Kipróbáltuk a Microsoft Surface Pro 4 tabletet

Megjelenés

Október elején mutatta be új készülékeit a Microsoft, köztük a Surface Pro tablet legújabb, negyedik generációs változatát, szinte napra pontosan három évvel a legelső Surface Pro megjelenése után. Sajnos, egyelőre úgy áll a helyzet, hogy idehaza még egy ideig – de talán soha – nem fogják hivatalosan forgalmazni, így hivatalos úton nem tudtunk tesztpéldányhoz jutni. Egyik olvasónk, Velvárt András, akit a SongArc mobilos játék kapcsán ismerhetnek olvasóink, éppen egy Microsoft konferencián járt, ahonnan egy vadiúj Surface Pro 4-gyel tért haza, és lehetőséget adott nekünk, hogy kipróbáljuk szerzeményét.

Külsőre a Surface Pro 4 nem sokat változott a Surface Pro 3-hoz képest, alapterületük (292 x 201 mm) és formatervük is azonos. A hátrafelé kicsit keskenyedő, világos, magnéziumötvözet gépház körben az aktív hűtés szellőzőnyílásaival ezúttal is nagyszerűen össze van rakva. Változás viszont, hogy a korábbi 9,14 mm-ről 8,45 mm-re csökkent vastagsága, ami elsősorban a vékonyabb, mindössze 0,4 mm-es Gorilla Glass védelemnek és az 1,1 mm-es háttérvilágításnak köszönhető. Méretben, felbontásban és pixelsűrűségben is javult a PixelSense fantázianevű kijelző. Oldalaránya továbbra is 3:2, képátlója viszont 12 helyett 12,3 hüvelyk, IGZO technológiás panelje 2736x1824 pixel felbontású, ami 267 ppi-s pixelsűrűséget jelent.

Vannak azért kisebb módosítások a külsőn, a továbbra is fokozatmentesen állítható támaszra például a Surface felirat helyett a legújabb, négyszöges Microsoft logó került. A hangerőszabályzó gombot a bal oldalról felülre, a bekapcsológomb mellé tették, a kijelző elvékonyított keretéről pedig eltűnt a Windows érintőgomb. Változatlan maradt a nagy tablet jobb oldala, ott továbbra is mini DisplayPort, USB 3.0 kapu, mágneses tápcsatlakozó és az állvány alá rejtve microSD kártyaolvasó sorakozik. Az akku 39 wattórás, ami egy kis visszalépés az előd 42 wattórásához képest, ennek megfelelően a készülék súlya 786 (vagy a Core m-es modellnél 766) grammra csökkent. Alapvetően nem változott a kommunikációs rész, két adatfolyamos, ac-s Wi-Fit és Bluetooth 4.0-t kapunk, mobilnet modem és GPS ezúttal sincs.

Mint korábban, most is jár érintőtoll a Surface Próhoz, ami az N-Trig technológiájával működik, de most már 256 helyett 1024 nyomási szintet érzékel. A Surface Pro 3-hoz hasonlóan egy picike, AAAA-s ceruzaelem hajtja, ami elvileg átlagosan egy évre elegendő energiát tárol. Változott, ügyesedett a több színben elérhető Type Cover billentyűzetes tok, ami továbbra is mágnesesen kapcsolódik a tablet éléhez, vagy kicsit megemelve a pereméhez. Gombjait enyhén széthúzták és távolabb tették egymástól a nyomófelületeket, van PrintScreen a felső sorban, illetve jobb klikk gomb a jobb Alt mellett. Méretben nőtt és fejlődött a touchpad, sőt most már olyan verziót is kínálnak, aminek a „csuklótámaszába” ujjlenyomat-olvasót építettek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés