QNAP blog: a QTS ötödik verziója

Hamarosan érkezik a QTS 5.0, melynek bétáját egy ideje már tesztelhetjük a megfelelő NAS-okkal.

A QNAP hálózati adattárolóit (is) működtető QTS operációs rendszer 4.x-es verziója 2013 nyarán jelent meg, rengeteg újdonsággal és különleges megoldással. Az elmúlt nyolc év során folyamatosan érkeztek hozzá a frissítések, javítások, felülete pedig még jelenleg sem mondható elavultnak, mégis lassan annyi újdonság várakozik a bekerülésre, hogy a gyártó elérkezettnek látta az idejét a főverzió váltásának. A QTS 5.0 egy ideje publikus béta formájában tesztelhető is, persze ehhez megfelelő NAS-ra is szükség van – a jelenleg támogatott egységek listája megtalálható

A QTS 5.0 kezelőfelülete nagyobb, modernebb kinézetű ikonokat is kapott (felül a régi, lent a modern UI).
A QTS 5.0 kezelőfelülete nagyobb, modernebb kinézetű ikonokat is kapott (felül a régi, lent a modern UI). [+]

Ami a fontosabb újdonságokat illeti, talán kezdjük is a sort az új kernellel, a QTS 5.0 ugyanis már a Linux 5.10 magra építkezik. Azon felhasználókat, akik elsősorban a felülettel kapcsolatos változtatásokra érzékenyek, rögtön meg is nyugtatjuk: bár az új UI modernebb, gyorsabb és barátságosabb, aki a 4.x-es rendszerrel boldogult, az az új interfésztől sem fog zavarba jönni, a koncepció és a dizájn ugyanis alig módosult. Ennek megfelelően továbbra is egy barátságos, ablakos-ikonos megoldást kapunk, ahol az elemek elrendezése, kinézete jórészt megegyező az előző verzióéval, ám az ikonok nagyobbak lettek, így a nagyobb méretű és felbontású képernyőkön is jól néznek ki és jól láthatóak.

Bár a főmenü átalakult, belül a korábbi UI-val találkozhatunk
Bár a főmenü átalakult, belül a korábbi UI-val találkozhatunk [+]

Ez az átméretezés a főmenüt is érinti, viszont a belső menüket, alkalmazásokat nem, így például a File Station vagy a Vezérlőpult ugyanúgy néz ki, mint korábban. A sebességet illetően valamivel gyorsabb működésre számíthatunk, legalábbis nekünk ez volt a tapasztalatunk a tesztnél használt TS-230 NAS esetében.

Apró, de kellemes újdonság a főmenüben megjelenő kereső, mely segít egy adott beállítási opció megtalálásában. Módosítottak az értesítések kezelésén is: az eddig alkalmazott, minden információt egy helyen megjelenítő Értesítési központ helyére megérkezett a Hirdetőtábla, melyen a korábbi figyelmeztetéseken túl a NAS beállításával, használatával kapcsolatos, inkább tippek/trükkök jellegű üzeneteket is megtaláljuk. Ezek mindegyike ugyanúgy kattintható, mint eddig.

Az új "Hirdetőtáblán" a figyelmeztetések mellett a beállítást megkönnyítő varázsló
Az új "Hirdetőtáblán" a figyelmeztetések mellett a beállítást megkönnyítő varázsló [+]

Ha már úgyis szóba kerültek az alkalmazások, akkor itt említenénk meg, hogy a korábban alapértelmezetten települő, de sok esetben csak a helyet foglaló SSD Profiling Tool immár utólag telepíthető az alkalmazásboltból, ahelyett, hogy épp az eltávolításával kellene foglalkoznunk. Ugyanígy járt egyébként a QBoost és a QSync Central is. Az SSD-k használata egyébként továbbra is hasznos, a QTS 5.0 ugyanis átdolgozott, még nagyobb teljesítményt ígérő cache megoldást használ az adatelérés gyorsítására.


[+]

A QTS 5.0 a QuFTP szolgáltatást is támogatja – ez a QNAP új FTP megoldása, mely TLS/SSL titkosítással (is) rendelkező FTP szervert és klienst kínál ahhoz, hogy kényelmesen és biztonságosan lehessen adatokat továbbítani a különböző adattárolók, szerverek között. Maga a QuFTP program egy központi interfészt kínál, ezen keresztül a beállításokat, naplófájlokat is elérjük, hozzáférünk az FTP szerverhez, és itt kezelhetjük a letöltéseket is.

Mivel az utóbbi időben sok, a NAS-okat érintő támadás történt, foglalkozzunk kicsit az adatbiztonságot érintő fejlesztésekkel is! A QTS egy ideje már nyaggat minket, ha az alapértelmezett Adminisztrátor fiókot használjuk mindenre, az 5.0-nál viszont a telepítési varázsló egy másik, rendszergazdai jogokkal rendelkező account létrehozását is megköveteli, majd ezt az alapértelmezett admin fiókot le is tiltja nekünk. A biztonságot érintő további újdonság a WireGuard VPN integráció, illetve hogy hálózati hozzáférésnél már a TLS 1.3 is használható (ehhez azonban egyelőre x86-os CPU-val szerelt NAS szükséges, az ARM-alapúak kimaradnak belőle).

A biztonsági újítások mellett az új kernelnek köszönhetően az AMD-alapú NAS-ok teljesítménye nőhet, de nyilván a jövőben érkező új hardveres platformok és grafikus megoldások támogatása miatt is fontos hír az előrelépés.

A Coral USB Accelerator a Google Edge TPU-jára épül. Ez a 60 dolláros AI gyorsító is használható lesz a QTS 5.0-val.
A Coral USB Accelerator a Google Edge TPU-jára épül. Ez a 60 dolláros AI gyorsító is használható lesz a QTS 5.0-val. (forrás: Coral) [+]

Akik a QuMagie képkezelőt vagy a QVR Face arcfelismerőt használják, szintén profitálhatnak a QTS 5 újdonságaiból, a QNAP mesterséges intelligencia alapú arcfelismerő moduljával ugyanis használható a Coral Google Edge TPU-jára épülő USB-s vagy M.2 foglalatba illeszthető modul formájában elérhető gyorsítója (ez ismét x86-os NAS-t igényel).

A QTS 5.0-ban elérhető lesz az adattárolók meghibásodását mesterséges intelligenciával előrejelezni képes Drive Analyzer
A QTS 5.0-ban elérhető lesz az adattárolók meghibásodását mesterséges intelligenciával előrejelezni képes Drive Analyzer (forrás: QNAP) [+]

Végül, de nem utolsósorban a QTS 5.0-ban megtalálható lesz a QuTS Heróban bemutatkozott DA Drive Analyzer. Ez is egy mesterséges intelligencia alapú rendszer, mely több millió, már működő meghajtóból származó adatokra támaszkodva megpróbálja előre megjósolni, hogy az adott NAS-ban található adattárolók közel vannak-e élettartamuk végéhez, érdemes-e már cseréjükben gondolkodni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények