Hirdetés

Négy elit processzorhűtő

Arctic Cooling Freezer Xtreme Rev. 2

Szépen lassan az AMD és az Intel is elérkezik 45 nm-es gyártástechnológiájának felső határához. Ez a törvényszerű kisebb csíkszélességre lépés mellett azt is jelenti, hogy fogyasztásban a csúcsra törnek a processzorok. Mindkét processzorgyártó prémium kategóriás termékei a 130 wattos TDP érték fölött tartanak, szóval alapon (a csúcsmodellekhez) és tuninghoz (általában) elkél egy komolyabb hűtő. Aki pedig halk rendszert akar, az is jól teszi, ha egy méretes „vasdarabot” választ valami jó halk ventilátorral. Ma négy alternatívát mutatunk be.

Mindig is a különösen halk üzemről voltak híresek az Arctic Cooling hűtői, ventilátorai. Honlapja szerint a Freezer Xtreme csúcsmodell második változata (Rev. 2) is annak tűnik, különösen alacsony zajszint szerepel rajta. Sűrűn lamellázott bordája viszont inkább nagy légszállítású, hangos modellhez illik. Benne okosan, a teljes felületre elosztva – nem pedig egymást kitakarva – helyezték el a négy U alakú hőcsövet.

Felülről látszik, hogy a legutolsó divat szerint készült a Freezer Xtreme. Tehát bordái közé, egy szendvicsbe került a ventilátora, oldalról pedig légterelő segít megfelelő irányban tartani a szellőzést.

A komoly hűtők között alapnak számító 120 x 120 milliméteres ventilátor két műanyag ék kiakasztása után húzható elő a fémlapok közül.

A szokásosnál íveltebb hét lapátja és meglehetősen kis teljesítményű – 0,15 amperes – motorja van, ami kulcsfontosságú a halk üzemhez. Maximális, percenként 1400-as fordulatszáma viszonylag alacsony. Cseréjekor – mert minden ventilátor elkopik, felhangosodik egyszer – gondban leszünk, ugyanis egyedi módszerrel csatlakozik a tartóeleméhez.

Érdekes, hogy a lamellák belső éle hullámos. Ezzel növelték az élek hosszát, viszont így kevesebb hőelnyelő anyagot használtak fel. Nem értjük ennek a kialakításnak a értelmét, de biztosan van neki, ugyanis időnként feltűnik ez a kialakítás egyes hűtőkön. Az is igaz, hogy igazán csúcsmodellen még nem láttunk hasonlót.

Alul, a processzorral érintkező felületen is az Arctic Cooling hűtők jellegzetességét láthatjuk, a közepesen kidolgozott felületet. Azt alapból a gyártó prémium kategóriás MX-2 pasztájával kenték fel, de a második felszerelésnél már magunknak kell hővezető anyagról gondoskodnunk.

Meglehetősen egyszerű, de sokoldalú rögzítőt kaptunk a Freezer Xtreme-hez. Ennek alapeleme a nem éppen bizalomgerjesztő műanyagpöckök négyese. Igaz, hogy a csavarokkal ellentétben segédeszköz nélkül szerelhetők fel, de később úgyis szükség lesz egy behúzóra a borda rögzítéséhez. Emellett kérdéses, hogy az apróságok hogyan tartják majd a helyén a legtöbb gépen függőleges alaplapon lógó, több mint 600 grammos hűtőt.

A felszereléséhez először az univerzális keretet kellett rögzíteni. Ezt Intel LGA775, 1156 és 1366 foglalat esetében a kis pöckök, AMD aljzatoknál csavarok tartják.

Fölé két csavarral rögzíthető a borda, de ehhez ki kell venni a ventilátorát. Hasonló, kétoldalas és nem négysarkas felfogatóknál fokozottan figyelni kell a meghúzásuk egyenletességére, mert könnyen féloldalasan tehetjük fel a hűtőt.

Álcázott ventilátorával elsőre passzív bordának tűnhet az alaplapra felszerelt Freezer Xtreme.

Alját meglehetősen alacsonyra húzták, így veszélyesen közel került az északi híd hűtéséhez.

Komoly vállszélessége miatt ugyanez a probléma fennáll a túloldalon is, ha nagyobb FET-hűtő van az alaplapunkon. Szerencsére a Freezer Xtreme nem veszélyezteti a magasabb memóriamodulokat, és oldalra nem lóg ki az alaplap vonalán túlra.

Főbb paraméterek:

Termék megnevezése Arctic Cooling Freezer Xtreme Rev. 2
Felszerelhető Socket 754 / 939 / 940 / AM2 / AM2+ / AM3, LGA775 / 1156 / 1366
Mérete 130 x 100 x 131 mm
Anyaga alumínium, rézalappal és négy hőcsővel
Tömege 608 gramm
Ventilátor mérete 120 x 120 x 25 mm
Ventilátor fordulatszáma 1500 rpm PWM szabályozással
Gyártó weboldala www.arctic-cooling.com
Termék weboldala Freezer Xtreme Rev. 2
bruttó fogyasztói ára 8 700 Ft
Forgalmazó Computer Emporium Kft.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés