Hirdetés

Titan Amanda TEC hűtők

Amanda - megismerem

A termoelektromos hűtés régóta ismert a tuningosok körében; általában Peltier-elemként emlegetik. Egy olyan megoldásról van szó, ami mozgó alkatrész nélkül, egyenáram hatására egyik oldalán hideget, a másikon meleget produkál. Működési elvének lényegét a XIX. század elején Peltier figyelte meg. Két vezetékből összeforrasztott áramkörben elektromos feszültség alatt az egyik forrasztási pont felmelegszik, a másik lehűl. A mai termoelektromos hűtők lelke egy félvezetőkből felépített Peltier-elem. Működése leginkább a kompresszorokéhoz hasonlítható, csak az összenyomott hűtőközeget itt elektronok helyettesítik. A töltött részecskék az elektromos áram hatására alacsonyabb potenciálú helyről magasabb potenciálúra vándorolnak, energiahiány jön létre, ami hőfelvételt okoz, vagyis hűt. Ahogyan a kompresszornál, a hűtéssel ellentétes oldalon a Peltier-elem is felmelegszik, ráadásul itt számolni kell az elem ellenállásából adódó melegedéssel, valamint a hideg és meleg rész közelsége okozta hőkiegyenlítődéssel. A termoelektromos hűtőknek van egy problémájuk. Kicsi a hatásfokuk, ezért meglehetősen sokat fogyasztanak, és emiatt sok hőt termelnek, amitől valahogyan meg kell szabadulni. Akit komolyabban érdekel a termoelektromos hűtés elvi működése, olvassa el a HKL szakújság kiváló, magyar nyelvű írását.

Kíváncsian vártuk, hogy a Titan mérnökei hogyan küzdöttek meg a nehézségekkel, amikor megtervezték az Amanda hűtőket, melyekben Peltier-elem a főszereplő.

Első látásra az Amanda egy teljesen szokványos, alaplappal párhuzamosan szellőző, hőcsöves hűtő. Egyedüli extrája, hogy két ventilátora van.

Az egyik szellőztető a megszokott irányban áll, tehát a bordára fúj, a túloldali pedig szívással növeli a hatásfokot.

Az oldalán egy műanyag elem tereli a levegőt; ilyet sok alaplappal párhuzamosan szellőző processzorhűtőnél láttunk már. A Titan harcos hölgyes matricát ragasztott ide, mely minden bizonnyal Amandát ábrázolja.

A termoelektromos hűtő processzorral érintkező felületét nem polírozták fel túlzottan. Alapvetően háromféle Amanda létezik. Az egyiket LGA775-ös processzorfoglalatra, a másikat AMD K8-as aljzatokra lehet felszerelni – ezek kaphatóak idehaza is. Sajnos a mindkét típushoz jó változat még nem érkezett meg Európába.

Alul az extra kábelekből már sejteni lehet, hogy itt nem csak egyszerű hőcsöves hűtőről van szó. Közvetlenül a processzorral érintkező lapka alatt egy kis hőérzékelő látható. A Peltier-elem kicsivel távolabb, egy 3 mm-es fémlap után következik. Melegedő oldalára szintén hasonló fémdarabot rögzítettek négy csavarral.

Látszik, hogy a hőcsöveknek csak a fele indul a processzor közeléből, a többi a Peltier-elem melegedő részét hűti. Mondhatni egy hőcsöves-termoelektromos kombihűtésről van szó.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Titan

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés