Hirdetés

Notebook-iránytű

Irányelvek

Most leendő notebook-tulajdonosként vizsgáljuk meg lehetőségeinket közelebbről. Platform tekintetében a legjobban az Intel jól bejáratott Centrinójával járunk, melyhez Pentium M processzor, (akár grafikus magot is integráló) chipkészlet és vezetékmentes hálózati (Wi-Fi) vezérlő tartozik. Ha nincs szükségünk nagy processzorteljesítményre, egy Celeron M is elég lehet, mely felezett másodszintű gyorsítótárában, alacsonyabb órajelű FSB-jében és egyszerűbb energiagazdálkodásában tér el a nagytestvértől. Természetesen a platform kiegészíthető különálló grafikus megoldással, így már akár játékokkal is megbirkózik. Az AMD szeretne jó nagy szeletet kiharapni az eddig javarészt Intel által birtokolt piaci tortából. Ez Turion 64 processzorcsaládjával sikerülhet is, de egyelőre a Centrino platform kiforrottsága és gazdaságossága miatt jobb választás.

A chipkészletbe integrált grafikus megoldások elegendőek mindaddig, amíg nem akarunk 3D alkalmazásokat – jellemzően játékokat – futtani. Ha játékra kerül a sor, az NVIDIA és az ATI pártolói is találnak nekik tetsző megoldást. Belépőszinten helyezkednek el a négy pixelfutószalagos NVIDIA GeForce Go 5200, 5600 és újabban 6200, valamint az ATI Mobility Radeon 9600, 9700 és X600 motorok, ezek inkább kisebb felbontásokban érzik jól magukat, általában 64 MB saját memóriájuk van. Kétszer ennyi – vagyis nyolc – futószalagja van a GeForce Go 6600-nak és a Radeon X700-nak, ezek a chipek akár 128 MB RAM fölött is gazdálkodhatnak, és a legfrissebb játékokkal is megküzdenek.


Mobility Radeon X700 három variációban

A DTR gépekbe még ezeknél is erősebb, 12-16 futószalagos grafikus kártyát is választhatunk. A mai csúcs a Radeon X800 XT, melyben asztali társához hasonlóan 16 pixelfutószalag dolgozik, de a GeForce Go 6800 Ultra és a sima Radeon X800 is csak négy feldolgozóval marad le. A hatalmas grafikus teljesítmény étvágya sem hétköznapi. A legnagyobb Radeonnak 35 watt a fogyasztása, de ez is eltörpül a 6800 Ultra 66 wattos csúcsa mellett. Bizony akkumulátorról így csupán alig egy órát lehet játszani.


NVIDIA GeForce Go 6800 Ultra – grafikus fenevad notebookokba

A grafikus kártyával szorosan összefügg a kijelző kérdése. 14-15 hüvelykeseknél a szokásos minimum az 1024x768 képpontos (XGA) felbontás. Ennek mérete megfelelő és elegendő weboldalak böngészéséhez, levélíráshoz és egyéb irodai munkákhoz. Akik kép- vagy weboldalszerkesztőt kívánnak használni, esetleg programozási célokra választanak hordozható gépet, már szűkösnek fogják találni ezt a felbontást, nekik az 1280x800-as széles XGA (vagyis WXGA) és az 1400x1050 képpontos SXGA+ jelenthet megoldást. A hatalmas 17 hüvelykes kijelzőkön elérhető még a 1680x1050-es WSXGA+ felbontás, ezzel már az asztali TFT-panelek sem nagyon tudnak versenyre kelni.

A költségek alacsonyan tartása végett az egyszerűbb hordozható gépekbe csupán 256 MB memória kerül, ez főleg integrált grafikus vezérlő mellett nagyon kevés. Elegendő néhány webböngésző ablak, egy szövegszerkesztő és egy táblázatkezelő, hogy a merevlemez végeláthatatlan lapozásba, a rendszer pedig lassulásba kezdjen. Memóriából tanácsos 512 MB-ot vásárolni, ha nincs rá lehetőség (vagy anyagi keret), ez a későbbiekben rendszerint a legkönnyebben bővíthető komponens.

Az adattárolás kérdése a DVD-írók érkezésével megoldottnak látszik. A 4,7 GB tárolására képes ezüstkorongok mellé elegendő egy 30-40 GB-os belépő merevlemez, de akinek szüksége van a helyre, vásárolhat akár 100 GB-os adattárolót, akár külső merevlemezt.

A belső mellett fontos a külső minősége és megjelenése is. Ezekről helyszíni szemlével, kipróbálással vagy részletes tesztek olvasásával szerezhetünk információt, nincs általános szabály, hogy mi a jó, és mi a rossz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Asus W2V csúcsnotesz

    Az Asus W sorozatú noteszgépei mindig is kategóriájuk csúcsát képezték. Írásunk a W2V modellt mutatja be.

Előzmények

Hirdetés