Hirdetés

Samsung 470 SSD: ízig-vérig Samsung

A Samsung 470 SSD

A Samsung egy meglehetősen régi szereplő az adattárolók piacán is. A merevlemezgyártásba való belépésükig egészen 1988-ig kellene visszamenni, SSD-ket pedig már 2005 óta gyártanak. A közelmúltban a vállalat úgy döntött, hogy 23 év után otthagyja a HDD-k piacát, és a továbbiakban csak a mozgó alkatrészek nélküli adattárolók tervezésére és gyártására fognak koncentrálni. Ehhez természetesen minden a rendelkezésükre is áll, hisz jelenleg a Samsung a világ legnagyobb technológiai vállalata, aminek okán megfelelő infrastruktúrával rendelkeznek jóformán az összes szükséges komponens tervezéséhez és legyártásához is.


Samsung 470 SSD [+]

A gyártó nem csak saját részre készít SSD-hez szükséges komponenseket. Például az OCZ egy korábbi, Summit elnevezésű szériája Samsung vezérlőt és NAND chipeket tartalmazott; ezen utóbbi összetevőt néhány gyártó még most is a Samsungtól vásárolja. Tesztünk főszereplője a 470 SSD, a koreai gyártó első, a kifejezetten kiskereskedelmi forgalomba szánt sorozatának tagja.


[+]

Ez a széria 30 nanométeres gyártástechnológiával készült MLC NAND flash chipeket tartalmaz, melyek kapacitása a nálunk vendégeskedő meghajtó esetében darabonként 8 gigabájt, ebből pontosan 16 darab került az SSD-be. Így könnyen kikövetkeztethető, hogy egy 128 GB-os modellről beszélünk. A gyártó ígérete szerint ezt a tárhelyet 250 MB/s mellett tudjuk olvasni, 220 MB/s sebességgel pedig írni. Az olvasási érték már nagyjából a második generációs SATA szabvány határát feszegeti. Ez talán nem is véletlen, hisz a meghajtó nem támogatja a legutolsó, már az elméleti, akár 600 MB/s átvitelre képes SATA 6 Gbps megoldást.


Sikerült szétszedni [+]

A tesztalany kibontása után egy pillanatig gondban voltunk, mivel a meghajtón kívülről egyetlen csavar sem volt látható, így kizárásos alapon arra gondoltunk, hogy vagy egy kulturáltan nem szétszedhető meghajtó akadt a kezeink közé, vagy össze van pattintva a burkolat. Mint kiderültl, szerencsére az utóbbiról volt szó, így azt is meg tudjuk mutatni, hogy pontosan mi rejlik a meghajtó gyomrában.


1.8" -> 2.5" [+]

Nem csak az összerakás, illetve szétszedés viszonylag egyedi, hanem maga a NYÁK is, pontosabban inkább a mérete. A komplett meghajtó a szokásos 2,5"-os szabvány, de ennek ellenére a burkolat alatt egy 1,8" méretű, meglehetősen optimálisan berendezett nyomtatott áramkör fogadott minket. A szokásosnál alacsonyabb méretnek egy logikusnak tűnő oka van, hogy így ugyanezt a kivitelt fel tudják használni a kisebb kiterjedésű meghajtókhoz is.


A NYÁK két oldala [+]

A NYÁK-ot még alaposabban szemügyre véve láthatjuk, hogy szinte minden egyes alkatrészen a Samsung felirat díszeleg. Mindkét oldalra került egy-egy K4T1G164QE típusjelzésű, 128 MB kapacitású DDR2-667 lapka, melyek együttesen cache funkciót töltenek be. A K9LCGD8U1M feliratú NAND chipekről már tettünk említést. A teljes meghajtó vezérlését a S3C29MAX01-Y340 típusjelzésű chip végzi, erről nagyjából annyit lehet tudni, hogy a "MAX" jelzés takarja a jelenlegi leggyorsabb vezérlőt a Samsung berkein belül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés