Hirdetés

2017. október 19., csütörtök

Útvonal

Tesztek » Hűtés rovat

Nagyteljesítményű CPU-hűtők - 2/2

Tesztünk második részében a legnagyobb léghűtők, valamint két új érdekesség szerepel.

Értékelés

Bizony sokat fejlődtek a processzorhűtők az utóbbi időben. A tesztjeinkben referenciának használt Coolink U8-92 és U8-120 már csak a középmezőnybe elegendő. Persze felmerül a kérdés, hogy kellenek-e a nagy teljesítményű processzorhűtők az alig melegedő Core 2 Duo és a rövidesen 65 nm-re költöző Athlon 64-ek idejében. A válasz egyelőre még nem, de nemsokára jönnek a négymagos processzorok, melyek ismét igénylik majd a komolyabb hűtést. Azt is láthattuk, hogy az izmosabb hűtők még kis légáramlattal is aránylag hűvösen tudják tartani az olyan kályhát is, mint a kétmagos Pentium D. A jövőben megvizsgáljuk majd, hogy mai tesztünk érdekesebb résztvevői hogyan viselkednek kisebb fogyasztású Athlon 64 és Core 2 Duo processzorokon.

Hirdetés

Térjünk rá a konkrét értékelésre, kimondottan átlagos felhasználóra figyelve, és nem tuningos szempontból. A Cooler Master produkálta kétrészes tesztünk legérdekesebb résztvevőit. A Hyper TX méretét és 5600 forintos árát meghazudtolóan jól teljesített hűtésben és hangban is, tesztünk legjobb ár/érték mutatójú versenyzője lett, amit különösen ajánlott díjjal jutalmazunk. A Hyper UC jelentősen drágább – ára 8200 Ft –, és nem is muzsikált olyan jól. Mindemellett nem szabad elfelejteni, hogy az eddig etalonnak számító Coolink U8-92-t teljesítményben maga mögé tudta utasítani, hangban viszont nem. A Cooler Master Mars inkább csak dekorációnak való, ez Eclipse viszont aránylag jó eredményeket produkált, igaz meglehetősen hangos volt.

Az Asus hűtőiben pozitívan csalódtunk. A nem túl szerencsés Star Ice után a Silent Square és a Silent Knight minden téren előrelépést hozott. Sokkal kényelmesebben szerelhetőek, és teljesítményük is nagyszerű, ráadásul viszonylag halkak. A 92 mm-es hűtők között hangban a legjobb volt az Asus Silent Knight, és teljesítményben is csak egyszer szorult a második helyre, többnyire a nagyobb ventilátorral felszerelt hűtők között is megállta a helyét. Súlya meglehetősen nagy, de formája tetszetős. Azoknak különösen ajánlott, akik a tuningolás mellett mutogatni is szokták gépüket. Aki nem villantani akar, és szeretne pár ezrest spórolni, annak a 9500 forintos Silent Square ajánlott, mely ugyan kevesebbet pörög, mint a Pro változat, de kétezer forinttal olcsóbb is nála.

A Thermalright hűtői közül egyértelműen a HR-01 sikerült a legjobban, az Ultra-90 és Ultra-120 valószínűleg a sűrűbb lamellák miatt végzett a mezőny második felében. A HR-01 teljesítményben és hangban is végig a legjobbak között volt. A kis légszállítású teszteknél, tehát halk üzemben, a nagyszerű Scythe Ninját is többször maga mögé utasította, ráadásul felszerelni is nagyon könnyű volt. Hangja attól függ, milyen ventilátort szerelünk rá. Egy Scythe S-FLEX-szel rendkívül halk, kettővel pedig félelmetes teljesítményű lehet. Azoknak különösen ajánlott, akik nagyon csendes léghűtéses gépet szeretnének összeállítani, és nem riadnak vissza a ventilátor nélkül 14 800 forintos ártól.

A Zalman CNPS9700 LED nagyon jó megjelenésű hűtő. Keret nélküli ventilátorával azonos fordulatszámon halkabb a vetélytársainál. Az igazat megvallva, kicsit többet vártunk a réz lamelláktól és a sok hőcsőtől, bár kétségtelen, hogy a magas fordulatszámos végsebességét egyelőre még nem próbáltuk ki. Ami késik, nem múlik. A Zalman CNPS9700 LED azoknak ajánlott, akik nemcsak nagy tudású, de jó megjelenésű hűtőt is szeretnének.

A Scythe Ninja ismét hozta szokásos nagy formáját. A B revíziós modell már AM2 foglalatra is passzol. Ventilátor nélkül 13 500 forintba kerül, így egy ezressel olcsóbb nagy vetélytársánál, a Thermalright HR-01-nél, tehát halk gépet építőknek különösen ajánlott.

 

Asus Silent Square
Zalman CNPS9700 LED
Asus Silent Knight
Cooler Master Hyper TX
Thermalright HR-01
Scythe Ninja

rudi

Az Asus hűtőket az Asus, a Cooler Master hűtőket az Expert Computer Kft., a Scythe Ninját és a Thermalright hűtőket a TTS Kft., a Zalman CNPS9700 LED hűtőt a Pixel Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.