Hirdetés

AMD Radeon HD 7790 ASUS és MSI köntösben

ASUS HD 7790 DirectCU II OC

Az alig néhány hete debütált HD 7790 alapvetően a korábban megjelent HD 7770 és HD 7850 között tátongó űrt hivatott betölteni. Részletes tesztünkből kiderült, hogy az AMD-nek sikerült szinte pontosan a két említett kártya közé belőni az új jövevény teljesítményét, ergo az egyik kitűzött célt elérték. A HD 7790-ből nem készült referencia megoldás, így az AMD a gyártókra bízta a GPU mellé szükséges körítés elkészítését. Említett tesztünkben már bemutattuk a Sapphire megoldását, míg most az ASUS és az MSI boszorkánykonyhájában elkészült modellekre vetünk egy pillantást.

ASUS HD 7790 DirectCU II OC

Az ASUS DirectCU II sorozat egyes modelljeit oldalainkról már jól ismerhetik olvasóink. A sorozat egyes tagjainak kialakítása, pontosabban hűtése, bár nem teljesen egyforma, de az elnevezésből adódó sajátosságokat, azaz közvetlenül a GPU-val érintkező réz hőcsöveket, illetve a két légkavarót mindegyik modellnél megtalálhatjuk.


[+]

A szokásosnál valamivel kisebb dobozban a kártya mellett egy DVI->D-Sub adaptert, illetve egy flexibilis CrossFire hidat találtunk a szokásos DVD lemez mellett.


[+]

A kártyán két ventilátor gondoskodik a bordáról leváló meleg levegő minél hatékonyabb eltávolításáról.


[+]

Felülről jól megfigyelhető, hogy a hűtés nagyjából negyed része túlnyúlik a NYÁK-on.


[+]

Ennek az az oka, hogy a matt fekete áramkör meglehetősen rövid. Az ASUS elhagyta a tápellátást alkotó FET-ek kis bordáját. A kártya közepén található a 160 mm²-es, Bonaire kódnevű GPU, melynek maximális órajelét 1075 MHz-re emelte az ASUS – ez 7,5%-os pluszt jelent a referenciához képest.


[+]

Az egybefüggő bordázaton két hőcső fut át, melyek összeszerelt állapotban közvetlenül a GPU felett húzódnak.

Az ASUS kártyáján található, összesen 1 GB kapacitású GDDR5 szabványú memóriák a Hynixtől származnak. A H5GQ2H24AFR-R0C típusú modellek hivatalosan 6 GHz-es effektív sebességre képesek 1,5 voltos feszültség mellett. A gyártó itt is módosított kicsit, így a memóriák órajele 1600 MHz, ami 6,4 GHz-es effektív frekvenciát jelent.

A hátlapon elsőként egy DVI-I és DVI-D portba botolhatunk, melyek közül az utóbbi csak single link sávszélességű, vagyis a maximálisan elérhető felbontás ezen keresztül 1920x1200-ra korlátozódik. Ezeket egy 3 GHz-es HDMI 1.4a, illetve egy DisplayPort 1.2 HBR2 csatoló követi. Az legutolsó verziójú HDMI és DisplayPort interfész segítségével a kártya egy kimenetről is képes kiszolgálni a 4096x2160 pixel felbontású monitorokat, továbbá a 3 GHz-es HDMI lehetőséget biztosít 60 darab sztereó 3D-s, Full HD felbontású képkocka továbbítására projektív módban. A kártyával a sztereó 3D DisplayPort bemenettel felszerelt kijelzők is működnek hárommonitoros Eyefinity módban, de egy megfelelő hub segítségével a VGA-ra akár hat megjelenítőt is csatlakoztathatunk, hála az Eyefinity 2.0-s verziójának. További újítás, hogy az Eyefinity mindegyik csatlakoztatott kijelzőhöz külön nyolccsatornás hangfolyamot is képes rendelni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés