Hirdetés

2019. február 23., szombat

Útvonal

Tesztek » Adattároló rovat

LightScribe - lézergravírozás

Az új jelszó: burn flip burn! A HP lemezcímkézési technológiáját vettük szemügyre.

Hirdetés

LightScribe

Bizonyára sokakkal előfordult már, hogy szépen megírt lemezükre bosszantóan csúnya feliratot sikerült készíteni. Ha az iromány jól is sikerült, elkenődött, vagy idővel kifakult, rosszabb esetben gyanús foltok jelentek meg körülötte. Az öntapadó matricával történő címkézés sem igazán szerencsés megoldás, felragasztása kényes művelet. Ha nem tökéletesen szimmetrikus és kiegyenlített, könnyen megrongálhatja a gyorsan pörgő lemezt, de akár az olvasót is. Viszonylagos drágasága miatt a speciális nyomtatót (vagy adaptert) és különleges felületű lemezt igénylő tintasugaras technológia sem terjedt el széles körben. Több optikai meghajtó gyártója, köztük a HP is, olyan lemezcímkézési eljárást fejlesztett ki, mely az adatrögzítésre használatos lézerrel alakít ki, azaz gravíroz ábrákat, feliratokat a lemez fonákjára. Mai írásunkban a HP LightScribe technológiáját járjuk körül.

A lézeres lemezfestéshez három dologra van szükségünk. Egy LightScribe-ot támogató optikai meghajtóra, a címkézést kezelő szoftverre és speciális hordozóréteggel ellátott lemezre. A szabvány kidolgozásakor az volt a cél, hogy a létező hardver minimális módosításával elérhető legyen az újdonság. Az író a gravírozáshoz ugyanazt a lézerfejet használja, amelyet CD vagy DVD íráskor. Az egyedi pozicionáláshoz kiegészítő optikára volt szükség, ugyanis a gravírozás, az adatrögzítés spiráljával ellentétben, koncentrikus körökön zajlik. Ehhez a meghajtó firmware-jét (irányítóprogramját) is módosítani kellett. Mivel a HP a szabvány tulajdonosa, a gyártóknak fizetniük kell a technológia felhasználásáért, így a LightScribe meghajtók drágábbak hagyományos társaiknál.

A lézerrel írható lemezek speciális hordozóréteget kaptak, ezzel előállításuk költségesebb a szokásosnál. A LightScribe elterjedésével minden bizonnyal csökkennek a többletkiadások. A címkés felület világosbarna, ebbe sötétebb árnyalatokkal készülnek a rajzok. Tesztünkben a Philips gravíros korongjait használtuk, de már a HP és a TDK termékei is elérhetőek. Jelenleg a LightScribe CD-k 250-400 Ft közötti, a DVD-k 300-500 Ft közötti áron kaphatóak. Egymás mellé helyezve látszik, hogy a DVD valamivel sötétebb, ami a lemez szerkezetének köszönhető. Míg a CD esetében a hordozóréteg fölött csupán egy vékony lakk védőréteg van, addig a DVD-nél a szendvicsszerkezet közepében található, fölötte fél milliméteres polikarbonát feszül.

A LightScribe lemezekre azonosításhoz és precíz pozícionálásához egy belső gyűrű került, mely mindkét oldalról látható. Mivel nem szimmetrikus a minta, a gravírozó program csak akkor indul be, ha a megfelelő lemez a megfelelő oldalával lefelé kerül az íróba.

A módszerrel 5,87 cm külső és 2,38 cm belső sugarú gyűrűre rajzolhatunk. Készíthetünk teljes felületű képet, vékonyabb gyűrűt, vagy akár egyszerű feliratot is. Az ábra méretétől függően pár perc és fél óra közötti idő alatt készül el. A LightScribe hivatalos oldalán képgyűjteményt és a saját mintákhoz sablont is találunk.

Szoftver tekintetében sem túl összetett a LightScribe kezelése. A kedvelt íróprogramok, mint például a Nero, amit mi is használtunk, legfeljebb egy kiegészítést igényelnek, és máris rajzolhatunk is a lézerrel. Esetünkben a telepítés után a menüben elérhetővé vált a „Print LightScribe Label…” opció, mely a Nero címketervezőjébe röpített, ahonnan a megszokott módon, de most már lézerrel nyomtathattunk. A LightScribe hivatalos oldaláról ingyenesen letölthető a ShureThing Express címkéző.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.