Hirdetés

Ívelt Samsung top tévé a tesztpadon

Samsung UE65HU8500

A 2014-ben bemutatott Samsung tévék közül a HU8500-as széria jelenti az egyik csúcsot, hisz e család tagjaiba rengeteg extra szolgáltatást, képjavító, képmódosító funkciót belepakoltak. Elég, ha csak a One Connect Boxra, az UHD felbontásra, a beépített kamerára, a mozgás- és hangalapú vezérlésre vagy az okostévérendszerre gondolni. Emellett a tévé dizájn terén sem hétköznapi, ugyanis ívelt kialakítást kapott, ami ma még mindig kuriózumnak számít. A vállalat jóvoltából pár napra kölcsönkaptuk a család középső tagját, a 65 hüvelykes képátlóval bíró UE65HU8500-t; ezen próbáltuk ki, mire is képes a valóságban egy ilyen felső kategóriás darab.

Domináns külső

A hajlítás kifejezetten látványos, hiszen a 65", azaz 163 centi képátlójú képernyő sarkai 73 centiméteres távolságra vannak a középvonaltól, és ahhoz képest 6 centimétert ugranak előre. Az ívelt kialakítás tehát szinte magára rántja a tekintetet, és a tévének ehhez semmilyen egyéb extra dizájnelemre nincs szüksége.

Az egy centiméter széles, matt fekete kávákat vékony, ezüstszínű fémszalag övezi, amely így szinte körülfolyja a készüléket. A fekete-ezüst kombó ez esetben is jól néz ki, ezzel az összeállítással azért nem nagyon lehet hibázni. A visszafogott, nem forgatható nyakkal egybeépített, trapéz alakú talp is fémes színezést kapott, ami remekül passzol a kijelzőhöz, így a végeredmény kifejezetten tetszetős.

A készülékház vastagsága öt centiméter, amivel a slim versenyben ma már nem igazán rúghatna labdába, de a hajlított kialakítás miatt ennek gyakorlatilag semmi jelentősége. A súlya meglehetősen tekintélyes, hiszen talppal együtt 31 kilogrammot nyom, úgyhogy érdemes odafigyelni, hogy mire is teszi rá az ember. A tévétunereket és csatlakozókat ez esetben is a One Connect Boxra építették. Ez egy speciális, különálló doboz, amely magához a készülékhez egyetlen kábellel csatlakozik.

Ez a megoldás számtalan előnnyel kecsegtet. Például értelemszerűen sokkal egyszerűbben rádughatóak az egyes perifériák, nem kell a tévé háta mögé bezsonglőrködnie magát a felhasználónak, és akkor sincs semmi gond, ha új típusú csatolóra lenne szükség, hiszen elég csak ezt a kiegészítőt cserélni. Ezen a négy darab HDMI 2.0 (egy-egy ARC- és MHL-támogatással) mellett helyet kapott egy USB 3.0, két USB 2.0, valamint egy-egy komponens (adapterrel), kompozit (adapterrel), SCART (adapterrel), digitális optikai audió és Ethernet csatlakozó. Rádugható a távirányító infravörös jeleinek fogadására és továbbítására képes érzékelő, illetve a fizetős tévéadások dekódolásához szükséges CI foglalatnak is kialakítottak rajta helyet. Viszont érthetetlen módon a 3,5 milliméteres fejhallgató-csatlakozót lespórolták róla.

Főbb paraméterek
Samsung UE65HU8500
Panel Ultra Clear LCD Panel
Háttérvilágítás Direct LED
Képernyőméret 65 hüvelyk (163 cm)
Maximális felbontás Ultra High Definition – 3840x2160 képpont
Maximális kontrasztarány n. a.
Maximális fényerő 320 cd/m²
24p lejátszás Támogatott
Képprofilok Élénk, Film, Normál, Természetes
Hangprofilok Film, Hangosított, Normál, Zene, Tiszta hang
Hangszórók 4 x 10 + 2 x 10 watt
Beépített digitális tunerek 2 db DVB-T, DVB-C, DVB-S2
Interfész 4 db 2.0 HDMI, 2 db USB 2.0, USB 3.0, komponens, kompozit, SCART, optikai digitális audió, CI slot, Ethernet
Extrák Smart rendszer, aktív shutteres 3D, 2D->3D konverzió, UHD tartalomszolgáltatás, médialejátszó, hangvezérlés, mozgásvezérlés, mozgásérzékeny második távirányító, kislexikon, egér és billentyűzet támogatása, rögzítés külső USB adattárolóra, EPG, Ultra High Defintition felbontás, felskálázás, smart rendszer, ívelt kialakítás, beépített Wi-Fi, beépített kamera
Teljesítményfelvétel 158 watt, készenléti üzemmódban 0,3 watt
Méret 1450,7 x 848,2 x 110,5 (talppal 326,8) mm
Tömeg 26,8 (talppal 31) kg
Gyártó honlapja www.samsung.hu
Termék honlapja Samsung UE65HU8500
Fogyasztói ár kb. 990 000

Képminőség

Csúcsmodell ide vagy oda, képminőség terén azért akadnak hiányosságai. Minden bizonnyal az ívelt kialakításra vezethető vissza a háttérvilágítás egyenetlensége, mindenesetre a felhők, foltok látványosan jelentkeznek. Ráadásul a sarkoknál erőteljesen átszűrődik a háttérvilágítás, ami szintén nem válik a tévé dicséretére. A betekintési szög a hajlítás miatt kisebb, mint amit a hagyományos lapos tévéknél megszokhattunk, magyarul korábban kezdenek fakulni, torzulni a színek.

Utánhúzás nem jelentkezett, viszont némi akadozás elő-előfordult, amikor kisméretű objektumok mozogtak nagy sebességgel a képernyőn. Ezen ráadásul még a Motion Plus nevű interpolációs technológia aktiválásával sem lehet hatékonyan segíteni. Ezzel a funkcióval egyébként érdemes óvatosan bánni, hiszen túlságosan agresszívre állítva szappanoperaszerűvé válik a végeredmény.

Zajosodás egyáltalán nem jelentkezett, így a zajcsökkentés opciót nem is nagyon kellett abajgatni. A Smart LED funkciót viszont egyáltalán nem szabad bekapcsolni, hiszen a maximális kontraszt elérése érdekében a képernyő egyes területeinek fényerejét az elektronika automatikusan módosítja, ami viszont enyhe villódzást eredményezett olykor. A Dinamikus kontraszt aktiválásával a kontrasztot állítgatja magától a készülék a célból, hogy a világos és sötét képrészletek ne térjenek el túlságosan egymástól. Ennek sincs sok értelme, hiszen ha a tartalom gyorsan váltakozik, akkor vibrálással járhat a használata.

Gyakorlatilag ugyanezt lehet elmondani a Fényerő mozgáshoz funkcióról is. Ez ugyanis a fényerőt állítgatja a képernyőn megjelenő mozgásnak megfelelően a minél alacsonyabb energiafogyasztás elérése érdekében. A Bőrszín tónus állításának lehetősége viszont hasznos lehet, és jól is működik. Ugyanis néha előfordul, hogy borvirágos vagy épp ellenkezőleg, hullasápadt arcok jelennek meg a képernyőn, de ezzel a szolgáltatással ez a probléma hatékonyan orvosolható. Ideálishoz közeli beállítások mellett 0,078 cd /m² fekete szintet mértünk, ami 1538:1 valós kontrasztarányt jelent.

A színvilág épkézláb beállítások mellett visszafogott, természetes, de ha valakinek az közelebb áll a szívéhez, akkor babrálhat úgy is a paraméterekkel, hogy túlságosan harsány, kicsit műanyag hatású tónusok uralják a kijelzőt. A 16:9 és a 4:3 mellett kiválasztható két nagyított képarányú profil is. Ezek a látássérültek számára hasznosak lehetnek, de azt nem szabad elfelejteni, hogy ilyenkor egyes részletek lelógnak a képernyőről. Az automata képkitöltés, azaz a Képernyőhöz igazítás az esetek 95 százalékában kitűnően végzi a dolgát, úgyhogy rá is lehet hagyni az egészet az elektronikára; ha valami nagy ritkán nem stimmel, akkor kell csak manuálisan beavatkozni.

Előzetes és ideális beállítások, UHD

A szokásoknak megfelelően e televízióba is négy előre programozott képprofil került, viszont a felhasználói fiókot kispórolták. Így ha valaki ki szeretné élni magát és elbabrálna az egyes paraméterekkel, funkciókkal, akkor ezek közül egyet bizony fel kell áldozni. Ha otthoni körülmények között használjuk a tévét, akkor a legjobban azzal járunk, ha a Kiemelt névre hallgatót likvidáljuk, ez ugyanis gyakorlatilag nézhetetlen az óriási fényerő és a túlságosan élénk színek miatt. A maradék három, tehát a Természetes, a Film és a Normál mindegyike többé-kevésbé jól használható. Az elsőt a túlszaturált színek és a már-már szinte természetellenesen kontrasztos kép jellemzi, a másik kettő azonban visszafogottabb. Ezek között a fő különbség a színhőmérsékletnél figyelhető meg, a Filmet a meleg árnyalatok határozzák meg, a Normál esetében pedig a hideg tónusok uralják a képernyőt.

Egy kalibrátorral, illetve a LaCie Blue Eye Pro névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az előzetes beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Film, Kiemelt, Normál, Természetes. A kép jobb oldalán látható, hogy a bemért 18 szín milyen mértékben tér el a referenciától. Ennek meghatározására használatos a delta E, ami egy olyan numerikus érték, amely két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül. Minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához, vagyis annál jobb.


Most pedig jöjjenek a kalibrátor segítségével megtalált, ideálisnak tűnő beállítások!

Samsung UE65HU8500
Kontraszt 83
Háttérvilágítás 13
Fényerő 41
Szín 50
Élesség 38
Árnyalat (Z/P) Z50 - P50
Dinamikus kontraszt Ki
Fekete tónus Ki
Bőrszíntónus 0
Színköz Auto
Színtónus Meleg 2
Gamma 2
Fényerő mozgáshoz Ki
Dig. tiszta megjelenítés HD: Ki, SD: Alacsony
MPEG zajszűrés Ki
Motion Plus Ki/Tiszta
Smart LED Ki
Fehéregyensúly P-eltolás 3
Fehéregyensúly Z-eltolás -1
Fehéregyensúly K-eltolás -2
Fehéregyensúly P-nyereség 0
Fehéregyensúly Z-nyereség 0
Fehéregyensúly K-nyereség 0

UHD

A 3840x2160 képpont felbontású tévéadások hiányoznak, és a Blu-ray szövetség sem törte össze eddig magát, hogy előálljon egy működőképes szabvánnyal, így tehát UHD filmeket tartalmazó lemezek sincsenek, ráadásul nálunk az online 4K tartalomszolgáltatás sem érhető el legálisan. De azért ki lehet használni a tv óriási felbontásában rejlő lehetőségeket. A legegyszerűbb az ilyen-olyan úton-módon beszerzett videót egy USB-s adattárolóra másolni, azt bedugni a One Connect Boxba, és máris indulhat a filmnézés, hiszen a beépített médialejátszó támogatja a 4K tartalmak kezelését. A dolog egyelőre még nem tökéletes, mert a gyors mozgásoknál megfigyelhető finom akadozás.

Emellett egy viszonylag nagyteljesítményű számítógép segítségével is megjeleníthetőek az Ultra High Definition filmek, videók, hiszen a tv rendelkezik a 4K/60p jelek fogadására képes HDMI 2.0 porttal. Tehát csak ahhoz kell csatlakoztatni a számítógépet, és máris óriás képernyőn, óriás felbontás mellett nézhetőek a 4K tartalmak. Ez egyébként valóban hozzáadott értéket jelent. Sokan szkeptikusok még, de ha valaki lát egy szépen futó UHD videót egy normális tévén vagy projektoron kellő távolságból, azt nem  kell nagyon győzködni. Meg kell még említeni a felskálázást is, az elektronika ugyanis képes feljavítani az alacsonyabb felbontású anyagokat. Természetesen a végeredmény nem lesz olyan, mintha egy gyárilag is UHD videót nézne az ember, de azért a semminél ez is jobb.

Hirdetés

Hangzás, 3D, DTV

A megszokottnál erősebb hangrendszer

A tévébe az átlagosnál jóval komolyabb, négy darab 10 wattos hangsugárzóból és két 10 wattos mélynyomóból álló hangrendszert építettek. Ezek után már nem is okozott meglepetést, hogy jóval erőteljesebben szólal meg, mint legtöbb vetélytársa. A hangzás dinamikusabb a megszokottnál, a basszusok is jobban megdörrennek, de csodákat azért még ez a tv sem képes produkálni. A sztereó hangteret el lehet felejteni, éppúgy, mint a térhatású hangzást, hiába kecsegtet ezzel a Virtual Surround funkció. Mindent összevetve: egy külső, direkt e célra szánt hangprojektorral, hangállvánnyal vagy házimoziszettel nem veheti fel a versenyt.

Hanghibák egyáltalán nem jelentkeztek, tehát nem kattogott, nem csörgött, a statikus zörejektől is megkímélt, illetve a készülékház sem produkált zavaró zörgéseket. A beszédhang-kiemelés aktiválható, és a digitális audiokimenet használata esetén a hang késleltetése is állítgatható egy 250 fokozatú skálán. Az Automatikus hangerő funkció bekapcsolásával elkerülhető, hogy csatorna- vagy bemenetváltáskor óriási legyen a hangerőkülönbség. Természetesen az előre programozott hangprofilok sem hiányoznak, amelyek már nevükkel (Normál, Zene, Film, Tiszta hang, Hangosított) jelzik, hogy milyen jellegű tartalmakhoz ajánlják ezeket. Amennyiben valaki egyikkel sem elégedett, akkor a saját igényeihez szabhatja a magas, közép és mély hangok arányát.

DTV

Az integrált tunereknek köszönhetően a digitális kábeles vagy földfelszíni adások vételéhez nincs szükség semmilyen külső eszközre, set-top boxra például. A jelfeldolgozás jól működik, egy egyszerű, kisteljesítményű beltéri antennával is gond nélkül képes volt együttműködni. A kép nem csúszott szét, nem lett pixeles, és a hang sem tűnt el.

Az Elektronikus Progammagazin jól használható, hiszen a bal felső sarokban folyamatosan nyomon követhető az épp nézett tévéadás és egy rövid tartalmi leírás is elolvasható róla. Egy időben hét csatorna mintegy kétórányi műsorának jut hely a képernyőn, és akár egy hétre előre is átböngészhető a kínálat. Itt állítható be a felvétel időzítése, és bekapcsolható az értesítés is, azaz megparancsolható a tévének, hogy jelezze, ha egy kívánt program kezdődik.

3D

A tv a Samsungtól már megszokott módon az aktív shutteres képalkotási eljárást használja a térhatású tartalmak megjelenítéséhez. Amennyiben 3D jelet észlel, automatikusan a megfelelő módba kapcsolja magát, de ez manuálisan is beállítható, ha valamiért nem menne a dolog.

A 3D perspektíva tízfokozatú skálán állítható, és ha a jobb szembe a balba szánt képinformáció kerülne (illetve fordítva), akkor ezt is lehet orvosolni. Természetesen működik a 2D->3D konverzió is, ilyenkor a térhatás mélysége, intenzitása szabályozható. Azért azt fontos megjegyezni, hogy ezzel azért a kép minősége nem lesz olyan, mintha egy, már eredetileg is 3D kamerákkal rögzített felvételt nézne az ember, hiszen előfordulhatnak kisebb akadozások és szellemképesedés. Ettől "rendes" 3D anyagok esetén nem kell tartani, kivéve, ha nagy sebességgel változik a képtartalom, gyors mozgások esetén ugyanis bele-bele lehet futni kisebb hibákba.

Médialejátszó

Az integrált médialejátszó különféle fájlkezelő programokból ismerős tipográfiai elemeket használó grafikus kezelőfelülete kifejezetten felhasználóbarát, ennek köszönhetően a navigáció senkinek sem okozhat problémát. A filmek, képek és zeneszámok eljuttathatóak rá USB portra dugott külső pendrive-ról vagy merevlemezről, illetve csatlakoztatható a hálózathoz is, így képes tallózni az azon található többi eszköz megosztott fájljai, mappái között is. Ez tapasztalataink szerint csak a képek és zeneszámok esetén működik jól, a videók ilyenkor meg-megakadtak. Ezenkívül a vállalat rendelkezik egy saját felhőalapú szolgáltatással, azaz mód nyílik arra, hogy egy távoli számítógépre töltsön fel bárki különféle anyagokat, és ezen az úton is elérhetőek és lejátszhatóak a különféle tartalmak.

Képek, zenék

Lejátszási lista összeállítására nincs mód, így ha valakinek erre lenne szüksége, azt korábban egy számítógépen kell létrehoznia. A rendszer a JPG mellett BMP és PNG kiterjesztésű képek megjelenítését biztosítja. Ezek elforgathatóak, nagyíthatóak, és még az EXIF adatok, tehát, hogy mikor, milyen géppel, milyen beállítások mellett készült egy fotó, is lekérhetőek. A diavetítés funkció működik, a képváltás sebessége szabályozható, ezt különféle effektusokkal fel is lehet dobni, és még aláfestő zene is elindítható.


A zeneszámoknál az MP3 és a WMA mellett a veszteségmentesen tömörített, és így elméletileg jó hangminőség elérését biztosító FLAC állományok kezelése is megoldott. Az ID3 tagek feldolgozására és megjelenítésére képes, egy gombnyomással lekérhetőek az egyes fájlokkal kapcsolatos adatok. A dalokba egyszerűen bele lehet tekerni, viszont ezek összemixelésére, egymásba csúsztatására nincs mód, viszont az pozitívum, hogy az audiobeállítások elérhetőek innen közvetlenül.

Videók

A filmek vezérléséhez használható a távirányítón elhelyezett vezérlőgombok mellett a virtuális kezelőfelület is. Itt amellett, hogy mód nyílik arra, hogy a felhasználó tízmásodperces időintervallumokat ugráljon át a nyilak nyomkodásával, a számok segítségével másodpercre pontosan is megadhatja, hogy honnan is szeretné folytatni a lejátszást. Sőt az elektronika képes arra, hogy automatikusan fejezetekre ossza az egyes videókat, ezekhez képet is rendeljen, ami jelentősen megkönnyítheti egy kívánt jelenet megtalálását. Támogatja a külső feliratok kezelését, és módosítható a kódolás mellett a betűk mérete is. Emellett még a szöveg tizedmásodperces egységekben történő eltolására is mód nyílik, ami igencsak jól jöhet akkor, ha valami gond van a felirat szinkronizációjával.


Tesztcsomagunk lefuttatása után azt szűrhettük le, hogy a Killa_sample-ön kívül mindegyik más videóval tökéletesen boldogult. Színhelyesen, képhibáktól mentesen, akadozás nélkül jelenítette meg még az MKV fájlokat is.

Kezelés

Okos tévé

Bár a Samsung már bemutatta a teljesen új alapokra helyezett, Tizen-alapú smart rendszerét, ezen a készüléken jelenleg még a régi okostévés megoldás fut. 2015 tavaszán azonban egy új One Connect Box megvásárlásával mód nyílik a frissítésre. A jelenlegi rendszer egyik fő jellemzője hogy a legfontosabbnak vélt szolgáltatások, tehát a különféle netes tartalmak, illetve a médiaállományok, videók (ezek között szintén akadnak online anyagok, tehát van némi átfedés) egy külön, saját grafikus kezelőfelülettel ellátott ablakba kerültek. Markáns változás a korábbi verziókhoz képest, hogy a közösségi tartalmakat, illetve az ismerőseink online tevékenységével kapcsolatos információkat tartalmazó képernyőt kiiktatták, valószínűleg azért, mert nem sokan használták, így csak a helyet foglalta.

A kezelőfelület látványos, és ami még fontosabb, meglehetősen felhasználóbarát. Az alkalmazott tipográfiai elemek, a képek, ikonok, feliratok nagyok, még egy laikus is azonnal átlátja az egészet. Az egészen látszik, hogy azoknak próbáltak kedvezni vele elsősorban, akik eddig nem merték beleásni magukat a smart rendszerbe vagy nem boldogultak annak használatával.

A kép-, hang-, hálózati- és egyéb rendszerbeállítások menedzseléséhez megtartották az évek óta változatlan, nem kifejezetten szép, de cserébe kényelmesen használható, régivágású menürendszert. Látszik, hogy kialakítása során nagy szerepet szántak a józan paraszti észnek, így nagyjából minden ott van, ahol lennie kell. A struktúra kellően sekély, ráadásul használatát az egyes opciók, paraméterek melletti, olykor színes illusztrációkkal tarkított, rövid leíró magyarázatok is segítik. Akinek ez nem elég, az még mindig fellapozhatja az e-Manualt, azaz a beépített kislexikont, ahol részletesebben kivesézik az egyes funkciókat.

Vezérlőeszközök

A hagyományos távirányító egy teljesen szimpla darab, nyomaiban sem idézi a vállalat 4-5 évvel ezelőtti dizájnfantáziáit. Ezzel mondjuk nincs is semmi gond, hiszen a funkciógombok száma megfelelő, a fogása kényelmes, a szálcsiszolt felületen pedig a szennyeződések, ujjlenyomatok nem látszódnak meg annyira, mint a fényes fekete színezésen. A háttérvilágítást lespórolták róla, de sajnos ez ma teljesen általános még a csúcstévék távvezérlőinél is.

A második számú, kiegészítő távirányító egyrészt jóval dizájnosabb, másrészt viszont csak néhány gomb kapott rajta helyet, amelyekkel a legfontosabb fukciók érhetőek el közvetlenül. Cserébe viszont ellátták mikrofonnal, ami a hangalapú vezérléshez, kereséshez szükséges, illetve van benne G szenzor is, aminek köszönhetően úgy használható, mint a Nintendo Wii kontrollere vagy az LG-féle Magic Remote, azaz képes az egér kiváltására, amihez a felhasználónak csak a távirányítót kell mozgatnia, és a kurzor oda ugrik, ahova a képernyőn mutat.

Ez nagyon jól, kényelmesen használható szolgáltatás, de ha valakinek nem lenne elég, akkor USB porton keresztül csatlakoztathat a tévéhez egeret és billentyűzetet is, emellett egy ingyenesen letölthető alkalmazásnak köszönhetően iOS- vagy Android-alapú mobil eszközzel is kiváltható a távirányító. Nem rossz ez az app, de korántsem olyan konfortos a használata, mintha az ember a "rendes" távvezérlőt nyomkodná, bár tény és való, hogy a virtuális billentyűzet olykor, például weboldalak címének beírásánál igen jól jön.

A beépített kamerának köszönhetően kézmozdulatokkal is vezérelhető a tv – legalábbis papíron. A kéz enyhe, de állandó mocorgása miatt ugyanis állandóan ide-oda ugrál a kurzor, sokszor nem érzékeli a klikkelést, és nem utolsósorban piszok fárasztó az egész. Öt perc mutogatás után az ember megtanulja tisztelni a karmestereket, és egész más szemmel néz már rájuk.

Elvileg működik a hangalapú vezérlés is, ám ahatékonysága hagy maga után kívánnivalót. A parancsszavak ugyan kilistázhatóak, de a tv sokszor egyáltalán nem értette meg, amit mondtunk neki. Ráadásul még egy szimpla hangerőnövelés is sokkal lassabb, mintha az ember a megfelelő gombokat nyomkodná a távirányítón, de mondjuk egy bemenetváltásról ne is beszéljünk. A netes keresés sem működik túl jól, hiszen nagyjából csak az esetek 20-30 százalékában találta el a kimondott szót, pedig még arra is odafigyeltünk, hogy ne legyen túl nehéz a feladat (soccer, crash, house, track, picture, mirror, car, flower, blue, money, gold voltak a kulcsszavak)

Extrák: alkalmazások, kamera és a többi

Ezernyi alkalmazás

A Samsung az elsők között tette lehetővé televízióin a különféle internetes tartalmak, szoftverek futtatását, így értelemszerűen ez a szolgáltatás ebből a tévéből sem hiányzik. Ma a vállalat szerverein keresztül közel másfél ezer alkalmazás érhető el, a kínálat tehát óriási, még akkor is, ha az Androiddal azért nem vetélkedhetnek e téren. A programokat tematika alapján hét nagy csoportba osztották (Videó, Játék, Sport, Információ, Életmód, Oktatás, Gyermek), ami nagy segítséget jelent a navigálás során.

Az applikációk minősége eltérő, az egészen épületes darabok mellett akad jó néhány szörnyűséges is. A leghasználhatóbbak ez esetben is a különféle videómegosztók, filmes, videós adatbázisok. Ez persze nem véletlen, hiszen egy érintésérzékeny kijelzővel ellátott telefonon vagy tableten kényelmesebb az appok jó részének kezelése, az audiovizuális tartalmaknál viszont értelemszerűen kijön a tévék nagy képernyőből fakadó előnye a mobil eszközökkel szemben.A négymagos processzornak köszönhetően a sebességre nemigen lehet panasz. A szoftverek gyorsan betöltődnek, nem akadoznak. A Flash-támogatású böngésző is hasít, tehát szörfözgetni is kényelmesen lehet a tévé segítségével, ha valakinek erre támadna kedve. Az alkalmazások irányítása és a böngészés a vezérléssel kapcsolatos jó pár, korábban már bemutatott opciónak köszönhetően egész komfortos.

Kamera

A készülék rendelkezik egy beépített kamerával, amelyet a felső kávába rejtettek, de egy finom nyomással kiszabadítható rejtekhelyéről. Ennek segítségével mód nyílik a Skype videótelefonálásra, illetve kulcsszerepet játszik a gesztusalapú vezérlésben is. Emellett a kamerának köszönhetően tükörként is használható a készülék, sőt még fotók, illetve videók elkészítésére is mód nyílik. Az persze már más kérdés, hogy erre miért is lenne szüksége bárkinek.

Kislexikon

Az e-Manual névre hallgató integrált kislexikon egy színes, olykor ábrákkal is támogatott, részletes használati utasításként segíti a felhasználót. Azon kívül, hogy nagyjából az összes szolgáltatás működéséről, illetve a lehetséges opciókról lehet olvasgatni, még hasznos tippekkel is szolgál a helyes beállítások megtalálásához. Az egyszerű használat érdekében az egyes szolgáltatásokat, funkciókat, paramétereket téma szerint csoportokba osztották, és az ábécésorrendes felsorolás sem hiányzik. Az e-Manual remekül használható, és még azok számára is tud újat mutatni, akik járatosak a televíziózás világában.

Multi Screen

A közelmúltban több gyártó is kiegészítette egyes televízióit egy többé-kevésbé korlátozott szabadságot biztosító multitask szolgáltatással, amellyel egy időben, egy képernyőn több funkció is használható. A Samsung is erre az útra lépett, és ez az opció a HU8500-nál is elérhető. Bekapcsolása után megjelenik a képernyő bal oldalán egy csökkentett méretű ablakban az épp futó tévéadás vagy film, a jobb oldalon pedig egy másik digitális tévéadás, böngésző, esetleg az alkalmazásboltból letöltött program. A dolog jól működik, és akár hasznos is lehet, ha mondjuk valaki a reklám helyett inkább megnézne egy YouTube videót, vagy csak rákeresne valamire az épp futó műsor kapcsán.

Ívelt kialakítás

Az hajlított kialakítással kapcsolatos véleményünket korábban már részletesen kifejtettük.

Értékelés

Majd egymillió forintos árával ez a tv hasonló méretű modellek között egyértelműen a drágábbak közé tartozik. De az is igaz, hogy jó pár olyan tulajdonsága van, így például a hajlított kialakítás, az UHD felbontás, az erős hangrendszer, a One Connect Box vagy épp a beépített kamera, amelyek megkülönböztetik az átlagos televíziók tömegétől.

A képvilág normális, épkézláb beállítások mellett szép, zajosodással nem kell számolni, viszont gyors mozgások esetén néha akadozást tapasztaltunk. Ennél is nagyobb baj, hogy a hajlítás miatt a háttérvilágítás egyáltalán nem egyenletes, a foltok sajnos megvannak, és a sarkoknál is átszűrődik a fény. A 60 wattos integrált audiorendszernek köszönhetően jobban szól, mint egy átlagos tv, de azért akinek tényleg fontos a minőségi hangzás, annak muszáj lesz beruháznia egy házimozi-, esetleg sztereó szettre, vagy legalább egy hangprojektorra.

Az okostévérendszer, és úgy nagyjából a kezelés teljesen rendben van, bár a hang- és gesztusalapú vezérlésen még volna mit finomítani. Az elérhető netes alkalmazások között vannak egészen használható darabok, és a böngésző is kellően sebes. A médialejátszó a tévé nagy erőssége, és a digitális televíziózással kapcsolatos szolgáltatások is jól működnek. Alapvetően egy figyelemreméltó készülék ez, amely az ívelt kijelzőnek és a jól sikerült dizájnnak köszönhetően státusszimbólumként is simán megállhatja a helyét.


Samsung UE65HU8500 ívelt smart UHD LED LCD tévé

elefant

A Samsung UE65HU8500 tévét a Samsung magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés