Hirdetés

HTPC-be termett processzorhűtők tesztje

Hirdetés

Cooler Master Vortex 211Q

Processzorhűtős tesztjeinkben rendszerint valamilyen fokozottan melegedő, komoly teljesítményű platformot használunk a hűtők rangsorolásához. Logikus húzás ez, hiszen egyfelől célszerű egy legrosszabb esetre felkészülni, másfelől pedig az a sorrend, ami csúcsprocesszorral felállt, ugyanúgy érvényes kisebb modellekre is. Vannak viszont olyan helyzetek, ahol a teljesítménynél fontosabb a méret vagy éppen a hangosság. Most egy ilyen esetet vizsgálunk meg: a nappaliba szánt, rendszerint kisméretű HTPC-k hűtését. Egy ilyen számítógépbe fölösleges 60 wattos TDP értéknél komolyabb processzort tenni, továbbá nem az a lényeg, hogy mennyi tartalék marad tuningra, hanem az, hogy befér-e a házba a hűtő, illetve mennyire lehet visszavenni a hangját. A vizsgálódáshoz öt hűtőt használtunk: három Cooler Mastert, egy Noctuát és egy Xigmateket, és megnéztük azt is, mire elég az Intel gyári hűtője.

      

Mezőnyünk legegyszerűbb és nagyjából ötezer forintos árával legolcsóbb tagja a Cooler Master Vortex 211Q. Alig nagyobb az Intel gyári megoldásánál, mindössze 230 grammot nyom, vagyis negyedakkora, mint a csúcs processzorhűtők. 92 milliméteres ventilátorával együtt csak 58 milliméter magas, így különösen lapos házakba is be lehet tenni.

Bordája viszont lényegesen komolyabb a gyári Intelnél, a sűrű lamellákra két hőcső osztja szét a meleget, továbbá alul, a processzorral érintkező részen is van egy kisebb borda.

Csövei közvetlenül érintkeznek a CPU sapkájával, ami tovább javítja a hővezetés hatásfokát.

Úgy alakították ki a Cooler Master Vortex 211Q felfogatóját, hogy az Intel LGA775, LGA1155 vagy LGA1156 aljzataira illeszkedjen, felszerelését pedig pofonegyszerűvé teszik az egyetlen nyomással zárható műanyag rögzítők. Egy ilyen súlyú hűtőnél tényleg semmi szükség komolyabb tartórendszerre.

Ahogy számítottunk rá, a Cooler Master Vortex 211Q felszerelése csupán pár mozdulatot vett igénybe. Előbb beállítottuk a talpakat a megfelelő foglalathoz, majd egy-egy határozott nyomással a helyére pattintottuk őket.

A hűtő kényelmesen elfért a teszthez használt Asrock Mini-ITX alaplapon, nem blokkolta a memóriafoglalatokat és a PCI Express bővítősínt sem. Felfelé alig nyúlt a hátlapi aljzatok szintje fölé, 58 milliméteres magasságával a leglaposabb házakban is elfér majd.

Főbb paraméterek:

Termék megnevezése Cooler Master Vortex 211Q
Felszerelhető Intel LGA775/1155/1156
Mérete 103 x 97 x 58 mm
Borda anyaga alumíniumlamellák, két hőcső közvetlen érintkezéssel
Tömege 230 gramm
Ventilátorok mérete 94 x 94 x 16,5 mm
Ventilátor fordulatszáma 1500 rpm
Ventilátor csapágyazása rifle (huzagolt)
Gyártó honlapja www.coolermaster.com
Termék honlapja Vortex 211Q
Forgalmazó Expert Zrt.
Bruttó fogyasztói ára 5200 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés