QNAP TS-462 NAS: erős alapok

Komoly hardver és kiváló bővíthetőség a két legfontosabb erőssége a QNAP x86-os platformú, négylemezes adattárolójának.

Bevezető, külső, hardver

Remekül mutatja a NAS-ok fejlődését az a tény, hogy pár éve még egy közepes irodában is elég lett volna az a tudás, amit a TS-462 nevet viselő, négylemezes tárolóval kap a vásárló, most pedig a QNAP már otthonra és kisebb irodákba ajánlja ugyanezt. Persze teszi ezt viszonylag drágán, hiszen már adattárolók nélkül is átlépjük vele a 200 000 forintos határt, ám ezért cserébe egy olyan alapot kapunk, amire még évekig bátran építhetjük adattárolásra, médialejátszásra vagy akár edge computing jellegű feladatokra használható szerverünket.

Hirdetés

Külső

Mivel a TS-462-t az otthoni, kisirodai piacra szánja a QNAP, olyan burkolatot kapott, amely ehhez a szegmenshez passzol, ez a lekerített éleket, a fehér és arany színeket és főképp a rejtett HDD fiókokat jelenti. Persze ettől még ez egy NAS, és csak a nagyon szórakozottak fogják összekeverni például egy mini hűtőszekrénnyel. Mérete 168 x 170 x 226 mm, tömege pedig üresen 2,3 kg, igazán nem nehéz tehát neki helyet találni. A kezelőszervek – két gomb, egy a be- és kikapcsolásra, egy pedig a szintén itt elhelyezett, előlapi USB 3.2 Gen2 portba csatlakoztatott eszköz adatainak azonnali mentésére –, illetve a visszajelző LED-ek mind az előlap jobb szélén lévő, aranyszínű sávban foglalnak helyet.


[+]

Ezt a selyemfényű, csillámos sávot leszámítva a készülék oldalai és az előlap többi része fényes fehér „szappantartó” műanyagból készült, mely szerencsére jóval vastagabb az említett fürdőszobai kelléknél, így szilárd, jó benyomást kelt. Az oldalakon túl sok érdekességet nem látunk: a bal szélen szellőzőnyílásra, a jobb szélen pedig ezen felül egy reteszre bukkanhatunk, ez utóbbi feloldása után válik lehetségessé az előlap elcsúsztatása, majd a fiókok kihúzása.


[+]

Nem meglepő módon a hátoldal már kevésbé dizájnos: egy egyszerű fémlemez, melyen egy 2.5GbE portot, összesen három USB konnektort (két USB 2.0 és egy USB 3.2 Gen2 interfészt) és egy HDMI 2.0 kivezetést találunk. Ugyanitt láthatóak a rendszer hűtését biztosító, 120 mm-es ventilátorhoz tartozó nyílások, illetve három csavar is, melyek kioldására akkor van szükség, ha bővíteni szeretnénk rendszerünket.

Hardver

Ha kicsavarjuk az említett csavarokat, akkor válik lehetségessé a műanyag burkolat elcsúsztatása és levétele. Egy átlagos NAS-ban erre inkább csak a ventilátor cseréjekor lehet szükség, a TS-462 azonban többféle bővítési lehetőséget is kínál, ami nagyon időtállóvá teszi. A platform x86-os alapokon áll, egész pontosan egy Celeron N4505 CPU dolgozik benne. Ez a Jasper Lake széria tagja, és ugyan nem egy nagyon friss modell – 2021 elején mutatták be – de ide bőven elegendő. Kétmagos, és HT híján kétszálas, alap 2 GHz-es órajelét pedig 2,9 GHz-ig tudja feltornázni. TDP-je 10 watt, Intel UHD grafikus adapter is található benne (ami hasznos, hiszen a NAS-on van videókimenet), illetve hardveres gyorsítást kínál az AES-NI titkosításhoz. Ami kicsit sajnálatos, hogy legfeljebb 16 GB RAM-ot kezel és összesen nyolc darab PCIe 3.0 sínt biztosít, ami miatt a TS-462 bővítésekor nem várt korlátokkal lehet szembesülni.


[+]

Ami ezeket a bővítési opciókat illeti, összesen három irányban indulhatunk el: a RAM, az adattárolók, illetve a plusz funkciók felé. Az elsőt két SO-DIMM foglalat segíti – gyárilag egy 2 GB-os modul van itt, de akár 16 GB-ig is terjeszkedhetünk (az N4505 hivatalosan ennyit támogat). Az adattárolók esetében ugye ott a négy darab SATA port 2,5"-es vagy 3,5"-es HDD vagy SSD-k számára, de az alaplapon még két M.2 foglalat is van, melyekbe NVMe SSD-ket helyezhetünk. Ezek például gyorsítótárként szolgálhatnak, vagy a QNAP Qtier megoldásával többszintű tárolórendszerben a forró adatok kerülhetnek ide, de akár külön RAID tömbként is szolgálatba állíthatók.


[+]

Amit ezzel kapcsolatban viszont tudnunk kell: az M.2 foglalatok csak PCIe 3.0 x1 interfészt kínálnak (itt jut szerephez a PCIe 3.0 sínek alacsony száma). Egyébként nem csak adattároló kerülhet ezekbe a foglalatokba, hanem a Google Coral Edge TPU alapú gyorsítója is, mely például képfelismerésre vethető be. Végül a harmadik bővítési lehetőséget a felül elhelyezett PCIe 3.0 x2 foglalat adja, amibe különböző kártyák kerülhetnek: gyorsabb hálózati adapter, WLAN adapter, USB portokat és/vagy plusz SSD-ket fogadó modulok.

Termék megnevezése QNAP TS-462
SoC Intel Celeron N4505 (2 mag, max. 2,9 GHz, 64 bit)
Memória 2 GB DDR4, 2 x 8 GB-ig bővíthető
Használható adattárolók - max. 4 darab 3,5”/2,5”-es SATA HDD/SSD
- max. két darab M.2-2280 PCIe 3.0 x1 SSD
Támogatott RAID szintek JBOD, Single, RAID 0, 1, 5, 6, 10
Csatlakozók - 1 db 2,5 Gigabit Ethernet
- 2 db USB 3.2 Gen2 Type-A
- 2 db USB 2.0
- 1 db HDMI 2.0
Egyéb PCIe 3.0 x2 foglalat bővítéshez, opcionális távirányító
Méret, tömeg 168 x 170 x 226 mm, 2,26 kg
Gyártó honlapja qnap.com
Termék honlapja TS-462
Fogyasztói ár kb. 205 000 forint
Gyártói garancia 2 év

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés