Hirdetés

Samsung SSD 840 PRO: ...és kontra

Hirdetés

A Samsung SSD 840 Pro

Az elmúlt bő egy év történéseinek ismeretében szinte minden kétséget kizáróan megállapíthatjuk, hogy a tavaly szeptemberben megjelent Samsung 830-as SSD sorozata igen nagy sikert aratott. Az már korábbi tesztjeinkből kiderült, hogy a 830-as modellek a leggyorsabbak között vannak, de a megjelenés óta eltelt hónapok igen magas szintű megbízhatóságról is tanúbizonyságot adtak. Mindemellett a közelmúlt árzuhanásai okán a szóban forgó sorozat ár/érték aránya is a csúcsra tört, ennek köszönhetően a Samsung SSD-i sok esetben a legjobb vételnek bizonyultak. Egy szó mint száz, a dél-koreai gyártó ezen a területen (is) magasra tette a lécet, így a kíváncsian vettük kézbe a 840 Pro sorozat 256 GB-os tagját, mely a következő generáció egyik képviselője.


830 és 840 Pro [+]

A sikeres 830-as sorozat után a Samsung úgy döntött, hogy a következő szériát kettéválasztja. Így született meg az SSD 840 és az SSD 840 Pro sorozat, melyekből – ahogy említettük – elsőként az utóbbit vizsgáltuk meg. A Próról röviden annyit érdemes tudni, hogy a gyártó elsősorban professzionális és/vagy üzleti felhasználásra szánja, ergo oda, ahol a teljesítmény és megbízhatóság egyaránt az elvárások első helyén áll.


[+]

A meghajtó egy úgynevezett "Basic" kiszerelésben érhető el, ami nagyjából annyit tesz, hogy az SSD-n túl nem sok mást találhatunk a dobozban. Azért természetesen a szokásos kis nyúlfarknyi nyomtatott telepítési útmutató, valamint az SSD Magiciant és egy hosszabb hangvételű leírást tartalmazó DVD most sem maradhatott ki.


[+]

A meghajtó külsőre csupán kisebb változásokon ment át. A ház anyaga továbbra is teljes egészében alumínium, a festés viszont matt, és kissé világosabb is a 830-hoz képest. A magasság továbbra is 7 milliméter, azaz a 840 Pro is befér bármilyen 2,5"-os meghajtóhelyre. Ugyan a 830 a maga 63 grammjával már a nagyon könnyű SSD-k táborába tartozott, de a 840 Próval ez a mutató csak tovább javult, mivel a nálunk járt modell tömege mindössze 53 gramm.


Samsung S4LN021X01-8030

Természetesen a lényeg most is belül lakozik. A Samsung első körben a vezérlőn változtatott, ugyanis a korábbi "MCX" szériás, S4LJ204X01-Y040 típusjelzésű chipet egy újabbra, az "MDX" sorozatba tartozó S4LN021X01-8030 nevű modellre cserélte. Az elődhöz hasonlóan ez is három ARM magot tartalmaz, de azok típusa a korábbi Cortex-A9 helyett már a Cortex-R4 családból kerültek ki, melyek alapórajele 300 MHz. Azt talán már mondanunk sem kell, hogy a vezérlő támogatja a SATA 6 Gbps szabványt, de természetesen visszafele kompatibilitást biztosít a korábbi verziókra. A professzionális környezetekben sok esetben elengedhetetlen a titkosítás, mely követelménynek a 256 bites AES szabvány támogatásával tesz eleget az új vezérlő. A kontroller mellett most is egy DRAM chip lapul, mely egészen pontosan egy energiatakarékos LPDDR2-1066 szabványú Samsung modell megduplázott kapacitással, ergo itt már 512 MB cache-ről beszélhetünk.

A NAND chipek gyártástechnológiája nem változott, azaz az MLC lapkák továbbra is 27 nanométeren készülnek. Meglátásunk szerint – a processzorokkal ellentétben – ez nem hátrány, mert a csíkszélesség csökkentése korántsem hat minden szempontból pozitívan a NAND chipekre. Itt elsősorban az adott lapka által elviselt írási ciklusok számának csökkenésére gondolunk, valamint ezzel együtt az ECC (hibajavítás) igényének drasztikus növekedésére; utóbbi bizonyos esetekben a teljesítményre lehet rossz hatással.

A 840 Próban található chipek immáron a Toggle-Mode NAND 2.0-s specifikáció alapján készültek, ami a 400 MT/s (megatransfers per second) maximális átviteli sebesség elérését teszi lehetővé. Ugyan a gyártó nem közölt adatokat a chipek hivatalos várható élettartamáról, de minden bizonnyal itt is 5000 írási/törlési ciklussal kell számolnunk, ami az oly népszerű IMFT (Intel-Micron) NAND-ok 3000-es értékéhez képest még mindig jelentősen magasabb.

A fentiek ismeretében továbbra is elmondható, hogy jelenleg csak a Samsung épít kizárólag házon belül előállított főegységekből SSD-t. Mint tudjuk, az utóbbi időben az Intel felhagyott a vezérlők fejlesztésével, csak saját NAND chipjük van, míg az OCZ-nek (egyelőre) nincs részesedése semmilyen NAND lapkákat előállító vállalatban, csak vezérlőből alkalmaznak sajátot. A többi gyártó szinte kizárólag "hozott" anyagból dolgozik.


[+]

A teljes NYÁK-ot szemlélve meglehetősen nagy hasonlóság fedezhető fel a 830-as sorozattal: a különféle részegységek mind az áramkör felső oldalán találhatóak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés