Hirdetés

Hardverek vegyesen

Alaplap, CPU, videokártya
Még egy hónap hátra van a télből, de a hazai hardverpiac már nem alszik. Ezen a héten is sokféle újdonság érkezett. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20 % áfa hozzászámításával.

Új zászlóshajója van a hazai Gigabyte alaplapkínálatnak. A 8N-SLI Quad Royal LGA775 tokozású Intel processzorokat fogad, és akár a legmodernebb kétmagosokkal is megkínálhatjuk. Az nForce4 SLI Intel Edition chipkészletes alaplap fő érdekessége, hogy négy hosszú PCI Express foglalata van, így négy videokártyát is szerelhetünk bele, ráadásul támogatja az NVIDIA kétkártyás SLI üzemmódját. Az alaplap többi része a csúcsmodellek szokásos felszereltségét tükrözi. 8 GB DDR2 memóriát, négy-négy PATA és SATA merevlemezt kezel, van két gigabites hálózati csatlakozója, nyolccsatornás Realtek hangkodekje és természetesen FireWire csatlakozói is. A négy videokártyát fogadó SLI-lap ára megközelítőleg 64 000 Ft.


Gigabyte 8N-SLI Quad Royal – négy videokártyát is elbír

A sok videokártya mellé ma már szinte egyértelműen kétmagos processzor való. Az Intel nemrég mutatta be 65 nanométeren készülő új Presler processzormagját, máris megérkeztek hozzánk a rá alapozó modellek. A kisebb csíkszélesség gazdaságosabb előállítást jelent, és alacsonyabb árat enged. Tovább javít az újdonság versenyképességén, hogy a kétmagos Pentium D 900 sorozatba szánt processzorok fizikailag is szétválasztott két magot kapnak. Mondhatni a 900-asok két egybetokozott 600-ast jelentenek. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kisebb csíkszélesség további tuningpotenciált rejtegethet.

A legkisebb Pentium D 920 nagyon kedvező vételárral, a 90 nanométeren készülő Pentium D 820-szal egy szinten, vagyis 70 000 forint alatt kapható. Két processzormagja 2,8 GHz-en ketyeg, de minden bizonnyal magasabb órajelet is bírnak. Az új sorozat másik előnye, hogy a korábbi 2 MB-tal szemben 2 x 2 MB másodszintű gyorsítótára van. Húszezer forinttal drágább a Pentium D 930, mely csupán 200 MHz-cel gyorsabb. Egyelőre a 3,2 GHz-es Pentium D 940 és a 3,4 GHz-es 950 hazai ára nem ismeretes. Az előbbié feltehetőleg a Pentium D 840 szintjén mozog majd, 130 000 Ft környékén.

A múlt héten jeleztük, hogy már hazánkban is elérhető az ATI új csúcs videokártya-sorozata, a Radeon X1900. A nagy érdeklődésre és a kis darabszámra való tekintettel a teljes készlet rövid idő alatt elfogyott, így a csúcssebesség kiélvezésével várni kell a további szállítmányok megérkezéséig. Egyelőre csak a Sapphire megoldásait láthattuk, de most már az ATI által forgalmazott BBA (Built by ATI) modellek is megrendelhetőek. Sajnos áruk magasabb, mint a konkurenseké, viszont a CrossFire változat is kapható. Az X1900 XT paramétereivel és egy képösszeillesztő elektronikával ellátott BBA Radeon X1900 CrossFire vételára 175 000 Ft, így 10 000 forinttal olcsóbb az X1900 XTX csúcsmodellnél, és 15 000 forinttal drágább a sima X1900 XT-nél. További érdekesség, hogy elérhető a korábbi ATI csúcsmodell, az X850 CrossFire változata is; ára 112 700 Ft.


ATI Radeon X1800 XL AIW – a legerősebb TV-tuneres videokártya

A TV-tuneres videokártyák kedvelői számára is van jó hírünk. Ugyan meglehetősen drágán, 120 000 forintért, de kapható a legerősebb tévévevős videokártya, a Radeon X1800 XL AIW (All-in-Wonder). Az AGP-s alaplapok birtokosai kénytelenek megelégedni a 90 700 forintos Radeon X800 XL AIW-változatával, vagy a Radeon 9600 AIW 2006-os frissítésével.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Alaplapok CrossFire-rel

    A két ATI videokártyát kezelő alaplapok és az AGP-s GeForce 7800 GS mellett TFT monitorokkal, hangkeltőkkel és vadiúj notebookokkal foglalkozunk.

Előzmények

Hirdetés