SanDisk UHS-II SD kártya – jelenben a jövő

SanDisk UHS-II eszközök

Köszönhetően a digitális kameráknak és a hordozható készülékeknek, óriási népszerűségre tettek szert a memóriakártyák, közülük is elsősorban a Secure Digital, vagyis SD formátum. Ilyennel találkozunk ma már majdnem minden digitális film és/vagy kép rögzítésére alkalmas eszközben, a számítógépekben, médialejátszókban, sőt tévékben is gyakori vendég, az okostelefonok és tabletek pedig szinte meg sem tudnak lenni nélküle. Ahogy fejlődik a technológia, úgy nő a képek és videók mérete, és ehhez az SD kártyák is igazodnak.


Jobbra látható az UHS-II kártya extra csatlakozósorral

A legújabb fejlesztési lépéssel, az Ultra High Speed II szabvánnyal sikerült hatalmasat ugrani átviteli sebesség terén. Elméletben 2011 júniusában került bele a Secure Digital szabvány 4.0-s változatába az UHS-II, mely lényeges fizikai változást hozott. Az extra sebességet úgy érték el, hogy az eddigiek mellé – pontosabban alá – újabb tűsort hoztak létre, a működési feszültség pedig 0,4 voltra csökkent. A további csatlakozók további adatátviteli csatornákat nyitnak, így az UHS-I szabványnál megismert négybites átviteli elvvel, 52 MHz-es frekvenciájú adatbuszt használva, full-duplex módban 156 MB/s-os (FD156), félduplex módban (mikor mindkét csatorna azonos irányba kommunikál) 312 MB/s az átviteli sebesség elvi maximuma. Ráadásul a későbbiekben az adatbusz órajelének duplázásával még a kétszeres tempó is elérhető lehet.


Szemből nézve csak a címke alapján azonosítható az UHS-II-es kártya (jobbra)

Bár a Panasonic már 2013 márciusában szállított UHS-II szabványt támogató memóriakártyát, a hazai piacra csak most érkeztek meg az első ilyen termékek a SanDisk kínálatában. Szemből nézve az új SanDisk Extreme Pro memóriakártyákat csak a brutális, 280 MB/s-os tempót jelző felirat alapján lehet megkülönböztetni a korábbi UHS-I-es modelltől, ami „csak” 95 MB/s-ot tudott. Alaposabban odafigyelve felfedezhető egy kis II-es az SDHC logó mögött, az U3 pedig az UHS Speed Class 3 besorolást jelzi, ami azt jelenti, hogy a kártya bármilyen körülmények között képes legalább 30 MB/s-os írási tempóra – ez 4K felbontású vagy 3D filmeknél lehet fontos.

Mivel az UHS-II támogatás az író/olvasó eszközben is igényli az extra csatlakozók meglétét, ezért egyelőre még nem sok készülék tud élni az új szabvány adta lehetőségekkel. Fényképezőgépek közül a Panasonic DMC-GH4 és a Fuji Film X-T1, illetve a Samsung NX1 tudja kihasználni az UHS-II maximális sebességét, a többi eszközben UHS-I technológiát használva dolgoznak az új kártyák, hiszen visszafelé kompatibilisek. A sebesség teszteléséhez a SanDisk Extreme Pro kártyaolvasóját kaptuk a fürge kártyák mellé, mely USB 3.0 csatolós és UHS-II kompatibilis. Elég széles jószág, biztosan blokkolni fogja a szomszédos USB aljzatokat. Az USB csatlakozóját és a memóriakártyát is az oldalán lévő retesszel lehet behúzni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények