Hirdetés

Fél tucat erős processzorhűtő

Noctua NH-U12P, alias Coolink U8-120

A korábbi évekhez képest 2007 nem bővelkedett processzorhűtőkben, ami nem is csoda. A régi, dupla Prescott (azaz Smithfield) magos Pentium 4-et és Pentium D-t kiszorították a piacról a sokkal kevésbé melegedő Core 2-k, az AMD lapkái pedig már előtte sem melegedtek túlzottan. Egyszeriben értelmüket vesztették a komoly, közel egy kilós hűtési megoldások. Jól látszott ez az új modelleken is, melyekből kevesebb volt, ráadásul többségük csak valamelyik régebbi megoldás finomítása. Mai tesztünkben is sok régi ismerőssel találkozunk majd, valójában a hatból csak kettő teljesen új. Azért vágtunk neki mégis a hőmérésnek, mert nyugdíjaztuk régi, kétmagos Smithfieldre alapozó tesztrendszerünket – négymagos Kentsfieldre, vagyis Core 2 Extreme-re váltottunk.

Hirdetés

Első két hűtőnk lényegében csak név- és csomagolásváltáson esett át. A Noctua egy ausztriai informatikai disztribútor és a Coolink márkát birtokló Kolink együttműködéséből született, bevonva a munkába egy hűtési megoldásokat, ventilátorokat fejlesztő osztrák intézetet is. A Noctua NH-U12P alapja ennek megfelelően nem más, mint a Coolink U8-120.

A csinosabb dobozban ugyanúgy sokféle rögzítőelemet találtunk, mint a Coolinknél, de volt benne pár extra is. Ilyen a feszültséget csökkentő ellenállás, mellyel alacsonyabb fordulatszámon hajtható a ventilátor, valamint az L alakú csavarhúzó.

Érdemes pár szót szólni az új ventilátorról. Mint látszik, lényegesen meredekebben állnak a lapátjai a szokásos megoldásokénál. Ez kisebb légnyomást, tehát kisebb légszállítást jelent. Azért jó, mert így ugyan gyengébb a teljesítménye, de azonos fordulatszámon halkabb. Ezt a halkságot pedig jól el lehet adni, a lapátkerék mögötti hatalmas borda meg kis légáramlattal is elintézi a modern processzorok hőjét. A ventilátor másik érdekessége az SSO (self-stabilising oil pressure, önszabályozó olajnyomásos) csapágy. Alapvetően egy siklócsapágyról van szó, amely az olaj felületi feszültségét kihasználva siklik. Ez a siklás viszont nem alakul ki azonnal, a mozgás kezdetekor. Ilyenkor mágneses tér segíti a stabilabb futást, ami kisebb kopáshoz, vibrációhoz és zajhoz vezet. Az SSO csapágy halkabb a normál csúszónál és kevésbé kopik a golyósnál, de valamivel drágább náluk.

Változatlan maradt a méretes borda. Egyedül a legfelső lamellába nyomott, félig high-tech bagoly új. Megmaradt a néhány U alakú hőcső, és a lamellák olyan kialakítása, hogy mindkét oldalra ventilátort lehessen szerelni.

A régi motorosok biztosan ismerik már, az újaknak megmutatjuk, hogy a lamellák aránylag ritkán állnak. Ez elsősorban kis légszállításnál hasznos, tehát illik az új ventilátorhoz. Kár, hogy a jobb hőeloszlásért felelős csöveket nem szórták szét jobban. A lamellák oldalról részint takarják egymást.

Az utolsó zajcsökkentő elem a borda és a ventilátor érintkezési pontjára ragasztható rezgéscsillapító gumicsík. Ilyenből két készletet kapunk, a két oldalhoz.

Két vékony drót fogja a bordához a ventilátort. Ez egyszerűbb és olcsóbb megoldás, mint a csavaros.

Szép, tükrösen sima volt a processzorral érintkező felület, bár a színe nem tűnt valami egyenletesnek. Nem tudjuk, hogy hanyagságról van-e szó, vagy tényleg így kell kinéznie. A Coolinknél mindenesetre más volt.

Icipicit változott a felfogatási rendszer, módosult az alaphoz csavarozandó rögzítőfülek formája. Azt a problémát viszont nem orvosolták, hogy az LGA775-ös aljzat az alaplapra szerelt állvány miatt nem nyitható ki, így processzorcserénél egy kis extra csavarozásra lesz szükségünk.

Nemcsak a processzor, hanem az alaplap is változott tesztünkben. Egy új, rengeteg hőcsővel ellátott Asus deszkát, a P5E3 Deluxe Wi-Fi/AP-t használtunk. Ennek nem túl magas az északi hídon lévő bordája, de így is éppen hogy csak elfért fölötte a Noctua nagyfiú. A Gigabyte P35-DQ6-tal már nem volt ilyen szerencsénk. A szereléssel kapcsolatban még azt kell megemlíteni, hogy a ventilátort csak a két rugós rögzítőcsavar betekerése után lehet feltenni, tehát az északi híd fölött kell majd feszegetni.

Szélességében a 12 centiméteres szélkerék eléri az alaplap szélét, de nem nyúlik túl rajta, így szűkebb házakban sem lesz gond a szélességgel. Két ventilátorral elég marcona volt a megjelenése.

Főbb paraméterek:


Termék megnevezéseNoctua NH-U12P
FelszerelhetőSocket 754/939/940/AM2, LGA775
Méret158 x 126 x 95 mm
Anyagalumínium, réz alappal és négy hőcsővel
Tömeg770 gramm
Borda mérete158 x 126 x 71 mm
Ventilátor mérete120 x 120 x 25 mm
Ventilátor fordulatszáma900/1300 rpm
Ventilátor csapágyazásaSSO csapágy
Gyártó weboldalawww.noctua.at
Termék weboldalaNH-U12P
ForgalmazóKelly-Tech Kft.
Bruttó fogyasztói ár11 400 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés