H​i​rde​té​s​

2018. január 23., kedd

Útvonal

Tesztek » Notebook rovat

Notebook 16:9-en

Kipróbáltuk az MSI még szélesebb képű, hullámos mintázatú mobil mozigépét.

Külső

Aki az utóbbi pár évben kezdett notebookokkal foglalkozni, már nem is biztos, hogy hallott a 4:3 oldalarányú kijelzővel ellátott mobil gépekről. Ugyanúgy eltűnt ez a képarány, mint az asztali gépek monitorjainál, elsősorban talán a panelgyártók hatására. Ma szinte minden laptopnál 16:10 oldalarányú, "szélesvásznú" ablakon keresztül szemlélhetjük a digitális világot. Szinte! A prémium szubnotebookoknál már korábban is találkozhattunk még szélesebb, a HD videók és televíziók arányait követő, 16:9-es panelekkel, melyek mostanában nemcsak a normál monitorok, hanem a nagyobb notebookok világát is megtámadták. Elsők között az Acer jelentkezett ilyen megoldással a mozizáshoz ajánlott Aspire 6920 és 8920 modelleknél. Ma az MSI tovább szélesített, szintén szórakoztatónak szánt notebookjával, az EX620-szal ismerkedünk meg közelebbről.

Aki némileg képben van az MSI "nevezéktanával", az tudja, hogy Entertainment (azaz szórakoztatás) sorozatos 15,4 vagy 16 hüvelykes képátlójú, Intel platformos gépről van szó. A megszokott 16:10-es, 15,4"-osoknál valamivel szélesebb, de kevésbé mély gépház akár az AMD-s EX630-é is lehetne. Sarkait finoman lekerekítették, a fedél első és hátsó éle még egy picit lefelé is hajlik. Alóla világos perem kandikál ki.

A fényes felső burkolatra az MSI új, energikusabb emblémáját festették, és az egész felület hullámos textúrájú. Ez a minta a gép belsejében is visszaköszön majd. Érdekes, hogy szinte egy időben próbálkozik ilyesmivel az MSI mellett az Asus és a Toshiba is. Tapintásra a megszokottnál keményebbnek tűnik ez a felület, egyes gyártók kiemelik, hogy ellenállóbb. Szerintünk jól mutat a reklámképeken és élőben is, de jobban vonzza az ujjlenyomatokat, valamint a por is hangsúlyosabb rajta.

Szokásához híven az MSI nem tett semmilyen csatlakozót az első peremre. Nagyon megörültünk, amikor felfedeztük a hátsó szellőzőnyílást, ami a belső rész kellemetlen zaját és melegét a felhasználótól legtávolabbi irányba küldi ki. Mellette csupán egyetlen USB-t és a Kensington zár aljzatát találtuk. A maga 374 milliméterével a 16”-os, 16:9-es kijelzőt rejtő EX620 majdnem 2 centiméterrel szélesebb a szokásos 15,4”-os, 16:10 oldalarányú monitoros laptopoknál.

Csökkent viszont az oldalak hossza, vagyis a mélység. A 15,4-esek 260 milliméteréből csak 246 maradt, ami alig több egy átlagos 14 hüvelykes notebook hasonló paraméterénél. Mivel az első perem üres, és hátulra tették a szellőzőnyílást, oldalra került a csatlakozók zöme. Jobbra a kártyaolvasó és fölötte az Express Card foglalat nyitja a sort, majd jön egy USB, az eSATA (ami USB-ként is működik), a HDMI, az Ethernet csatlakozó, a szintén monitoros D-Sub, majd a tápaljzat, a sort pedig az opcionális tévétuner antennakimenete zárja. Abban az esetben, ha külső egeret használunk, a külső monitor, a vezetékes hálózat, és a töltő zsinórja a jobb kezünk útjába kerülhet.

Balra elöl található az utolsó USB, majd a hangrendszer négy aljzata, az optikai meghajtó – mely esetünkben egy Blu-ray-olvasó volt – és az öregecske modem csatlakozója. Szerintünk inkább ennek az oldalnak a végére tehették volna a tápcsatlakozót.

Kinyitva az EX620-at, a hullámos minta világos háttérrel köszön vissza a csuklótámaszról, majd az alapszín a billentyűzet mellett a monitor felé haladva elsötétül, a hullámok pedig két krómkeretes hangszórónak és a kijelző alatt végighúzódó érintőmezőnek adják át a helyüket. A széles MSI egyetlen tükröződésmentes felülete a kijelző pereme. Végre sikerült ezt a részt olyan vékonyra venni, amilyenre illik. Felhívjuk a figyelmet a furán balra tolt touchpadre. A jobb oldalán numerikus résszel kiegészített billentyűzet miatt keletkezett ez az eltolás, ami a szokásosnál szélesebb forma miatt még hangsúlyosabb lett.

Hagyományos kialakítású zsanérjainak köszönhetően az EX620 teljesen kinyitható.

Alul több érdekességgel is találkoztunk. A legszembetűnőbb a jobbra látható krómkeretes szellőzőnyílás, ami valójában a mélynyomókimenet rácsa. A széles formában még a szokásosnál is kisebbnek tűnik a hatcellás, 47,52 Wh-s akkumulátor, ami az erős processzor, diszkrét VGA és nagy monitor mellett valószínűleg nem tart ki túl sokáig. A szellőzőnyílásokban finoman szemcsézett háló látszik.

Méretes közös fedél takarja a hardverkomponenseket. Alulról nézve a bal felső sarokba került a hűtőrendszer, két külön hőcső szállítja ide a meleget. Az egyik az északi hídra, majd a processzorra, a másik a grafikus rendszer MXM moduljára illeszkedik. Felül, a hőcsövek alatt látható még a Mini PCI Express foglalatos Wi-Fi modul. Hasonló aljzat található balra alul, amelyhez odavezették az opcionális tévétuner antennakimenetét. Alul középre, a tapipad alá tették a merevlemezt. Ma már szokatlan, hogy semmiféle fémburok nem védi az adattárat. Ettől a részlettől eltekintve, nagyon jól összerakott belsőt láttunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

H​i​r​d​e​t​és

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.