerűen felkereshető.

[+]

A gyárilag telepített médialejátszó alkalmazásra a szokott módon, tehát a helyi hálózatról vagy az USB porton keresztül csatlakoztatott adattoló eszközökről juttathatóak el az állományok. A magyar nyelven is kommunikáló alkalmazás kezelőfelülete átlátható, használata azoknak sem okozhat különösebb problémát, akiknek idegen az elektronikai eszközök világa. Audiotartalmak között a FLAC, WAV és WMA szabványok megszólaltatása megoldott a kötelező MP3 mellett. A szoftver képes megjeleníteni a fájlokba metaadatként kódolt dalszövegeket, valamint az ID3 tageket is feldolgozza és megjeleníti.

[+]

Videós tesztcsomagunkkal lefolytatott vizsgálataink során arra jutottunk, hogy a 10 bites, a DivX és a 4K és 4K HDR állományokkal a program nem boldogul, viszont a többivel nem volt gondja, A surround anyagok közül csak az E-AC-3 és a Dolby 5.1 fájl kezelésére volt képes, aminél ma már azért többet várna el az ember. A külső feliratok megjelenítése működik, a kódolás, a karakterek mérete is megváltoztatható, és mivel körülöttük vékony keret jelenik meg, mindig jól olvashatóak.

Hang és értékelés

Hangrendszer

A televízióba épített két darab, egyenként 8 wattos, rejtett hangsugárzótól lehet csodákat várni, csak nem érdemes. A megszólalás kicsit tompa, élettelen, a basszusok érzékelhetetlenek, a dinamikának nyomát sem lelni, az összhatás művi. A hangerővel viszont szerencsére nincs gond, tehát nincs szükség feltétlenül egy külső hangrendszer bevetésére.

[+]

A gyakorlati próba során hanghibákat nem tapasztaltunk, azaz a zúgástól-búgástól, sistergéstől, statikus zörejektől megkímélt. Az előzetesen programozott hangmódok nem hiányoznak, és ha valaki ezek közül egyikkel sem elégedett, akkor rendelkezésére áll equalizer, hogy a saját füléhez szabja az arányokat. A modell támogatja a Bluetooth használatát, aminek köszönhetően vezeték nélküli úton is átlőhetőek a hangok a kompatibilis eszközökre, így például egy fejhallgatóra. Tapasztalataink szerint ez a szolgáltatás jól működik, a párosítás pofonegyszerű, a kapcsolat stabil, a késleltetés mértéke pedig minimális.

Értékelés

A tesztelés során arra a következtetésre jutottunk, hogy a Sencor SLE 55US801 egy valódi szintlépés a cég korábbi modelljeihez képest. Ez elsősorban a webOS smart platformnak köszönhető, amely ugyan nem tökéletes, de még így is egy remek okostévérendszer végre. Felhasználóbarát, stabil, és rengeteg alkalmazás érhető el rajta keresztül, így ennek licencelése mindenképpen jó döntés volt a Sencor döntéshozóinak részéről.


[+]

A hangrendszer nem valami nagy szám, de ez nem szokatlan, egy ilyen árkatagóriájú terméktől ennél többet nem nagyon várhatunk manapság. A kép minősége szintén meglehetősen átlagos; a felbontás kellően nagy, és a színpontosság is rendben van a megfelelő beállítások esetén, viszont a tónusok fátyolosak picit, a színtérlefedettség nem az igazi, és a mozgásmegjelenítés során bele lehet futni kisebb problémákba. A Sencor SLE 55US801 televízió ára 165 000 forint kürül mozog, amivel a középszintet képviseli a LED LCD televíziók szegmensében, tehát vannak ennél olcsóbb és drágább 55 hüvelykes 4K-s modellek is, de véleményünk szerint ez az összeg megfelel a készülék tudásának.


Sencor SLE 55US801 tévé

elefant

A Sencor SLE 55US801 televíziót a Sencor magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés