Hirdetés

Nehézsúlyú processzorhűtők

Hirdetés

Scythe Orochi

Aki látott már Scythe Ninját, az tudja, hogy nem éppen kis jószágról van szó. Mégis, szinte eltörpül márkatársa, az óriási Scythe Orochi mellett. A melák egyetlen 140 milliméteres ventilátorával nem kevesebb mint 1285 grammot nyom.

Akárcsak a Ninját, az Orochit is alacsony légszállítású, elsősorban halk üzemre kihegyezett rendszerekbe szánják, ahol a lehető legjobban kell hasznosítania a minimális légáramlatot. Ennek megfelelően óriási lamelláit távol helyezték egymástól, és a Cooler Master V10-hez hasonlóan tíz hőcsővel fúrták át őket. A hatalmas lamellasor alá itt is került egy kisebb, hagyományos borda. Ekkorák valamikor ventilátor nélkül is elégségesek voltak a processzorok üzemi hőmérsékleten tartásához.

Alul a szokásosan kiváló Scythe polírozási minőséget csodálhattuk meg. Látszik az is, hogy a hőcsöveknek csak a fele érintkezik közvetlenül a processzorral kapcsolatot teremtő fémlappal. Talán a Scythe-nál is az lesz a következő lépés, hogy ezt a felületet eltüntetik.

Annak ellenére, hogy az Orochi is bőven átlépi az egy kilogrammos súlyhatárt, a V10-hez hasonlóan semmi extra rögzítést nem adnak hozzá. Igaz, a Scythe Ninja Wire néven kínál speciális tartókábeleket, melyek a hasonlóan nehéz modellek még biztonságosabb rögzítésére szogálnak. Mindenesetre az orochis rendszereket is érdemes nyugton hagyni.

Alapból csak egy 140 milliméteres, percenként legfeljebb 500-at pörgő ventilátor jár az Orochihoz, melynek rögzítőszemeit a 120 millimétereseknek megfelelően helyezték el. Igény szerint akár három ilyen nagy lapátkereket is felszerelhetünk az óriásra, bár szerintünk ventilátor nélkül is elég érdekes dolgokra képes.

Először a hűtő vázát kellett felszerelni. Ez elöl két füles fémdarabból áll, hátul pedig egy nagy merevítőt találunk. A mi Orochi verziónkhoz még nem járt LGA1366 vagy LGA1156 felfogató.

A következő lépésben már jöhetett is a hűtőborda. Ezt négy masszív kampó tartotta, melyeket közepes erőfeszítés árán sikerült beakasztani. Szerencsére az Orochi alul elég karcsú, így fel- és leszerelésnél is könnyen hozzáfértünk a rögzítőhöz.

Köszönhetően a magasra húzott bordasornak és a hőcsöveknek, a nagy Scythe semmilyen környező alkatrész elhelyezését nem veszélyeztette.

Akárcsak a V10, az Orochi is hűti a memóriamodulokat. Feltéve, hogy a tetejére helyezzük a ventilátorát. A RAM fölött itt is van hely nagyobb, látványosabb hőleadónak, de szinte biztosak vagyunk benne, hogy találni pár olyan extrém darabot, ami nem fér be alá.

Tetején a ventilátorral még brutálisabban feszít az Orochi. Ilyenkor annyira magas, hogy a Casetek CK-1020 ház oldalát pár milliméter híján nem is tudtuk rácsukni. Érdemes megjegyezni még azt is, hogy a hűtő nagymértékben blokkolja az elöl érkező és hátrafelé igyekvő légáramlatot. Ha oldalára tesszük a ventilátorát, akkor a VGA melegét tolja majd a lamellákra, hogy onnan a processzoréval kiegészülve tovább haladjon a tápba. Nem valami szerencsés felállás.

Főbb paraméterek:

Termék megnevezése Scythe Orochi
Felszerelhető Socket 754/939/940/AM2/AM2+/AM3, LGA775
Mérete 120 x 194 x 155 mm
Anyaga alumínium, nikkelezett rézalappal és öt hőcsővel
Tömege 1285 gramm
Ventilátor mérete 140 x 140 x 25 mm
Ventilátor fordulatszáma 500 rpm
Gyártó weboldala www.scythe-eu.com
Termék weboldala Orochi
Bruttó fogyasztói ára 18 276 Ft
Megvásárolható Modding Computer Kft.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés