Hirdetés

Öt termetes processzorhűtő

Hirdetés

Noctua NH-D14

Míg a Tranquillo a legolcsóbb, addig a Noctua NH-D14 a legdrágább mai tesztalanyaink közül. Kapunk is rendesen anyagot a pénzünkért. A kétventilátoros ármádia nem kevesebb mint 1240 grammot nyom, szóval közel kétszer annyit, mint egyes vetélytársai. Persze felépítéséről is elmondható, hogy olyan, mintha két jó nagy hűtőt állítottak volna szorosan egymás mögé, ezáltal a második ventilátor a két borda közé került.

A két lamellasort az U alakú hőcsövek tartják össze. Nem kevesebb mint hat van belőlük, ráadásul nagyon okosan osztották el őket. Egyenletes távolságra futnak végig a lamellákra merőlegesen, így különösen hatékonyan terítik szét a processzor hőjét. Mint látható a képeken, az óriás Noctuának is meglehetősen sűrűn sorakoznak a lamellái.

Ennek ellenére ventilátorai nem éppen orkángépek. Persze aggodalomra semmi ok, lesz itt légszállítás bőven, még a jó alacsony, percenként 1300-as csúcsfordulat ellenére is. A középső ventilátor ugyanis 140 milliméteres, tehát majdnem 20%-kal nagyobb 120-as társánál. Nem tévednek azok, akik úgy sejtik, hogy a középső, nagy lapátkerék egyedül is bőven elegendő légáramlatot kelt. Sőt a hatalmas, 900 grammos fémtömeg kisebb processzorokat akár passzívan, saját ventilátor nélkül is üzemi hőfokon tud tartani.

Alul sűrűn sorakoznak egymás mellett a hőcsövek. A processzorral a szokásos módon, fémtalpon keresztül vannak kapcsolatban. Ez közepesen polírozott, ráadásul finom rovátkák érezhetőek rajta.

Természetesen egy ilyen nagy és drága hűtőhöz univerzális felfogató jár. Mint mindig, most is az LGA775, LGA1156 és LGA1366 formátumot kiszolgáló inteles az összetettebb. A különböző fémdarabok mellett egy nagy adag pasztát, csavarhúzó szerszámot, némi papíranyagot és Noctua matricát is kapunk. További érdekesség a két lassító ellenállás, amivel a ventilátorok sebessége fogható vissza. A kettőst egy alaplapi tűsorról hajthatjuk a mellékelt elosztóval.

Az óriási hűtő rögzítéséhez először egy hátlapi elemet kellett feltennünk a megfelelő furatra állítva. Erre jött felülről a kétrészes alap, amit fel lehet fordítva szerelni – nekünk sikerült is. Végezetül a mellékelt, hosszú csavarhúzóval a középső ventilátor helyén benyúlva, két rugós csavarral kerül helyére a borda. Ezután mehet vissza a középső ventilátor és készen is vagyunk. Eddigi pályafutásunk alatt a Noctua NH-D14 megoldása bizonyult a legbarátságosabbnak a drótos ventilátorrögzítők közül, ugyanis két, könnyen megfogható fület alakítottak ki rajtuk.


Felszerelve a hatalmas Noctua hűtő beborította az alaplap egyik felét, rettenetes súlya miatt aggódtunk is, hogyan viseli majd a deszka. Egy ekkora hűtővel szerelt konfigurációt nem szívesen szállítanánk heti vagy akárcsak havi rendszerességgel sem. Alábbi képünkön jól látszik, hogy az első ventilátor rálóg több memóriafoglalatra is, ha viszont leszedjük, akkor a borda már nem áll az útjukban. A fölös ventilátort akár a borda hátuljára is feltehetjük.

Főbb paraméterek:

Termék megnevezése Noctua NH-D14
Felszerelhető Socket 754/939/940/AM2/AM2+/AM3, LGA775/1156/1366
Borda mérete 160 x 140x 130
Anyaga alumínium, réz alappal, hat hőcsővel
Borda tömege 900 gramm
Ventilátor mérete 120 x 120 x 25 mm
140 x 140 x 25 mm
Ventilátor fordulatszáma 900 vagy 1200/1300 RPM
Ventilátor csapágyazása SSO
Gyártó honlapja www.noctua.at
Termék honlapja NH-D14
Bruttó fogyasztói ár 21 000 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés