Hirdetés

OCZ Vector SSD: sebességvektor

Az első OCZ Vector

Korábban már kifejtettük olvasóinknak, hogy az OCZ az SSD-k tervezésével gyakorlatilag mindent egy lapra tett fel. A kaliforniai székhelyű vállalat ennek érdekében elsőként a széleskörű ismertségét megalapozó, különféle memóriamodulok forgalmazásával hagyott fel, majd később felvásárlásokba kezdett. Az első nagyobb akvizícióval a dél-koreai, Barefoot vezérlőlapkáról elhíresült Indilinxet célozták meg, amit 2011 márciusában már magukénak is tudhattak.

Hirdetés

Ezt követően a PLX Technology adattárolással foglalkozó fejlesztőrészlegét kebelezték be, majd nem sokkal később a SANRAD nevű társaság következett. Utóbbi vállalat a flash memórián alapuló gyorsítótárazásban, és a különféle virtualizációval kapcsolatos szoftverek és hardverek fejlesztésében jeleskedett. Az akvizíciókkal olyan technológiákhoz jutott hozzá az OCZ, amelyek hosszútávon elengedhetetlenek lehetnek az egyre ütőképesebb vállalati és kliens gépekbe szánt SSD-k fejlesztéséhez.


[+]

Talán néhányan még emlékeznek az OCZ első, Summit nevű SSD-jére, melyben Samsung vezérlő volt. A vállalat ezen modellt követően indította útjára az azóta szép karriert befutott Vertex és Agility sorozatot, melyek első tagjaiban már Indilinx Barefoot szív dobogott. Ezt a lépcsőt a SandForce-korszak követte, amit Vertex és Agility 4 sorozatával valószínűleg le is zárt az OCZ.

Utóbbiakban már a korábban felvásárolt Indilinx nevére keresztelt vezérlő lapult, igaz, ez messze nem saját fejlesztés volt, hisz az Everest 2 teljes egészében a Marvell 88SS9187 lapkájára épült. A különbségért csupán a szoftveres vezérlés volt felelős, ami a házon belül készült firmware-t jelentette – ami egyébként legalább annyira fontos komponense egy SSD-nek, mint maga a kontroller. Egy szó mint száz, itt még egy félmegoldásról beszélhettünk a cég részéről. Végül a Vector névre keresztelt, vadonatúj sorozattal megérkezett az immáron teljesen az OCZ berkein belül készült, első Indilinx vezérlő, amit most a köré épülő SSD-ben közelebbről is megvizsgáltunk!


[+]

A csomagolás és az abban található tartozékok (3,5 colos beépítőkeret, csavarok, szívecskés matrica) hasonlóak a Vertex sorozat esetében látottakkal. Ezek most kiegészültek egy kis papírral, mely az Acronis True Image HD nevű szoftverhez tartozó licencet tartalmazza. Az Acronis True Image a PROHARDVER! szerkesztősége számára sem ismeretlen, hisz a különféle tesztrendszereket ezzel mentjük le vagy klónozzuk át. Mindez röviden azt jelenti, hogy szerintünk itt egy viszonylag értékes szoftverről van szó, mellyel egyszerűen menthetjük el vagy mozgathatjuk egyes meghajtóink tartalmát. A Vectorból a 256 GB-os modell vendégeskedett nálunk, de az SSD elérhető lesz 128 és 512 gigabájtos verzióban is.


[+]

Maga a meghajtó új formát kapott, melyről nekünk elsőre egy kisebb konzervdoboz jutott az eszünkbe. Kezünkbe fogva azonnal feltűnt a súly, mely igencsak nagy. Mérlegünkre helyezve 116 grammot mutatott a Vector, mely nehezebb mint két Samsung 840 PRO. Mindez nagyjából annyit jelent, hogy a súlyra érzékeny, elsősorban mobil gépekbe vásárlók számára nem feltétlenül a legjobb alternatíva ez a modell. A magasság továbbra 7 milliméter, azaz a Vector is befér bármilyen jelenleg használatos 2,5"-os meghajtóhelyre.


[+]

A felső rész eltávolítása után elénk tárul a nyomtatott áramkör, melyen a vezérlőt körbefogják a NAND chipek. A fő egység hűtéséről egy méretre vágott, kisebb hővezető anyag gondoskodik, ami a masszív fémházra teríti szét a meleget.


Indilinx IDX500M00-BC (Barefoot 3) [+]

Középen trónol a Barefoot 3 nevű chip, mely – ahogy elmondtuk – az első 100%-ban OCZ fejlesztésű megoldás, amit a korábban felvásárolt Indilinx és PLX csapata közösen fejlesztett. A 400 MHz-en üzemelő lapka a TSMC 65 nm-es gyártástechnológiájára épül.

A kontrollerben egy OCZ által eddig nem közölt típusú ARM mag (vagy magok), valamint az gyártó Aragon kódnevű koprocesszora lapul. Ezek mellett található az ECC motor, a véletlenszám-generátor, valamint a NAND interfész. Maga a vezérlő most is 8 csatornás. A vezérlő ugyan támogatja az AES 256 bites titkosítást is, de ez a funkció nincs engedélyezve a Vector firmware-jében.

A chip mellett összesen kettő, cache szerepét betöltő Micron DRAM egység található. A 2DM77-D9PFJ jelzésű DDR3 chipek darabonként 256 MB kapacitásúak, azaz összesen 512 MB gyorsítótárról beszélhetünk.

A NAND chipekre tekintve maximum első pillantásra láthatunk újdonságot, hisz az OCZ felirat alatt sok más SSD-hez hasonlóan itt is a manapság igen népszerű, 25 nanométeres, szinkron ONFI MLC Micron (pontosabban IMFT, azaz Intel-Micron) chipek töltik be az ominózus szerepet. A 16 egység egyenként 16 gigabájtos kapacitással rendelkezik. A lapkák hivatalosan 3000 írási/törlési ciklust képesek elviselni.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés