Bejelentette az 5.0-s SD specifikációkat az SDA

Az SDA, vagyis az SD Association bejelentette az SD specifikáció 5.0-s verzióját, amely az új generációs, SD szabványú memóriakártyákat hozza majd el. Ezek kínálnak majd elegendő teljesítményt a 8K-s, valamint a 360 fokos szögben rögzített videókhoz, ami a jövőben fontos tényezővé válik.

Hirdetés

Az 5.0-s SD specifikáció továbbra is a full duplex UHS-II buszt használja, aminek 150 MB/s-os adatátviteli teljesítménye a jövőben elég lesz, így nem volt értelme leváltani, módosul azonban a memóriák blokkméretének megszabott tartomány. Az új NAND flash lapkák ugyanis egyre nagyobb blokkméreteket használnak, mivel így növelhető az írás melletti teljesítmény. Az 5.0-s SD specifikáció 37 darab eltérő méretet specifikál 8 és 512 MB között. Ebből borítékolható, hogy a 8, a 9, a 16 és a 24 MB-os blokkméret viszonylag gyorsan ki lesz használva, a többi pedig jó szolgálatot tehet a jövő fejlesztéseihez. További adalék, hogy a VSC protokoll nyolc különböző fájlt is képes kezelni egymás mellett, ami elsődlegesen a 360 fokos videók felvételénél lesz nagyon hasznos.

A növekvő blokkméretek miatt a vezérlőkre vonatkozó specifikáció is változik, így ezeknek egyre okosabbnak kell lenniük, hogy jól kezeljék a modern NAND flash lapkákat. Utóbbi azért fontos, hogy ezek ne használódjanak el túl hamar, így minimalizálni kell a blokkok törlési ciklusát.

Az új szabványnak természetesen része az új teljesítményosztályozás is, amelyről az alábbi hírben már beszámoltunk. Az SD szövetség szerint az új szabványnak megfelelő első memóriakártyák és eszközök pár hónapon belül megjelenhetnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés