Hirdetés

SanDisk Connect Wireless Stick: pendrive Wi-Fivel

A SanDisk Connect Wireless Stick

Az elmúlt években az okostelefonok és a tabletek rohamos terjedésével párhuzamosan jó néhány mobil adattároló is napvilágot látott, melyek közül a Kingston egyik megoldását korábban már ki is próbáltuk. Általánosságban elmondható, hogy több-kevesebb kompromisszummal minden termék esetében találkozhatunk, legyen szó az eszköz méretéről, súlyáról, tárkapacitásáról, a képességeinek kiaknázásához szükséges szoftverről vagy éppen az árcímkéről. A példaként felhozott Kingston MobileLite Wireless G2 például számtalan pozitív tulajdonsága mellett meglehetősen nagy darab, ebből kifolyólag a tömege sem kevés, amivel már nem feltétlenül jó választás azoknak, akik egy könnyű, kisméretű, egyszóval könnyen hordozható eszközre vágynak.

A SanDisk közelmúltban piacra dobott legújabb, Connect Wireless Stick nevű eszköze egy másik irányból közelíti meg a mobil adattároló kérdését. Első ránézésre egy korai pendrive-ra hasonlít, ugyanis a mai modern, bizonyos esetekben már csak USB csatlakozó méretű megoldásokhoz képest meglehetősen nagy (20,83 x 78,21 x 12,19 mm). Minket egyébként formában és színben leginkább a klasszikus Sport szeletre emlékeztetett, ugyanakkor ízre már biztosan nem közelíti meg a népszerű hazai édességet.

A viszonylag nagy méret természetesen nem véletlen, hisz a tervezőknek a NAND flash chip mellett egy kisebb akkumulátornak és egy Wi-Fi egységnek is helyet kellett szorítaniuk. Mint pendrive, a Connect Wireless Stick nem nagy durranás, sőt idejétmúlt, ugyanis csak az USB 2.0-s szabványt támogatja, így elmondhatjuk, hogy megjelenése mellett csatoló tekintetében is a múltat idézi. Tárkapacitását vizsgálva modelltől függően 16, 32, 64, illetve 128 GB állhat rendelkezésre, ugyanakkor kissé érthetetlen módon a 16 és 32 GB-os verziókra csak 4 GB-nál kisebb méretű fájlok másolhatóak fel.


[+]

A beépített Wi-Fi egység a 2,4 GHz-es 802.11b/g/n szabványokat támogatja, a legmagasabb elméleti vezeték nélküli sávszélesség pedig 75 Mbps lehet. Ennek tápellátásról egy beépített, ismeretlen típusú és kapacitású apró akkumulátor gondoskodik, ami az USB csatlakozón keresztül veszi fel a töltést, ha a tároló például notebookhoz van csatlakoztatva. Az eszköz be- és kikapcsolása az oldalán található apró nyomógombbal történik, miközben az állapotáról a tetején lévő tűhegynyi kis LED ad visszajelzést, ideértve a különféle műveleteket is. A SanDisk hivatalos közleménye szerint a Connect Wireless Stick egyetlen teljes töltéssel (ami kb. két óra) valamivel több mint négy óráig képes folyamatos streamelést biztosítani, egyidőben legfeljebb három csatlakoztatott eszközre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés