Hirdetés

Nehézsúlyú processzorhűtők

Hirdetés

Tesztek

Ismét jól bejáratott, enyhén tuningolt négymagos Core 2 Extreme QX6700 processzorunkat tettük a hűtők alá.

  • Intel Core 2 Extreme QX6700@ 3,00 GHz, 1,45 V
  • Asus P5E3 Deluxe Wi-Fi AP alaplap
  • 2 x 1024 Mb Samsung DDR3-8500 RAM
  • Radeon HD 3850 grafikus kártya
  • 400 GB-os Samsung SATA merevlemez
  • Cooler Master Real Power 550 W tápegység
  • Casetek CK-1020 ház elöl 80 mm-es, hátul 92 mm-es ventilátorral

Húsz perces terhelés után felírtuk a processzormagok hőmérsékletét. Ez rendszerint jó tíz fokkal magasabb érték, mint a CPU hőmérséklete. Az eredményt táblázatba foglaltuk, melyben áttetszővel láthatók korábbi tesztjeink mérései. Ugyanezzel a rendszerrel vizsgáltuk őket, tehát az adatok közvetlenül összevethetők mai versenyzőink értékeivel. Fontos kiemelni, hogy a hűtőknél 1-2 fokos eltérés lényegében elhanyagolható, és különböző alaplapok ugyanazzal a hardverrel akár BIOS verziónként is más-más eredményt hozhatnak. Első körben a processzorhűtők csúcsteljesítményére voltunk kíváncsiak. Ehhez vagy saját ventilátoraikat tekertük maximumra, vagy percenként 1500-at forgó Coolink lapátkerekünket használtuk, valamint minden esetben bekapcsoltuk a ház első és hátsó ventilátorát.

Nagy meglepetésre a több mint egy kilós hűtőknek nem sikerült megverniük az eddigi rekordert, az Asus Triton 88-at. Pedig a Cooler Master V10 két ventilátora percenként 2200-as fordulaton tombolt. Peltier-elem ide vagy oda, az Orochi egyetlen, ráadásul lassabban járó ventilátorral is meg tudta előzni. Egy fokkal győzte le lényegesen kisebb márkatársát a Mugen 2-t. A V10-et kipróbáltuk a termoelektromos elem nélkül is, így csak 3 fokkal melegedett jobban alatta a négymagos, mint a speciális egységet használva. Hangban egyértelműen az Orochi volt a jobb: a V10-nél egyelőre csak a percenként 3000-et pörgő ventilátorral ellátott Gigabyte G-Pover Prót találtuk zajosabbnak.

A második körben lényegében a bordák teljesítményét tudjuk összemérni. Ekkor mindegyik hűtő 120 milliméteres ventilátorát percenként 1500-as fordulatra lassítottuk – már ha tudtak ennyit pörögni –, a 92 millimétereseket pedig 1800-ra. Itt már az Orochi győzedelmeskedett, egy fokkal verte az Asus Triton 88-at és márkatársát a Mugen 2-t. Feljebb kapaszkodott a V10 is, de nem szabad elfelejteni, hogy ezen két ventilátor dolgozott, melyek nagyobb légáramlatot keltenek. És a hangjuk is komolyabb, tehát ebben a körben újfent a V10 volt zajosabb.

Harmadjára tovább lassítottuk a ventilátorokat, hogy alacsony légszállítású, halk eseteket produkáljunk. Az Orochi most már visszakapta különösen csendes, percenként csak 500-at pörgő ventilátorát, melyek köszönhetően egyértelműen eddigi tesztjeink legcsendesebb hűtőjévé vált. Igen, emiatt romlott a hűtési teljesítménye, de a 75 fok még bőven jó eredmény. Hangban továbbra is rossz volt a kétventilátoros V10, de éppen emiatt teljesítményben szépen előrelépett, egészen a második helyre. Azért jelzésértékű, hogy a kisebb, könnyebb és csak egy ventilátorral rendelkező Mugen 2-t nem tudta megverni.

Végezetül kikapcsoltuk a ház szellőzését. Mindkét hűtő alatt az előbbi körhöz képest két fokkal melegebb lett a processzor. A V10 továbbra is viszonylag hangos maradt, az Orochival szerelt rendszerből viszont csak a táp dohogása és némi merevlemez-kalapálás hallatszott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés