H​ir​d​etés​

2017. december 12., kedd

Útvonal

Tesztek » Adattároló rovat

SSD-párbaj: Crucial M4 vs. Samsung 830

Egymásnak eresztettük a SATA 6 Gbps kompatibilis, 64 GB tárkapacitású Samsung és Crucial SSD-t.

H​i​r​d​e​t​és​

Crucial M4 64 GB

A Crucial, mint márkanév az elmúlt években elsősorban memóriamoduljairól vált ismertté. Ez nem is csoda, hisz a Crucial Technology a jól ismert Micron Technology egyik leányvállalata, melynek fő profilja a különféle memóriák fejlesztése és gyártása, immáron több mint 30 éve. A vállalat természetesen az SSD-k alapjául szolgáló NAND flash chipek fejlesztéséből, valamint gyártásából sem maradhatott ki. Ennek céljára 2006 januárjában megszületett az Intel és a Micron vegyesvállalata, az IM Flash Technologies (IMFT), mely jelenleg is a NAND lapkák fejlesztésének egyik úttörője. A Crucial márkanév alatt piacra került, első népszerűbb SSD sorozat a tavalyi évben megjelent RealSSD C300 volt. Ez a modell elsősorban arról lett híres, hogy ez volt az egyik első olyan meghajtó, mely már támogatta a SATA 6 Gbps szabványt is. A 34 nm-es chipekre épülő C300-as sorozat egyik tagját korábban már mi is teszteltük. Az idei év elején befutott újabb, 25 nanométer csíkszélességű NAND lapkák apropójából a Micron úgy döntött, hogy vérfrissítést végez, aminek eredménye az egyszerűen csak M4 névre hallgató SSD sorozat lett.


[+]

Szerkesztőségünkben az M4 64 GB-os példánya landolt. A dobozban a meghajtón és egy kis tájékoztatón kívül semmi egyebet nem találtunk.

Az SSD az eddig leginkább elterjedt kialakítást kapta. Az egyszerű fémburkolat magassága 9,5 milliméterer.


[+]

A hátoldalon néhány kötelező adatot találhatunk, többek között a pontos modell- és a sorozatszámot, a firmware verziót, valamint a maximális áramfelvételt. Utóbbira a gyártó 2 ampert adott meg, ami az 5 voltos üzemi feszültséggel kalkulálva 10 wattot jelent. Ez első hallásra soknak hangzik, de szinte biztosra vehetjük, hogy ennyit semmilyen helyzetben nem fog kérni magának a meghajtó.

A NYÁK-on a már említett 25 nm-es IMFT NAND flash chipeket találhatjuk Micron márkanéven. Napjainkban az Intel 320-as sorozatán kívül még számtalan más modell is hasonló lapkákra épül. A meghajtó vezérléséért a Marvell 88SS9174-BLD2 típusú, 8 csatornás vezérlő felel. Az előd C300-ban még egy korábbi, Marvell 88SS9174-BJP2 jelölésű verzió volt. A pontos különbségekről nem sokat lehet tudni, de állítólag csak kisebb optimalizációkat tartalmaz az újabb variáns.

Érdemes megemlíteni, hogy a meglehetősen jó teljesítménymutatókkal rendelkező Intel 510 is a Marvell vezérlőjét használja, igaz, abban egy harmadik, 88SS9174-BKK2 jelölésű egység dübörög. Az M4 vezérlőjéhez cache is társul, mégpedig pontosan 128 MB, egy DDR3-1333 chip formájában.


[+]

A fenti képen sorozat a 256 GB-os variánsának felépítése látható. A jelen cikkünkben szereplő verzió ettől annyiban különbözik, hogy a 16 NAND chip helyett mindössze 4 darab található a NYÁK-on, azaz így csak 2 csatorna aktív a vezérlőben, mely természetesen negatív hatással van a sebességre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hi​r​d​et​é​s​

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hi​rdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.