A HGST-é az első héliummal töltött 6 terabájtos merevlemez

Bizonyára vannak akik emlékeznek rá, hogy a Western Digital (WD) tulajdonában lévő HGST nagyjából egy évvel ezelőtt boncolgatta héliummal töltött merevlemezek témáját, melyről akkor mi is beszámoltunk. Úgy tűnik, hogy a gyártó nem csak a levegőbe beszélt, hanem valóban számolt a periódusos rendszer második elemével, a héliummal, holott rengeteg megoldandó problémával kellett szembenézniük – melyről mind beszámoltunk korábbi hírünkben, így ezt nem ismételnénk most meg. Ennek ellenére a projekt megvalósítása nem volt lehetetlen vállalkozás, és ezt bizonyítja a HGST mai bejelentése, ami szerint elkészült az Ultrastar He6 jelzésű SATA/SAS csatolófelületű merevlemez, mely amellett, hogy a hermetikusan zárt HelioSeal kialakításnak hála az említett nemesgázzal van töltve, 6 TB-os rekord tárkapacitást kínál.

Utóbbi a 7Stac lemezkialakításnak köszönhető, ami egyszerűen azt jelenti, hogy az eddig 5 helyett 7 darab adattároló lemezt pakoltak a házba, ám mindez nem járt a termék vastagságának növekedésével. Sőt, az Ultrastar He6 végeredményben 50 grammal nyom kevesebbet a mérlegen, mint a HGST szintén 3,5" colos, de 5 lemezt használó hagyományos technológiával készülő merevlemeze.


[+]

A HGST a HelioSealre egyébként nem csak átmeneti problémamegoldóként tekint, hanem szeretné a technológiát hasznosítani az SMR és a jövőben a HAMR technológiát felvonultató merevlemezek esetében is, hiszen e kialakításnak rendkívül sok előnye van. A hélium sűrűsége nagyjából a levegő sűrűségének hetede, ráadásul a hermetikusan elzárt térben alkalmazzák, ezáltal jelentősen csökkenthető a légellenállás és a turbulencia, azaz a lemezek forgatásához szükséges energia is csökkenthető, ebből fakadóan pedig a működési hőmérséklet és a zaj is alacsonyabb lesz. A számok nyelvén kifejezve ezeket a HGST szerint a technológiával 23%-kal csökkenthető az alapjárati teljesítményfelvétel (ami fajlagosan, terabájtonként 49%-ot jelent), a működési hőmérséklet 4-5°C-kal, a zaj pedig 30%-kal lehet alacsonyabb. Ha ez nem lenne elég, a légmentesen elzárt kialakítás a gyártó szerint a folyadékhűtés alkalmazása előtt is megnyitja az utat.


[+]

A HGST ezeket az értékeket és felhasználási módokat nem véletlenül promotálja: az Ultrastar He6 merevlemezt elsősorban nem otthoni felhasználóknak, hanem nagyvállalati alkalmazásokhoz és környezetbe, felhős adattárolókba, keresőszerverekbe, streaming szolgáltatók számára ajánlják, tehát olyan helyekre, ahol adott fizikai területen minél több adatot kell minél költséghatékonyabb módszerrel eltárolni. Éppen ezért az sem véletlen, hogy a HGST a fejlesztést olyan cégekkel közösen végezte, mint a HP, a Netflix, a Huawei Unified Storage, a CERN, a Green Revolution Cooling és a Code42.

Az ajánlott felhasználási területre tekintettel a gyár nem adta közre a termék árát, illetve bővebb specifikációkkal (pontos fogyasztás, teljesítmény, fordulatszám stb) sem szolgáltak egyelőre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés