Hirdetés

LG DualUp: kipróbáltuk az év eddigi legfurább monitorát

Nálunk járt az egyedi kialakítású, Ergo talppal felszerelt LG 28MQ780-B monitor.

LG DualUp

Az LG egyike a legkreatívabb és leginnovatívabb szereplőknek a monitorpiacon, amit az is mutat, hogy a vállalat az elmúlt egy évtizedben érezhetően próbálkozott olyan újdonságokkal előállni, amelyek képesek tovább tágítani a termékcsoport amúgy sem szűkös határait. Ennek a törekvésnek volt köszönhető például az ultraszéles, szokatlan képarányú kijelzők és a speciális talpak megjelenése is.

LG DualUp, LG 28MQ780-B
LG DualUp 28MQ780-B [+]

2022-ben tették még egy lépést az extrémitás irányába, amikor előrukkoltak egy tényleg igen szokatlan termékkel. Ez a DualUp fantázianevű, 28MQ780-B típusjelzésű modell, amelyet alapvetően munkára szán a cég. A monitor 2022 nyarán érkezett meg hazánkba, és már ki is próbálhattunk egy példányt, hogy megnézzük, mennyire életképes ez a koncepció.

Egyedi kialakítás

Az LG DualUpon első pillantásra látszik, hogy kifejezetten egyedi termék: ez egy 16:18 képarányú, 27,6 hüvelykes kijelző, ami olyan, mintha két darab hagyományos, 16:9 képarányú, 21,5 hüvelykes QHD megjelenítő lenne egymás fölött, ami olyan megjelenést kölcsönöz neki, amire mindenki felkapja a fejét. A káva a szokásoknak megfelelően igen keskeny, szélessége csupán 8,5 milliméter, és mivel egy síkban van a kijelzővel, ezért kikapcsolt állapotban láthatatlan. Az eszköz egy szimpla, 100 x 100 mm-es VESA konzol segítségével függőleges felületre is fellógatható.

A ki- és bemenetek a hátlapra kerültek; két HDMI 2.0 és egy DisplayPort 1.4 bemenet mellett két USB 3.0, egy USB Type-B uplink, egy USB Type-C csatlakozó és egy 3,5 mm-es fülhallgató-kimenet található rajta. A Type-C port töltésre is alkalmas, illetve a DP Alt Mode támogatású laptopok képe és hangja is érkezhet ezen keresztül. Ezt kipróbáltuk egy kompatibilis eszközzel, és teljesen jól működött.

[+]

A szokatlan képarány mellett a DualUp másik nagy különlegesége a közvetlenül az asztallapra rögzíthető Ergo talp. A forgatható, kábelvezetővel ellátott nyakhoz egy szintén forgatható kar és egy gömbcsukló csatlakozik. E megoldásnak köszönhetően a képernyő függőlegesen 13 centiméteres tartományban mozgatható, 360 fokban körbeforgatható, 30 centiméterre jobbra és balra eltolható, előre és hátra 25 fokban dönthető, és 90 fokkal jobbra és balra is vízszintesen elfogatható; ezáltal gyakorlatilag "pivot" módban is használható, csak jelen esetben a "pivot" nem állót, hanem fekvőt jelent.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a termék elméletileg támogatja a KVM funkció használatát. aminek köszönhetően ha egyszerre több eszközt, tehát például két PC-t dug rá a felhasználó, akkor vezérelheti őket ugyanazon perifériákkal. Ezt is kipróbáltuk, és a két külön számítógép képét tényleg meg is tudta jeleníteni a kettéosztott képernyő két felén, azonban az egér és a billentyűzet váltását a két forrás között hiába próbáltuk, nem jártunk sikerrel.

[+]

Van értelme?

Az egy dolog, hogy a termék tényleg egyedien fest, és magára rántja a tekintetet. De persze joggal merülhet fel a kérdés, hogy mindennek van-e bármi értelme a mindennapi használat során. Nos, arra jutottunk a tesztelés során, hogy ez egy abszolút életképes ötlet, és a kivitelezés is jól sikerült. E megoldás viszont csak akkor hasznos, ha valaki munkára, tanulásra használná elsősorban a megjelenítőt, amikor egyszerre több ablak van nyitva, több alkalmazás fut párhuzamosan. Az alapvetően 16:9 képarányra optimalizált filmeknél, videóknál vagy játékoknál ez a kialakítás értelemszerűen nem annyira praktikus, így aki alapvetően mozizásra vagy játékhoz, tehát szórakozásra keres kijelzőt, annak nem ez a termék a legjobb választás.

[+]

Főbb paraméterek
Monitor típusa LG DualUp (28MQ780-B)
Technológia 10 bites (8 bit + FRC) Nano IPS
Háttérvilágítás típusa Edge-LED, nem PWM-es
Kijelző mérete 27,6 hüvelyk,16:18 képarányú, sík
Felbontás 2560 x 2880 pixel (139,6 ppi)
Képfrissítési ráta 60 Hz
Válaszidő 5 ms (g2g)
Input lag 17,2 ms
Kontrasztarány kb. 1050:1
Fénysűrűség 352,3 cd/m²
Betekintési szögek 178°/178° (névleges adat)
Megjelenített színek száma 1,07 milliárd
Színtérlefedettség 141,4% sRGB
Extrák OnScreen Control támogatás, HDR támogatás, Black Stabilizer, integrált hangrendszer, külső fényerőszenzor
Csatlakozók 2 db HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, 2 db USB 3.0, USB Type-C, USB Type-B uplink, 3,5 mm-es analóg audió
Teljesítményfelvétel 88 watt, készenléti módban: 0,2 watt, külső tápegység
Gyártó honlapja www.lg.hu
Termék honlapja LG DualUp (28MQ780-B)
Fogyasztói ár kb. 290 000 forint
Garancia 3 év

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés