Hirdetés

Microsoft Surface Pro 2, az izomtablet

Megjelenés

Valószínűleg sokakban megfogalmazódott már az a vágy, hogy szeretnének egy számítógépet, ami kicsi, kompakt, de mégis erőteljes, és nem csak klasszikus PC-ként, hanem tabletként is használható. Valami ilyet ígért anno a Microsoft első generációs Surface Pro készülékével, ami végül a nem éppen hízelgő „vezetékes tablet” néven vonult be a történelembe a döcögősen induló Windows 8 farvizén – lefelé – evezve. Október végén megjött a Windows 8.1 és vele a Surface készülékek második generációja, amiből a Windows RT-t futtató Surface 2-vel már megismerkedtünk; most a Pro változat második kiadása mérettetik meg.

Nyilván nem sok olyan olvasónk van, aki élőben találkozott az első generációs Surface Próval, de aki ismeri a gépet, lényegében tudja azt is, hogy nézhet ki a Surface Pro 2. Mert a külsőn a legnagyobb változás, hogy hátul a Microsoft címkét Surface felirat váltotta. Tabletviszonylatban jó vaskos, 14 milliméteres a gépház, a 10,6 hüvelykes, szélesvásznú, Full HD felbontású képernyő révén 173 x 275 milliméter az alapterülete, formaterve pedig szögletes, egyáltalán nem igyekszik legalább vizuálisan csökkenteni egy kicsit a méretet. Maradt a kiváló minőségű és csak feketében elérhető VaporMg magnéziumötvözet ház, a készülék pedig a jó nagy, 42 wattórás akku miatt nem kevesebb mint 915 grammot nyom. Ez bizony még a nagy tabletek között is soknak számít, az iPad Air például alig több mint fele ilyen nehéz.

Az extra súlyban szerepet játszik a komoly Intel hardver hűtőrendszere is, ami bizony az első Surface Próhoz hasonlóan aktív, tehát ventilátora is van. A gép gyomrában tekintélyt parancsoló, negyedik generációs Intel Core i5-4200U processzor dolgozik, ami bizony teljes terhelésen akár 15 wattot is fogyaszthat, tehát kell neki a hűtés. Így már érthető a Surface Pro 2 vastagsága, és inkább kis notebookokhoz mérhető súlya.

Nem változott a csatlakozók és a kezelőszervek kiosztása. Balra összevont hang ki- és bemenet, hangerőszabályzó és teljes méretű USB 3.0 aljzat található, jobbra microSD kártyaolvasó, mágneses tápcsatlakozó és mini DisplayPort sorakozik, felül pedig jobbra tették a kis bekapcsológombot. Alul a tápcsatlakozóhoz hasonlóan mágneses dokkolócsatlakozó helyezkedik el, amire a Surface 2 cikkünkben bemutatott Type Cover 2, a Touch Cover 2 és az előző generációs Type, illetve Touch Cover csatlakoztatható fel. Várható még a testesebb Power Cover érkezése, melyben a billentyűzeten és a touchpaden kívül akkumulátor is lesz.


A keskeny vágás a szűkülő hátlap közelében a szellőzőnyílás

A Surface Pro 2 hátuljából kétállású támasztó hajtható ki. Kamerából sajnos az új Próban maradtak az előd 720p felbontású megoldásai, valamiért nem tették bele a szimpla Surface 2 nagyobb felbontású egységeit. Sajnos a tápcsatlakozó is a régi Próból jött, túl egyenletesek az oldalai, így a mágnesesség ellenére is kissé nehézkes rátenni a töltőt, pedig a Surface 2-nél ezt nagyon szépen megoldották, és a dokkoló csatlakozója is az elvárt eleganciával jár. Tesztgépünknél sajnos elkeveredett valahová, de a Surface Pro 2 nyomásérzékeny digitalizáló ceruzával érkezik. Szállítás közben a tápcsatlakozó mágnesére fogatható fel, de tokba, táskába téve könnyedén leválik onnan – illene neki valami normális helyet találni a gépházban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés