Notebook-iránytű

Milyen notebookot vegyünk?
Ezen a héten, rendhagyóan, egyetlen témával, mégpedig a hordozható gépekkel – notebookokkal – foglalkozunk. Célunk nem „a legjobb választás” bemutatása, inkább irányelveket, támpontot szeretnénk adni, hogyan érdemes választani, mit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Néhány éve még az üzletemberek privilégiuma volt az aktatáska méretű számítógép, mára szinte bárki élvezheti a mobilitás örömeit. Egy mai modern notebook nem sokkal drágább a hasonló teljesítményű asztali számítógépnél; ugyanazokkal a funkciókkal bír és vannak olyan előnyei, melyek az asztalhoz kötött gépek fölé emelik, viszont néhány hátránnyal is szembekerülünk.


Grid Compass, 1983 – forrás: www.old-computers.com

Asztali gépről átállva megszokást igényel a szűkített és lapos billentyűzet, melyen általában a home és end gomb, valamint az ékezetes karakterek elhelyezése és általában a numerikus billentyűzet hiánya igényel megszokást. Az egér alternatívájául szolgáló tapipad sem olyan hatékony és precíz, mint az egér, nem is csoda, hogy ez szokott lenni a leggyakoribb kiegészítő, melyről a hordozható gépek tulajdonosai sem mondanak le. Ezek a kellemetlenségek eltörpülnek az előnyök mellett.

Elsősorban a hordozhatóság és a kis méret miatt szokás a notebookokat preferálni, de egy-egy erősebb példány akár asztali számítógépünket is felválthatja, így bárhová magunkkal vihetjük irodánkat, médiaközpontunkat, játszóterünket. Nem elhanyagolható tényező, hogy a lapos gépekhez szembarát TFT kijelző jár, valamint hangjuk sem veszélyes, és ne feledkezzünk meg az alacsony fogyasztásról.

Hirdetés

A megfelelő notebook kiválasztása legalább olyan nehéz, mint egy sokkomponensű asztali számítógép összeállítása. Mivel az alkatrészek többségét egyszerre kell megvásárolni, nagyobb anyagi megterhelést jelent, és a későbbiekben nehezebb – és költségesebb – bővíteni. Notebook vásárlása általában többéves befektetés, ezért érdemes a jótállásra is figyelni, ez hatványozottan érvényes azokra, akik sokat fogják hurcolni a gépet. Több gyártónál is van lehetőség a garancia meghosszabbítására.

A sokféleségük miatt a notebookokat három kategóriába sorolhatjuk. A legkisebb gépeknél elsősorban a hordozhatóság, vagyis a kis méret és súly a meghatározó. A minik kijelzője általában 12 hüvelyk képátlójú, alapterületük 30 x 21 cm (A4-es lap), tömegük pedig 1,5 kg környékén van. A kis súly és méret megőrzése végett gyakran az optikai meghajtó kimarad belőlük, és akkumulátoruk is kisebb. Hogy az üzemidő ne csökkenjen, és a kis kasztni ne forrósodjon fel, az ilyen apróságokat érdemes extra alacsony fogyasztású processzorral választani. A kis kijelzőre alaplapra integrált grafikus chip juttatja a képet, melynek teljesítménye nem elegendő a mai játékokhoz, de nem is erre, inkább internetezésre, levélírásra, üzleti kimutatások böngészésére találták ki őket. Az extra kis méret sajnos rendszerint magas árral párosul.


Egy kicsi és egy normál notebook aránya

A kínálat másik végén állnak a hatalmas DTR (desktop replacement) notebookok. Ahogyan a név is mutatja, ezek a masinák az asztali gépek leváltására születtek, a hordozhatóságukat részben feláldozták a teljesítmény és kényelem oltárán. Kijelzőjük – és ezzel együtt külméretük – hatalmas, gyakran 17 hüvelykes. A teljesítményért asztali processzorokat megalázó, 2 GHz fölötti Pentium M vagy újabban 64 bites Turion processzorok felelnek, a grafikus kártyák akár 8-12 futószalagosak is lehetnek, de a gigabájtnyi memória és a száz gigabájtos merevlemez sem szokatlan. Bizony az erős vasak nehezek, és emellett még sokat is fogyasztanak. Egy-egy ilyen gép túllépheti az ötkilós súlyt, és akkumulátorról nagyjából egy-másfél órát bírnak teljes terhelés mellett. Persze egy ilyen gépet – és tulajdonosát – általában autóval hordozzák, vagy az asztalon pihen. Nem meglepő, hogy a DTR-ek árát általában erős idegzetűekre és/vagy vastag pénztárcájúakra szabják.

Az arany középutat jelentik a thin and light (vékony és könnyű) notebookok. Kijelzőjük 14-15 hüvelykes, méretük 35 x 30 cm alatt marad és tömegük sem lépi túl a 3-4 kilogrammot, mindemellett megvan mindenük. A processzoruk akár olyan erős is lehet, mint a DTR óriásoké, de modern videokártya, sok RAM és DVD-író is kerülhet beléjük. Többségüket viszont gyengébb felszereltséggel, de egyre kedvezőbb áron értékesítik, hiszen néhány speciális feladattól eltekintve így is elegendőnek bizonyul teljesítményük.

Irányelvek

Most leendő notebook-tulajdonosként vizsgáljuk meg lehetőségeinket közelebbről. Platform tekintetében a legjobban az Intel jól bejáratott Centrinójával járunk, melyhez Pentium M processzor, (akár grafikus magot is integráló) chipkészlet és vezetékmentes hálózati (Wi-Fi) vezérlő tartozik. Ha nincs szükségünk nagy processzorteljesítményre, egy Celeron M is elég lehet, mely felezett másodszintű gyorsítótárában, alacsonyabb órajelű FSB-jében és egyszerűbb energiagazdálkodásában tér el a nagytestvértől. Természetesen a platform kiegészíthető különálló grafikus megoldással, így már akár játékokkal is megbirkózik. Az AMD szeretne jó nagy szeletet kiharapni az eddig javarészt Intel által birtokolt piaci tortából. Ez Turion 64 processzorcsaládjával sikerülhet is, de egyelőre a Centrino platform kiforrottsága és gazdaságossága miatt jobb választás.

A chipkészletbe integrált grafikus megoldások elegendőek mindaddig, amíg nem akarunk 3D alkalmazásokat – jellemzően játékokat – futtani. Ha játékra kerül a sor, az NVIDIA és az ATI pártolói is találnak nekik tetsző megoldást. Belépőszinten helyezkednek el a négy pixelfutószalagos NVIDIA GeForce Go 5200, 5600 és újabban 6200, valamint az ATI Mobility Radeon 9600, 9700 és X600 motorok, ezek inkább kisebb felbontásokban érzik jól magukat, általában 64 MB saját memóriájuk van. Kétszer ennyi – vagyis nyolc – futószalagja van a GeForce Go 6600-nak és a Radeon X700-nak, ezek a chipek akár 128 MB RAM fölött is gazdálkodhatnak, és a legfrissebb játékokkal is megküzdenek.


Mobility Radeon X700 három variációban

A DTR gépekbe még ezeknél is erősebb, 12-16 futószalagos grafikus kártyát is választhatunk. A mai csúcs a Radeon X800 XT, melyben asztali társához hasonlóan 16 pixelfutószalag dolgozik, de a GeForce Go 6800 Ultra és a sima Radeon X800 is csak négy feldolgozóval marad le. A hatalmas grafikus teljesítmény étvágya sem hétköznapi. A legnagyobb Radeonnak 35 watt a fogyasztása, de ez is eltörpül a 6800 Ultra 66 wattos csúcsa mellett. Bizony akkumulátorról így csupán alig egy órát lehet játszani.


NVIDIA GeForce Go 6800 Ultra – grafikus fenevad notebookokba

A grafikus kártyával szorosan összefügg a kijelző kérdése. 14-15 hüvelykeseknél a szokásos minimum az 1024x768 képpontos (XGA) felbontás. Ennek mérete megfelelő és elegendő weboldalak böngészéséhez, levélíráshoz és egyéb irodai munkákhoz. Akik kép- vagy weboldalszerkesztőt kívánnak használni, esetleg programozási célokra választanak hordozható gépet, már szűkösnek fogják találni ezt a felbontást, nekik az 1280x800-as széles XGA (vagyis WXGA) és az 1400x1050 képpontos SXGA+ jelenthet megoldást. A hatalmas 17 hüvelykes kijelzőkön elérhető még a 1680x1050-es WSXGA+ felbontás, ezzel már az asztali TFT-panelek sem nagyon tudnak versenyre kelni.

A költségek alacsonyan tartása végett az egyszerűbb hordozható gépekbe csupán 256 MB memória kerül, ez főleg integrált grafikus vezérlő mellett nagyon kevés. Elegendő néhány webböngésző ablak, egy szövegszerkesztő és egy táblázatkezelő, hogy a merevlemez végeláthatatlan lapozásba, a rendszer pedig lassulásba kezdjen. Memóriából tanácsos 512 MB-ot vásárolni, ha nincs rá lehetőség (vagy anyagi keret), ez a későbbiekben rendszerint a legkönnyebben bővíthető komponens.

Az adattárolás kérdése a DVD-írók érkezésével megoldottnak látszik. A 4,7 GB tárolására képes ezüstkorongok mellé elegendő egy 30-40 GB-os belépő merevlemez, de akinek szüksége van a helyre, vásárolhat akár 100 GB-os adattárolót, akár külső merevlemezt.

A belső mellett fontos a külső minősége és megjelenése is. Ezekről helyszíni szemlével, kipróbálással vagy részletes tesztek olvasásával szerezhetünk információt, nincs általános szabály, hogy mi a jó, és mi a rossz.

Thin & Light minden szinten

Nézzünk néhány lehetőséget, kezdjünk egy olcsó alapgéppel. A 200 000 forintos Acer TravelMate 2312 LMi igazi kezdő gép. 1,4 GHz-es Celeron M processzora, 256 MB memóriája és integrált videokártyája elegendő azoknak, akik még csak most tanulják a számítógépek világát, interneteznek, leveleznek, irodai teendőket látnak el. Kijelzője 15 hüvelykes, felbontása 1024x768 pixel. Az adattárolásra 40 GB-os merevlemez és kétrétegű lemezekkel is boldoguló DVD-író szolgál. Az árba beletartozik még egy Windows XP Home Edition is. Ami kimaradt, az az S-Video kimenet – mellyel tévére köthetnénk a számítógépet –, a FireWire és infra port. Ugyan alapáron csak egy éves garancia jár a legkisebb Acerhez, de 19 100 forint ellenében további egy, 35 600 forintért pedig további két év garanciát vásárolhatunk hozzá.


Acer TravelMate 2300 – olcsó belépő a notebookok világába

Akinek sok lenne még az alapmodell 200 000 forintos ára is, 30 000 forinttal kevesebbért hozzájuthat a TravelMate 2312 L-NLC-hez, melyben a DVD-író helyett CD-író / DVD-olvasó kombó egység, Windows helyett pedig Linux van. Sajnos az olcsóbb gépből a vezeték nélküli Wi-Fi hálózati lehetőség is hiányzik, bár ez külső modullal pótolható.

Erős közepes, korlátozottan már játékra is alkalmas notebook az Acer TravelMate 4151LMi. 1,6 GHz-es Pentium M processzora és 512 MB DDR2-400 memóriája összhangban van a 128 MB saját memóriából gazdálkodó, négy futószalagos GeForce Go 6200 videokártyával és a 15 hüvelykes kijelző 1024x768 pixeles felbontásával. A merevlemez mérete 60 GB, és természetesen a DVD-író sem hiányozhat. Mivel jól felszerelt modellről van szó, a WLAN vezérlő mellett az S-Video kimenet és a FireWire port is megtalálható. Az erős masina tömege nem haladja meg a három kilogrammot. Tesztlaborunkban is megvizsgáltuk, és ajánlott minősítést kapott; ára 310 000 Ft Windows XP Professional Edition operációs rendszerrel, és még 6 az 1-ben kártyaolvasó is van benne.


Acer TravelMate 4150 – játékban is megállja a helyét

Nagyon friss és játékokban potens a 355 000 forintos Acer TravelMate 4401LMi. 1,6 GHz-es AMD Turion 64 processzora 3D-ben jobban teljesít a Pentium M-nél. Ennél a modellnél is 512 MB memória áll rendelkezésre, de a grafikus mag ezúttal nyolc futószalagos Radeon X700, mely 64 MB saját memóriát használ, ez elegendő az 1024x768 képpontos kijelző játszótérré varázsolásához, de a fél gigabájt rendszermemória idővel kevésnek bizonyulhat. A többi komponens megegyezik a 4100-asnál felsoroltakkal.


Acer Travel Mate 4400 – külsőre apró eltérések a 4100-hoz képest

DTR gépnek is beillik, és igazi munkagép az Acer TravelMate 4604WLMi. 2 GHz-es Pentium M processzora és egy gigabájt DDR2 memóriája asztali gépeket megszégyenítő teljesítményre képes, Radeon X700-as grafikus kártyája pedig villámgyorsan jeleníti meg a 3D-s képet a 15,4 hüvelykes WXGA kijelzőn. Az 1280x800 képpontos felbontás már bonyolultabb szoftverekhez is elegendő. Az adatokat 80 GB-os merevlemez és DVD-író várja, telefonunkkal vagy egerünkkel a notesz akár Bluetooth révén is kommunikálhat. A modell ára társaihoz mérve nagyon versenyképes, 465 000 Ft.


Acer TravelMate 4604WLMi – kiszélesített 4100-as

Kicsik és a nagy

Bármennyire hihetetlen, aki parányi, de azért erős gépet szeretne, ráadásul nem is túl drágán, az is találhat magának valót. Ilyen például a Clevo M121C 01, mely operációs rendszerrel és két év garanciával is megkapható 280 000 forintért. Első hallásra ez az ár magasnak tűnhet, de egy 1,6 kilós parányért, melyben ráadásul 1,6 GHz-es Pentium M, 512 MB memória, 60 GB-os merevlemez és nyolcszoros DVD-író dolgozik, már nagyon jutányosnak mondható. Kijelzője 1024x768 pixeles XGA. Létezik kisebb teljesítményű Celeron M-es és optikai meghajtó nélküli változat is, annak ára még kedvezőbb, ráadásul tömege is kisebb.


Clevo M121C 01 – kicsi és erős, de nem túl drága

A legkönnyebbek közé tartozik az 1,1 kilós Dell Latitude X1 01. A parányi gépecske másik érdekessége, hogy extra alacsony fogyasztású 1,1 GHz-es Pentium M ULV (Ultra Low Voltage) processzor van benne, így akkumulátorról is jól bírja. A 463 000 forintos vételárban 512 MB memória, 30 GB-os merevlemez, külső DVD-író és Windows XP Professional Edition operációs rendszer van. A vételár három éves garanciát foglal magában.


Dell Latitude X1: 1,1 kiló!

A hűs fekete kinézetétől eltekintve minden porcikájában szörnyeteg a Clevo D900T Pro 03. 40 x 30-es alapterülete (akkora, mint egy 17 colos TFT monitor) és 5 centiméteres vastagsága, valamint 5,5 kilós tömege sejteti, hogy belül nem mindennapi hardver lakozik. A processzora 64 bites, 3,6 GHz-es asztali Pentium 4, egy gigabájt DDR2-533 memória tartozik hozzá. További 256 MB memória lakozik a GeForce Go 6800 Ultra társaságában, mely egy 1680x1050 pixeles WSXGA+ kijelzőt hajt. Az adattároló rendszer sem mindennapi, két darab 100 GB-os merevlemez bújik meg a hatalmas géptestben, ráadásul RAID tömbbe is szervezhetjük őket. A teljesítményről legyen elég annyi, hogy 3D Mark 2005-ben több mint 5100 pontot ér el a gép. Nem meglepő, hogy a hatalmas teljesítményért hatalmas árat – 750 000 forintot – kell fizetni.


Clevo D900T Pro – leg-leg-leg

rudi

Azóta történt

  • Asus W2V csúcsnotesz

    Az Asus W sorozatú noteszgépei mindig is kategóriájuk csúcsát képezték. Írásunk a W2V modellt mutatja be.

Előzmények

Hirdetés