Csúcstámadás: ROG Strix Scar 18 notebook

Az ASUS gamer notebookkínálatának topmodellje a legújabb hardverrel igyekszik sebességben a maximumot hozni.

Bevezető, külső

Óriási, 18 hüvelykes kijelzőjével az aktuális ROG Strix Scar 18 notebookra tökéletesen illik a „tepsi” kifejezés. A hatalmas testbe szerelt hardver kiválasztásakor az ASUS nem fogta vissza magát: az Intel 13. generációs mobil platformjának legerősebb processzora, a Core i9-13980HX, illetve az NVIDIA aktuális mobil GPU kínálatának legnagyobb teljesítményű tagja, a GeForce RTX 4090 várja, hogy sebességével elkápráztasson bennünket. Lássuk, sikerül-e ez neki!


[+]

Dizájn

Érdekes, hogy ugyan a Scar 18-ra csúcsmodellként tekinthetünk, a gépház valahogy mégsem sugározza azt a minőséget, amire számítottunk tőle. Bár egyedi megjelenésű, igényes és jól összerakott, ám nem fém, hanem selyemfényű műanyag a burkolat, ami a tömegre és a hőérzetre biztos jótékony hatással van, de ebben az árszegmensben talán jobban örültünk volna az alumíniumnak. Ráadásul a kiválasztott műanyag rendkívül hatékonyan gyűjti az ujjlenyomatokat is, aki erre érzékeny, az készüljön fel a folyamatos törölgetésre. Persze a műanyag előnye, hogy áttetsző is lehet – ezt az ASUS ki is használta, különösen a billentyűzet feletti részen, ahol így egy érdekes „3D-s” hatást kapunk, mert persze a fontosabb komponensekre nem látunk rá, azok az alaplap másik oldalán helyezkednek el.


[+]

Bár a gépház alsó fele műanyaggal burkolt, a kijelző fémházbe került, ami sokat segít abban, hogy a 18 hüvelykes, óriási panel ne hajoljon könnyen. A zsanérok is szilárdak, jól tartják a képernyőt, ami viszont csak körülbelül 130 fokig hajtható hátra. Mondjuk a Scar 18-at keveset fogjunk az ölünkben tartva használni, így ez talán megbocsátható.

A notebook nem valami hajlékony...
A kijelző maximális nyitási szöge [+]

Ami a dizájn összeségét illeti, ez közepesen visszafogott: nincs extrém vonalvezetése, de azért az elülső és hátsó élen végigfutó, és kicsit oldalra is belógó ARGB LED-sávok, a színesen világító billentyűzet, az áttetsző oldalsó élek, a masszív hűtőnyílások a hátsó oldalon, illetve a fedélen világító méretes ROG logó egy pillanatra sem hagyja, hogy túlzottan beleolvadjunk a környezetünkbe.

Átlátszó részek és minták dobják fel a ROG Scar 18 kinézetétÁtlátszó részek és minták dobják fel a ROG Scar 18 kinézetét Átlátszó részek és minták dobják fel a ROG Scar 18 kinézetét [+]

Bár csúcsmodellről beszélünk és a gépház sem éppen apró, az ASUS szűkmarkúan bánt a csatlakozókkal: a jobb oldalon két USB 3.2 Gen2 sebességű Type-A konnektort, a bal oldalon egy USB 3.2 Gen2-t, G-Synckel rendelkező DisplayPortot és USB-PD-t is kínáló Type-C interfészt, egy Thunderbolt 4-et, HDMI 2.1-et és egy 2.5GbE sebességű Ethernet aljzatot találunk. Ide került a tápcsatlakozó is – bizony, az USB-PD itt csak vészmegoldás, ha ki akarjuk használni a hardver maximális tudását, akkor szükség lesz a mellékelt hálózati adapterre.


[+]

A hátára fordítva a notebookot látható, hogy az ASUS-nál az alsó rész dizájnjára is odafigyeltek, különböző mintákat és egy mutatós, világos betétet is elhelyeztek itt. A burkolat maga a csavarok eltávolítása és némi feszegetés után eltávolítható (ebben segít a jobb alsó sarokban található „pop-up csavar”, ekkor hozzáférünk a hardverhez – ez lehetővé teszi a három hűtőventilátor és a bordázat tisztítását, a memória és a háttértárak cseréjét vagy bővítését, illetve a hálózati adapter fejlesztését is.

[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények

Hirdetés