Hirdetés

Nehézsúlyú processzorhűtők

Hirdetés

Cooler Master V10

A múltkori processzorhűtős tesztünkhöz képest még eggyel feljebb léptünk, legalábbis ami a tömeget illeti. Mai két tesztalanyunk közül a kisebb is bőven átlépi az egy kilogrammos határt. A Cooler Master V10 egészen pontosan 1200 grammot nyom. Első látásra sem mindennapi példány ez a műanyag burkolat alá rejtett fenevad. Formája annyira különös, hogy saját lábán – pontosabban processzorral érintkező felületén – meg sem áll. Oldalra rántja a fura, ventilátort sejtető nyúlványa.

Alul olyan hőcsőrengeteget találtunk, ami két egészen tisztességes hűtőnek is elég lenne. Nem viccelt a Cooler Master, amikor V10 névre keresztelte ezt a szörnyeteget, ugyanis tényleg tíz hőcsöve van. És ha ez még nem lenne elég, megtoldották az egészet egy termoelektromos – Peltier – elemmel. Sőt ebbe az egységbe ész is szorult! Csak akkor kapcsol be, ha szükség van az extra teljesítményre.

Éppen emiatt nagyon trükkösen oldották meg a hőcsövek rendszerét. Négy csatlakozik a Peltier-elem hideg oldalához, majd innen a processzorral érintkező blokkhoz halad tovább. Itt társul melléjük még kettő, és további négy cső hivatott a termoelektromos betét hőjével megküzdeni.

Három, egymástól független bordára vezetik a csövek a meleget. Az első, vízszintes lamellasorba négy cső ível. Ezek a memóriamodulok fölé nyúlnak, így a rájuk telepített 120 milliméteres ventilátor a RAM-ot is szellőzteti. További kettő, a processzorral érintkező felületről érkező cső tartja az első függőleges bordasort, a másodikban pedig a TEC elem négyese meredezik. A két függőleges lamellasor között van a második ventilátor, melynek PWM szabályozása és tápellátása közös az előzővel. A Peltier-elem egy négytűs perifériacsatlakozóról kapja a delejt, teljesítménye pedig 70 watt.

A Cooler Master szokásos, nagy hűtős rögzítőrendszerét adja a V10-hez. Ebben annyi volt az újdonság a korábbiakhoz képest, hogy már LGA1366 variáns is van belőle. Nyilván idővel az LGA1156-os is belekerül a csomagba.

Gépiesen csináltuk a megszokott mozdulatokat. Először a megfelelő fémdarabokba tekertük az ellentétes menetű lábakat, majd ezeket felraktuk a közepesen kidolgozott felületű réztalp két oldalára. Ezután jött a hátsó keresztmerevítő, amire négy nagy anyát rögzítettünk a mellékelt, csavarhúzós átalakítóval. A rendszer az 1200 grammos hűtőt érzetre elég stabilan tartotta, bár mi nem nagyon ráncigálnánk egy V10-zel szerelt konfigot.

Viszonylag magas építése miatt a V10 nem veszélyeztette az alaplap többi hűtőbordáját. A deszkával párhuzamos irányban szellőző ventilátorának hatásfokán minden bizonnyal ront a másik, hiszen éppen az útjában áll.

Az alaplap fölé tornyosuló, műanyag alá rejtett vasszörny tényleg szellőzteti a memóriamodulokat. Arra is ügyeltek, hogy a nagyobb bordával ellátott darabok aláférjenek. Mint az alábbi képen látható, a második ventilátor oldalról, az előtte lévő borda lamellái között is friss levegőhöz jut.

A memóriamodul felől nézve az látszik, hogy az alaplappal párhuzamos ventilátort meglehetősen alacsonyra szerelték. Ebben a pozícióban jobban meg tudja mozgatni a processzorfoglalat körüli levegőt.

Főbb paraméterek:

Termék megnevezése Cooler Master V10
Felszerelhető Socket 754/939/940/AM2/AM2+/AM3, LGA775/1366
Mérete 237 x 130 x 161,3 mm
Anyaga alumínium, rézalappal és tíz hőcsővel
Tömege 1200 gramm
Ventilátor mérete 2 x 120 x 120 x 25 mm
Ventilátor fordulatszáma 2400 rpm PWM szabályozással
Ventilátor csapágyazása Rifle
Gyártó weboldala www.coolermaster.com
Termék weboldala V10
Bruttó fogyasztói ára 31 800 Ft
Forgalmazó Expert Computer Kft.

Scythe Orochi

Aki látott már Scythe Ninját, az tudja, hogy nem éppen kis jószágról van szó. Mégis, szinte eltörpül márkatársa, az óriási Scythe Orochi mellett. A melák egyetlen 140 milliméteres ventilátorával nem kevesebb mint 1285 grammot nyom.

Akárcsak a Ninját, az Orochit is alacsony légszállítású, elsősorban halk üzemre kihegyezett rendszerekbe szánják, ahol a lehető legjobban kell hasznosítania a minimális légáramlatot. Ennek megfelelően óriási lamelláit távol helyezték egymástól, és a Cooler Master V10-hez hasonlóan tíz hőcsővel fúrták át őket. A hatalmas lamellasor alá itt is került egy kisebb, hagyományos borda. Ekkorák valamikor ventilátor nélkül is elégségesek voltak a processzorok üzemi hőmérsékleten tartásához.

Alul a szokásosan kiváló Scythe polírozási minőséget csodálhattuk meg. Látszik az is, hogy a hőcsöveknek csak a fele érintkezik közvetlenül a processzorral kapcsolatot teremtő fémlappal. Talán a Scythe-nál is az lesz a következő lépés, hogy ezt a felületet eltüntetik.

Annak ellenére, hogy az Orochi is bőven átlépi az egy kilogrammos súlyhatárt, a V10-hez hasonlóan semmi extra rögzítést nem adnak hozzá. Igaz, a Scythe Ninja Wire néven kínál speciális tartókábeleket, melyek a hasonlóan nehéz modellek még biztonságosabb rögzítésére szogálnak. Mindenesetre az orochis rendszereket is érdemes nyugton hagyni.

Alapból csak egy 140 milliméteres, percenként legfeljebb 500-at pörgő ventilátor jár az Orochihoz, melynek rögzítőszemeit a 120 millimétereseknek megfelelően helyezték el. Igény szerint akár három ilyen nagy lapátkereket is felszerelhetünk az óriásra, bár szerintünk ventilátor nélkül is elég érdekes dolgokra képes.

Először a hűtő vázát kellett felszerelni. Ez elöl két füles fémdarabból áll, hátul pedig egy nagy merevítőt találunk. A mi Orochi verziónkhoz még nem járt LGA1366 vagy LGA1156 felfogató.

A következő lépésben már jöhetett is a hűtőborda. Ezt négy masszív kampó tartotta, melyeket közepes erőfeszítés árán sikerült beakasztani. Szerencsére az Orochi alul elég karcsú, így fel- és leszerelésnél is könnyen hozzáfértünk a rögzítőhöz.

Köszönhetően a magasra húzott bordasornak és a hőcsöveknek, a nagy Scythe semmilyen környező alkatrész elhelyezését nem veszélyeztette.

Akárcsak a V10, az Orochi is hűti a memóriamodulokat. Feltéve, hogy a tetejére helyezzük a ventilátorát. A RAM fölött itt is van hely nagyobb, látványosabb hőleadónak, de szinte biztosak vagyunk benne, hogy találni pár olyan extrém darabot, ami nem fér be alá.

Tetején a ventilátorral még brutálisabban feszít az Orochi. Ilyenkor annyira magas, hogy a Casetek CK-1020 ház oldalát pár milliméter híján nem is tudtuk rácsukni. Érdemes megjegyezni még azt is, hogy a hűtő nagymértékben blokkolja az elöl érkező és hátrafelé igyekvő légáramlatot. Ha oldalára tesszük a ventilátorát, akkor a VGA melegét tolja majd a lamellákra, hogy onnan a processzoréval kiegészülve tovább haladjon a tápba. Nem valami szerencsés felállás.

Főbb paraméterek:

Termék megnevezése Scythe Orochi
Felszerelhető Socket 754/939/940/AM2/AM2+/AM3, LGA775
Mérete 120 x 194 x 155 mm
Anyaga alumínium, nikkelezett rézalappal és öt hőcsővel
Tömege 1285 gramm
Ventilátor mérete 140 x 140 x 25 mm
Ventilátor fordulatszáma 500 rpm
Gyártó weboldala www.scythe-eu.com
Termék weboldala Orochi
Bruttó fogyasztói ára 18 276 Ft
Megvásárolható Modding Computer Kft.

Tesztek

Ismét jól bejáratott, enyhén tuningolt négymagos Core 2 Extreme QX6700 processzorunkat tettük a hűtők alá.

  • Intel Core 2 Extreme QX6700@ 3,00 GHz, 1,45 V
  • Asus P5E3 Deluxe Wi-Fi AP alaplap
  • 2 x 1024 Mb Samsung DDR3-8500 RAM
  • Radeon HD 3850 grafikus kártya
  • 400 GB-os Samsung SATA merevlemez
  • Cooler Master Real Power 550 W tápegység
  • Casetek CK-1020 ház elöl 80 mm-es, hátul 92 mm-es ventilátorral

Húsz perces terhelés után felírtuk a processzormagok hőmérsékletét. Ez rendszerint jó tíz fokkal magasabb érték, mint a CPU hőmérséklete. Az eredményt táblázatba foglaltuk, melyben áttetszővel láthatók korábbi tesztjeink mérései. Ugyanezzel a rendszerrel vizsgáltuk őket, tehát az adatok közvetlenül összevethetők mai versenyzőink értékeivel. Fontos kiemelni, hogy a hűtőknél 1-2 fokos eltérés lényegében elhanyagolható, és különböző alaplapok ugyanazzal a hardverrel akár BIOS verziónként is más-más eredményt hozhatnak. Első körben a processzorhűtők csúcsteljesítményére voltunk kíváncsiak. Ehhez vagy saját ventilátoraikat tekertük maximumra, vagy percenként 1500-at forgó Coolink lapátkerekünket használtuk, valamint minden esetben bekapcsoltuk a ház első és hátsó ventilátorát.

Nagy meglepetésre a több mint egy kilós hűtőknek nem sikerült megverniük az eddigi rekordert, az Asus Triton 88-at. Pedig a Cooler Master V10 két ventilátora percenként 2200-as fordulaton tombolt. Peltier-elem ide vagy oda, az Orochi egyetlen, ráadásul lassabban járó ventilátorral is meg tudta előzni. Egy fokkal győzte le lényegesen kisebb márkatársát a Mugen 2-t. A V10-et kipróbáltuk a termoelektromos elem nélkül is, így csak 3 fokkal melegedett jobban alatta a négymagos, mint a speciális egységet használva. Hangban egyértelműen az Orochi volt a jobb: a V10-nél egyelőre csak a percenként 3000-et pörgő ventilátorral ellátott Gigabyte G-Pover Prót találtuk zajosabbnak.

A második körben lényegében a bordák teljesítményét tudjuk összemérni. Ekkor mindegyik hűtő 120 milliméteres ventilátorát percenként 1500-as fordulatra lassítottuk – már ha tudtak ennyit pörögni –, a 92 millimétereseket pedig 1800-ra. Itt már az Orochi győzedelmeskedett, egy fokkal verte az Asus Triton 88-at és márkatársát a Mugen 2-t. Feljebb kapaszkodott a V10 is, de nem szabad elfelejteni, hogy ezen két ventilátor dolgozott, melyek nagyobb légáramlatot keltenek. És a hangjuk is komolyabb, tehát ebben a körben újfent a V10 volt zajosabb.

Harmadjára tovább lassítottuk a ventilátorokat, hogy alacsony légszállítású, halk eseteket produkáljunk. Az Orochi most már visszakapta különösen csendes, percenként csak 500-at pörgő ventilátorát, melyek köszönhetően egyértelműen eddigi tesztjeink legcsendesebb hűtőjévé vált. Igen, emiatt romlott a hűtési teljesítménye, de a 75 fok még bőven jó eredmény. Hangban továbbra is rossz volt a kétventilátoros V10, de éppen emiatt teljesítményben szépen előrelépett, egészen a második helyre. Azért jelzésértékű, hogy a kisebb, könnyebb és csak egy ventilátorral rendelkező Mugen 2-t nem tudta megverni.

Végezetül kikapcsoltuk a ház szellőzését. Mindkét hűtő alatt az előbbi körhöz képest két fokkal melegebb lett a processzor. A V10 továbbra is viszonylag hangos maradt, az Orochival szerelt rendszerből viszont csak a táp dohogása és némi merevlemez-kalapálás hallatszott.

Értékelés

Már csak két adattal tartozunk a végső ítélet előtt. A Scythe Orochi több mint 18 000 forintba kerül, a Cooler Master V10 pedig közelíti a 32 000 forintot. Nyilván sokan ugyanarra a következtetésre jutottak, mint mi. Ekkora teljesítmény, ilyen súly és főleg ilyen ár mellett nem jó vétel. Ez a két óriás több mint egy kilogrammos súlya ellenére sem tudott hűtési teljesítményben a csúcsra jutni. Az Orochi esetében ez még elfogadható, hiszen ezt a modellt a piac legcsendesebbjének szánták, és ezt a címet gyári ventilátorával meg is szerzi, ezért nekünk tetszett.

Ellenben a Cooler Master V10 nem elég jó, nem elég csendes és túlzottan drága. Ha nem láttuk volna több internetes tesztben hasonlóan szerepelni, akkor azt gondolhatnánk, hogy a mi példányunk hibás. Sajnos nem így van, a Cooler master V10 látványos, termoelektromos elemével sokat ígér, de csak az ára kiemelkedő, a teljesítménye nem.

Scythe Orochi

rudi

A Cooler Master V10-et az Expert Computer Kft., a Scythe Orochit a Modding Computer Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés