Ilyenek lesznek az idei Philips tévék!

A nemzetközi bemutatón próbáltuk ki az új termékeket, néztük meg az újdonságokat, és az is kiderült, hogy milyen irányba halad a vállalat.

A Philips és a tévék

Az elmúlt másfél évtizedben sajnos több egykori nagy tévés brand indult el lefelé a leejtőn, elég csak szegény JVC-re, Blaupunktra, Loewe-re, Grundigra vagy Thomsonra gondolni. Sokan tartottak attól, hogy ez a sors vár a Philipsre is azok után, hogy a holland anyacég bő tíz éve eladta televíziós divízióját a hongkongi TP Visionnek. A távol-keleti vállalat azonban szinten tartotta a márkát, és érezhetően törekedett arra, hogy a drága modelleket tömörítő prémium kategóriában is jelen legyen a márka a termékeivel.

Kostas Vouzas
Kostas Vouzas [+]

A cég év elején Hollandiában mutatta be a 2023-ra szánt szórakoztatóelektronikai termékpalettáját, és az eseményre mi is meghívást kaptunk. A rendezvényen kiderült, hogy marad-e az eddigi úton a vállalat, hogy milyen konkrét modellekkel készül az idei évre, és hogy mit várhatunk a friss Philips termékektől.

Továbbra is az első vonalban

Azt a cég európai igazgatója, Kostas Vouzas hamar nyilvánvalóvá tette, hogy a TP Vision továbbra sem lassít a tempón. A Philipset egyértelműen az elit kategóriában akarják tartani, legalábbis ami a termékek minőségét illeti, tehát továbbra is hajlandóak rengeteget költeni kutatás-fejlesztésre, aminek konkrét, kézzelfogható eredményeit is láthattuk.

Új chip

Manapság a televíziók képminősége alapvetően két dologtól függ: a paneltől és a képfeldolgozó processzortól. Az utóbbi is igen fontos komponens, hiszen ez felel a színpontosságért, a fény vezérléséért, a mozgásmegjelenítésért, és tartalmazza a különféle képmódosító-képjavító eljárásokat, azaz röviden ezen múlik, hogy a nyersanyagból, tehát a kijelzőből sikerül-e kihozni a maximumot. A cég az amszterdami eseményen büszkén mutatta be saját fejlesztésű P5 AI képfeldolgozó processzorának legfrissebb, 7. generációs tagját, amely a vállalat munkatársainak állítása szerint szédületesen jó képminőséget szavatol.

Philips P5 AI
Philips P5 AI [+]

A chip elméletileg minden korábbinál hatékonyabb felskálázási algoritmussal rendelkezik, amely a mesterséges intelligenciát is felhasználja a munkája során. A vállalat helyszínen tartózkodó munkatársai igencsak meggyőző képekkel és videókkal támasztották alá mondandójukat, de azért azt érdemes megjegyezni, hogy ezek direkt e célra készült, demonstrációs tartalmak voltak.

Emellett tovább dolgoztak az Ultra Motion Clarity névre hallgató interpolációs technológián is, ami virtuális képkockák beillesztésével teszi folyamatosabbá a mozgások visszaadását, illetve csökkenti az elmosódottságot. Ennek előnyei a sportközvetítések, illetve a játékoknál jöhetnek ki a leginkább, legalábbis a cégtől származó információk szerint. Itt kell megemlíteni azt is, hogy elméletben sikerült csökkenteniük az input lagot, ami a gamerek számára kiemelt fontosságú.


[+]

Nagyon érdekes az Ambient Intelligence V2 technológia, amely a készülékbe épített fényérzékelő szenzorból származó adatok alapján módosítja a képet. De már nem csak arról van szó, hogy automatikusan változtatja a fényerőt az elektronika, hanem a színhőmérsekletet is módosítja, tehát amennyiben meleg a fény a szobában, mert például besüt a nap, akkor a képvilág is melegebb lesz. Ezt a szolgáltatást is demózták, és ennek alapján működőképesnek tűnt a dolog.

Ha már a fényeknél tartunk, akkor meg kell említeni azt is, hogy az Ambilight továbbra is fontos részét képezi a Philips televízióknak. Mivel minden egyes dióda színe egyedileg vezérelhető, ezért a képernyő körül dinamikusan változó fénygömb meglehetősen változatos lehet, fényereje pedig elég nagy ahhoz, hogy akár egy világos szobában is érzékelhető legyen az Ambilight hatás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szüksége. Ez mára megváltozott: a gamer laptopok sem maradnak le mögöttük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés