Hirdetés

Hűtőáradat minden fronton

A számítógép és komponenseinek hűtése örök téma, amit persze nem szabad elhanyagolni sem, pláne, ha a felhasználó még kicsivel többet is szeretne kihozni az összetevőkből. Ebben a hűtéssel foglalkozó gyártók mindig a segítségünkre lesznek újabbnál újabb, sőt jobbnál jobb hatásfokú termékeikkel. A Thermalright például a videokártyák gyári hűtésére kínál alternatívát a 140 mm-es ventilátorral ellátott Shaman modell személyében.

Thermalright Shaman [+]
Thermalright Shaman [+]

A méretes, alumíniumlamellákból felépülő hűtőborda nem kevesebb mint nyolc darab 6 mm-es hővezető csővel van ellátva. A Shaman támogatja szinte az összes piacon lévő újabb videokártyát, így a GeForce GTX 480, 470, 465, 460, illetve a Radeon HD 5800, 5700 szériákat, továbbá a hamarosan érkező 6800 és 6700-as típusok sem okoznak majd gondot neki. Az említett 140 mm-es ventilátor a TY-140-es típus, melynek fordulatszáma 900 és 1300 rpm között változtatható, legnagyobb zajkeltése pedig 21 dBA. Az ára egyelőre ismeretlen, megjelenése szeptember vége előtt  várható.

Thermalright Shaman [+]
Thermalright Shaman [+]

A Scythe csupán egy ventilátorral jelentkezett, méghozzá a processzorhűtőkre és a tápokba szerelt Slip Stream külön megvásárolható, 120 PWM High-RPM verziójával. Az új légkavaró fordulatszáma 300 és 1900 rpm között szabályozható, utóbbi esetben 110,3 cfm légszállítást generálva, ami nagyjából 187 m³/h-val egyenlő. A 120 x 120 x 25 mm-es méretű készülék zajkeltése 7,5 és 37 dBA közé esik, MTBF értékét pedig 30 000 órában állapították meg. Az ára 9 euró, azaz 12 dollár.

Scythe Slip Stream 120 PWM High-RPM [+]
Scythe Slip Stream 120 PWM High-RPM [+]

A folyadékhűtési rendszerrel rendelkezőknek készítette szivattyúját a Swiftech. Az MCP35X megfelel a G1/4”-es szabványnak, mellé pedig egy külön folyadéktároló is rendelhető. A motor fordulatszáma 1300 és 4500 rpm között változtatható, a legnagyobb nyomás pedig, amit képes létrehozni, 22 PSI (1,5 BAR). A keringető ajánlott fogyasztói ára két év garanciával 110 dollár, az MCP35X-Res tárolóé pedig további 30 zöldhasú. További információk, valamint a teljesítménygörbék a gyártó oldalán tekinthetők meg.

Swiftech MCP35X és az MCP35X-Res [+]
Swiftech MCP35X és az MCP35X-Res [+]

Egészen más készülékeket leplezett le a Targus, ugyanis a három újdonsága notebookokhoz való, bár ismét a hűtés az elsődleges cél. A HD3 Gaming Chill Mat a játékosoknak készült. Akár 18”-es képernyővel felszerelt laptopok is ráhelyezhetők. A rácsos kialakítású tálca alumíniumból készült, belsejében pedig három darab 3000 rpm-es fordulatszámon pörgő ventilátor dolgozik. A Targus legnagyobb modelljéhez 60 dolláros áron lehet hozzájutni.

Targus Gaming Chill Mat
Targus Gaming Chill Mat

A második típus a Travel Chill Mat nevet viseli, ami – mint kitalálható a nevéből – utazáshoz lett kialakítva. Ennek köszönhetően egészen kis méretű, de két ventilátort így is sikerült beletenni, ráadásul háromszög alakú keresztmetszetével a laptopot is feltámasztja, megkönnyítve a gépelést. A Travel ára 30 dollár.

Targus Travel Chill Mat
Targus Travel Chill Mat

Két légkavaróval rendelkezik a Lap Chill Mat is, amely ezüst színű, és a hordozható gépek ölben való használatát teszi kellemesebbé, mindezt 40 dollár ellenében.

Targus Lap Chill Mat
Targus Lap Chill Mat

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés