2017. október 17., kedd

Útvonal

Tesztek » Adattároló rovat

Samsung 830 SSD: határozott evolúció

Megérkezett a népszerű Samsung 470-es sorozat utódja; még melegében megvizsgáljuk az új jövevényt.

Hirdetés

A Samsung 830 SSD

Alig néhány hónapja mutattuk be olvasóinknak a Samsung 470 SSD sorozat 128 gigabájtos tagját. Akkor méltán kapta meg tőlünk az ajánlott minősítést, hiszen teljesítménye mellett ára is könnyedén megütötte a plecsnihez szükséges szintet. Ezen túlmenően az azóta napvilágot látott felhasználói visszajelzések alapján a sorozat megbízhatóságát sem érheti panasz. Említett tesztünk összegzésében az egyetlen kivetnivaló a SATA 6 Gbps szabvány támogatásának hiánya volt, melyet az idén újonnan megjelent SSD modellek szinte már mindegyike kivétel nélkül támogat. Természetesen mindezzel a Samsung is tisztában volt, és erről a hajóról ők sem szerettek volna lemaradni. Nagy valószínűséggel ez játszhatta a kulcsszerepet az új Samsung 830 sorozat debütálásban, melyet az előd ismeretében nagy érdeklődéssel vettünk birtokba.


A desktop csomag [+]

A meghajtó jelen állás szerint kétféle kiszerelésben fog a boltok polcaira kerülni. Az egyik az asztali gépekhez összeállított csomag, míg egy másik a kifejezetten notebookokhoz szánt verzió. A kettő között lényegében a mellékelt kellékekben van csak különbség. A desktop gépekhez szánt csomag beépítőkeretet, csavarokat, valamint SATA táp- és adatkábelt tartalmaz, a mobil számítógépekhez gyártott verzió viszont ezek helyett egy SATA->USB adaptert. Ennek segítségével könnyedén másolhatjuk vissza kedvenc notebookunk korábbi beépített meghajtójának adatait, miután beszereltük az SSD-t, és feltelepítettük rá az operációs rendszert. Mindehhez a Samsung még pluszban mellékeli a Norton Ghost 15.0 nevű alkalmazást is, így akár a teljes újratelepítést is megúszhatjuk. Az utóbb említett alkalmazást a már meglévő rendszerünkre feltelepítve átklónozhatjuk annak teljes tartalmát az újonnan beszerzett Samsung SSD-re.


[+]

Már magát a dobozt kezünkbe véve az az érzésünk támadt, hogy a tervezők már a csomagolást sem bízták a véletlenre. A keményfedeles, igazán minőségi hatást keltő doboz tetejét felemelve azonnal elénk tárul a meghajtó. Már az 470-es sorozatnál is megjegyeztük, hogy tetszetősre sikerült a kivitelezés, de itt még ezen is túlment a gyártó. Az nem új, hogy az egész ház fémből van, hisz ez a legtöbb SSD esetében így van, ami viszont egyedinek nevezhető, az a matt fekete szálcsiszolt alumínium fedlap, melyből középen kidomborodik a Samsung márkajelzése.


Samsung 830 - Intel 510 [+]

A következő szembetűnő tulajdonság a meghajtó magassága, mely mindössze 7 milliméter. Ez elsősorban a notebooktulajdonos vásárlóknak lehet jó hír, mert egyre több olyan mobil gép lát napvilágot, amibe csak ilyen méretű egység fér bele. Ergo aki ilyen meghajtót vásárol, az szinte biztos lehet abban, hogy bármilyen 2,5"-os meghajtó helyére be tudja majd építeni. Az SSD tömege is baráti, mindössze 63 grammot nyom.

A burkolat alatt egy megújult vezérlő található, melyet természetesen most is házon belül fejlesztett a dél-koreai gyártó. Míg a Samsung 470 vezérlője két ARM Cortex-A9 magot tartalmazott, addig a 830 SSD S4LJ204X01-Y040 típusjelzésű chipje már három ilyet foglal magában.

A Samsung állítása szerint ez utóbbi bővítés eredménye elsősorban a véletlenszerű írási és olvasási műveleteknél mutatkozhat meg. Ezen kívül a vezérlő megkapta a natív SATA 6 Gbps támogatást is. Fontos még megjegyezni, hogy a cache mérete is nőtt, pontosan duplájára, konkrétan ezt a szerepet egy 256 MB-os Samsung DDR2-800 szabványú chip tölti be ennél a sorozatnál, ami szintén előrelépés. Az SSD a sorban harmadik fő összetevője, a NAND lapka sem maradt érintetlenül az elődhöz viszonyítva, a NYÁK-on már a Samsung 2x nm-es Toggle DDR NAND chipjei találhatóak. Egyes források szerint ez gyakorlatilag 27 nm-es csíkszélességet jelent. Bár talán ma már evidensnek mondható, de természetesen a TRIM és Garbage Collection támogatása sem maradt ki ebből a vezérlőből sem.


[+]

Ahogy a fenti képen látható, a 256 GB-os kapacitást a meghajtó 8 darab NAND chippel abszolválja, ami 32 GB-os kapacitást jelent egységenként.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.