Hirdetés

Sapphire HD 7790 2 GB: duplázott memóriával

Sapphire HD 7790 2GB OC

A március második felében debütált HD 7790 a korábban megjelent HD 7770 és HD 7850 között tátongó űrt hivatott betölteni. Részletes tesztünkből kiderült, hogy az AMD-nek sikerült szinte pontosan a két említett kártya közé belőni az új jövevény teljesítményét, ergo az egyik kitűzött célt elérték. Utóbb említett cikkünkben a Sapphire HD 7790 DUAL-X OC kártyáján keresztül mutattuk be az új terméket, majd nem sokkal később megvizsgáltuk az ASUS, illetve az MSI 1-1 megoldását is. Az általunk letesztelt három kártya az AMD referencia iránymutatásának megfelelően 1 GB memóriával rendelkezik, de a Gigabyte és a Sapphire erre fittyet hányva már 2 GB-is megoldásokkal is jelentkezett. Jelen tesztünkben utóbbi gyártó megoldását vizsgáljuk meg.


[+]

Kicsomagolás után szemügyre vettük a tartozékokat, melyek a következő sort alkották: DVI->D-Sub adapter, CrossFire híd, hattűs PCIe tápátalakító, 1,8 méteres HDMI kábel. Ezeken túlmenően a szokásos CD és némi paksaméta lapult a kártya alatt. A dobozon egy kisebb matrica (OC) jelzi, hogy gyárilag túlhajtott megoldással állunk szemben, illetve a jobb felső sarokban a memória mérete is feltüntetésre került.


[+]

A kártya hossza megegyezik a korábban vizsgált DUAL-X kiadáséval, azaz nagyjából 22 centiméter. A légkavarók száma a korábban vizsgált modellhez képest viszont csökkent, így a 2 GB-os modell már csak egy 8 centiméteres ventilátort alkalmaz.


[+]

A két hőcsövet tartalmazó borda nem túl nagy. Hővezető párnák segítségével a GDDR5-ös chipek hűtése is megoldott.


[+]

Egyes csúcskategóriás kártyákhoz hasonlóan a Sapphire megoldásának hátsó része is hűtést kapott.


[+]

Mindez elsősorban a kártya ezen részén található plusz memóriachipek hűtése miatt került fel. A lemez hővezető párnákat és egy kisebb bordát tartalmaz.


[+]

A NYÁK szinte teljesen azonos a DUAL-X esetében látottal. Az egyetlen számottevő különbség, hogy az áramkör hátsó üres szekciójában kivágásra került egy rész, melyen a hátsó fémlapra felcsavarozott borda kandikál ki.


[+]

A központi egység szokás szerint a kártya közepén kapott helyet. Az AMD kerek 1 GHz-es maximum órajelet határozott meg, mint referencia, amire a Sapphire 50 MHz-et (5%-ot) pakolt tuning gyanánt.


[+]

Ugyan a fenti képen csak nehezen kivehető, de a GDDR5-ös RAM chipek szerepét ebben az esetben is a Hynix műhelyéből származó egységek töltik be. A H5GQ2H24AFR-R0C típusú modellek hivatalosan 6 GHz-es effektív sebességre képesek 1,5 voltos feszültség mellett. Az egyenként 2 gigabit (256 MB) kapacitású egységekből összesen 8 darab került a kártyára, elrendezésük a 128 bites memóriavezérlésnek megfelelően alakul. A Sapphire a tuning szellemében ehhez is hozzányúlt, így a chipek 1600 MHz-es órajelen (effektív 6400 MHz) ketyegnek.

A hátlapon elsőként egy DVI-I és DVI-D portba botolhatunk, melyek közül az utóbbi csak single-link sávszélességű, vagyis a maximálisan elérhető felbontás ezen keresztül 1920x1200-ra korlátozódik. Ezeket egy 3 GHz-es HDMI 1.4a, illetve egy DisplayPort 1.2 HBR2 csatoló követi. Az legutolsó verziójú HDMI és DisplayPort interfész segítségével a kártya egy kimenetről is képes kiszolgálni a 4096x2160 pixel felbontású monitorokat, továbbá a 3 GHz-es HDMI lehetőséget biztosít 60 darab sztereó 3D-s, Full HD felbontású képkocka továbbítására projektív módban.

A kártyával a sztereó 3D DisplayPort bemenettel felszerelt kijelzők is működnek hárommonitoros Eyefinity módban, de egy megfelelő hub segítségével a VGA-ra összesen hat megjelenítőt is csatlakoztathatunk, hála az Eyefinity 2.0-s verziójának; további újítás, hogy a szintet lépett Eyefinity mindegyik csatlakoztatott kijelzőhöz külön nyolccsatornás hangfolyamot is képes rendelni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés