Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1, a hagyományőrző

Külső, megjelenés

A táblagépek hajnalán úgy gondolták, hogy ezek lesznek majd azok az eszközök, amelyek átmenetet képezve a kis kijelzővel rendelkező okostelefonok és a hozzájuk mérten nagy kijelzőjű notebookok/netbookok között majd utazás közben, munkában és otthon is ellátják a felhasználók számára legfontosabb feladatokat, mint a szórakoztatás, játék vagy éppen a munka. A két kategória közötti átmenetnek jellemzően 10 hüvelyk körüli képátlót találták ideálisnak, ami méreténél fogva még nem akadályozza a hordozhatóságot, ugyanakkor a képfelület mérete is kielégítő az elvégzendő feladatokhoz.

Hirdetés

Az első generációs masinák megjelenése óta eltelt évek alatt persze sok minden megváltozott, jöttek ennél jóval kisebb és nagyobb tabletek is, egymást váltották a szélesvásznú 16:10 és normál 4:3 képarányú modellek, így mindenki saját kedve és ízlése szerint válogathatott a cseppet sem szerény felhozatalból, amiből a korábban ismert vagy kevésbé ismert, második vonalas gyártók is kivették részüket. Ezek egy része menet közben elvérzett, mások állva tudtak maradni a csatában, mint például a tesztben szereplő Prestigio is, mely most a 10,1 colos kijelzővel rendelkező MultiPad 4 Quantum 10.1 tablettel rukkolt elő.

Talán pont ez az a kijelzőméret, ami jelen esetben az 1280x800 pixeles felbontásával nincs olyan mértékben fókuszban, mint a 8-9", vagy éppen az extra nagy felbontású, 9,7" képátlójú masinák. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne rá kereslet, így kínálat is van, ugyanakkor ebben a méretben a technikai paramétereket is szem előtt tartó vásárlók már inkább a Full HD felbontású tabletek felé kacsingatnak. A Prestigio azonban nem velük szeretne versenyezni ezzel a modellel, hanem egy költséghatékony alternatívát kínálnak mindazoknak, akik ragaszkodnak a nagyobb képátlóhoz, de beérik kisebb felbontással, cserébe a kasszáknál sem szeretnének egy havi átlagbért otthagyni.

A MultiPad 4 Quantum 10.1 a gyártótól megszokott, kellemes külsejű és tapintású bőrtokban került elő az egyen Prestigio dobozból, amire egyébként szépen rávésték, hogy pontosan milyen belső értékekkel rendelkezik a termék, így a vásárlónak nem kell az interneten kutakodnia részletes technikai paraméterek után, hanem akár már a polc mellett tud dönteni. A dobozban többek között a cserélhető villásdugókkal érkező töltő, USB-OTG átalakító és némi papíralapú tájékoztatóanyag (aka felhasználói kézikönyv) található. A töltőt egyébként nem árt, ha magunknál tartjuk hosszabb utazások során, ez ugyanis nagyobb áramerősséget tud, mint akár az USB 3.0 szabvány, így ezt használva a feltöltés nem válik időrabló rémálommá.

A bőrtokból előkerülő tablet külseje roppant kellemes, de ezt igazán csak akkor érzékeljük, amikor kézbe vesszük és megállapítjuk, hogy a kékes hátlap fémből készült, amihez jól illik a nyomott ezüst embléma és a fehér feliratok – bár nyilvánvalóan az utóbbi kissé hivalkodó is egyben. A dizájn nincs túlbonyolítva, semmi különlegeset nem fedeztünk fel, mindenesetre a kijelző körüli fekete keret lehetne valamivel keskenyebb. Az összeszerelés hibátlan és a felépítés is meglepően masszív, de komolyabb nyomorgatásra, csavargatásra előcsalható belőle egy kis ropogás, ugyanakkor ez már túllépi a rendeltetésszerű használat fogalmát.

A gombok és csatlakozók elhelyezését nem bonyolították túl. Előbbiek egy helyen, a bal felső sarokban foglalnak helyet, míg a mini HDMI, a micro USB, a microSD foglalat, a 3,5 mm-es jack, valamint a mikrofon nyílása a jobb oldalon tömörül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés