Hirdetés

LG CX OLED tévé a középkategóriából

Villámteszteltük az új webOS rendszerrel felszerelt 4K HDR televíziót.

LG CX

Most már biztos, hogy az LG jó lóra tett, amikor öt évvel ezelőtt nagy kockázatot vállalva úgy határozott, hogy minden riválisától eltérően nem dobja sutba az OLED képalkotási technológiát a tévés szegmensben. Az idő a dél-koreai holdingot igazolta, hiszen a prémium kategóriát meghódította ez az eljárás, és ma már több mint 15 másik cégnek szállít paneleket a vállalat, kiélvezve a monopólium minden előnyét.

LG CX
LG CX [+]

Nem túl meglepő módon az LG mindenki másnál több OLED szériát kínált az elmúlt években, és ezen a szokásukon 2020-ban sem változtattak. A belépőszintet szokás szerint a BX sorozat képviseli idén is, de lesz új, WX sorozatú tapétatévé, újdonság az alapvetően falra lógatásra tervezett GX széria, a CX pedig a középkategória képviselője. Ez utóbbi sorozat egy példányát vehettük közelebbről is szemügyre az LG főhadiszállásán, ahol jó pár órát tölthettünk el a társaságában. Lássuk, hogy milyen lett!

Dizájn: semmi új

Őszinték leszünk, a CX semmilyen olyan újdonságot nem mutat fel formatervezési téren, amit ne láttunk volna már korábban LG OLED televíziótól. Az enyhén döntött szürke talp ismerős régről, és a keskeny, alig egy centiméteres káva, valamint az ultravékony készülékház sem okoz meglepetést. Mindez egyébként nem jelenti azt, hogy a tévé ne nézne ki jól, legalábbis nekünk továbbra is kifejezetten tetszik ez a visszafogott vonal, aminek köszönhetően a termék harmonikusan beilleszthető bármilyen belső térbe.

[+]

A talp kialakítása miatt a forgatásról le kell mondani, viszont a falra szabványos VESA konzol segítségével egyszerűen felakasztható. A ki- és bemeneteket ezúttal is a hátlapon helyzeték el a hagyományoknak megfelelően. Található itt négy darab HDMI 2.1 (az egyik eARC támogatású), illetve három USB 2.0 mellett egy-egy Ethernet, optikai digitális audió és fejhallgató csatlakozó, valamint a fizetős műsorok dekódolásához szükséges CI+ slot sem hiányzik.


[+]

Főbb paraméterek
LG OLED65CX3LA
Panel 10 bites WRGB OLED panel (40-120 Hz)
Háttérvilágítás -
Képernyőméret 65 hüvelyk (165 cm)
Maximális felbontás Ultra High Definition (3840x2160)
HDR támogatás HDR 10, HLG, Dolby Vision
Input lag 15,6 ms
Maximális fényerő 900 cd/m²
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások Eco, Élénk, Eredeti, Filmmaker, HDR hatás, IFS szakértői sötét szoba, ISF szakértői világos szoba, Játék, Sport, Színház
Hangbeállítások AI Hang Pró, Eredeti, Színház, Tiszta Hang IV, Sport, Zene, Játék
Hangrendszer 2.2 csatornás, 40 watt
Beépített digitális tunerek DVB-T/DVB-C/DVB-S2
Interfész 4 db HDMI 2.1, 3 db USB 2.0, optikai digitális audió, 3,5 mm analóg audió, Ethernet, CI+ slot
Extrák Alpha9 képfeldolgozó processzor, rögzítés külső USB adattárolóra, EPG, médialejátszó, internetes tartalmak elérése, webOS 5.0 okostévérendszer, böngésző, mozgásérzékeny távirányító támogatása, hangalapú keresés, kislexikon, Miracast, Intel Widi, AirPlay 2 támogatás, médialejátszó, HDR, HDR konverzió, FreeSync és G-Sync támogatás
Teljesítményfelvétel Átlagosan: 136 watt, készenléti üzemmódban: 0,2 watt
Méret Talppal: 144,7 x 86,1 x 25,1 cm
Talp nélkül: 144,7 x 83 x 4,5cm
Tömeg Talppal: 24,9
Talp nélkül: 23,9 kg
Gyártó honlapja www.lg.hu
Termék honlapja OLED65CX3LA
Fogyasztói ár 820 000 forint

Képminőség

Kontraszt, színek

Az LG CX képminőségéért a vállalat által fejlesztett és gyártott, 120 hertzes maximális képfrissítési rátát produkáló OLED panel, valamint a szintén házon belül készülő, harmadik generációs Alpha9 képfeldolgozó chip felel. Radikális újításokról nem beszélhetünk, ami azért nem túl meglepő, hiszen már a tavalyi modellek is nagyon magas szintet képviseltek.

Hirdetés

Tapasztalataink alapján egy kicsit még pontosabb lett a színek megjelenítése, és a vállalat munkatársai azt is elárulták, hogy a felskálázáson is javítottak valamelyest, tehát az alacsonyabb részletességű anyagok ennek köszönhetően még inkább megközelítik a natív 4K tartalmakat. Ehhez a chipbe integrált mesterséges intelligenciát használja a modell, és az AI egyébként állítólag folyamatosan monitorozza a felhasználói szokásokat, vagyis a beállítások módosítását, hogy idővel még jobb lehessen a kép minősége.

A képalkotási eljárásból, azaz az egyedi pixelvezérlésből fakadóan elméletileg biztosított a tökéletes, 0 cd/m² fénysűrűségű fekete, és ezáltal a végtelen valós kontrasztarány megteremtése, műszeres méréseink pedig bizonyították, hogy ez a valóságban is így van. A kontrasztosság megfelelő tehát, így semmi értelme nincs a Dinamikus Kontraszt bekapcsolásának, mert ilyenkor egy pici markánsabb lesz a különbség a világos és sötét tartalmak között, viszont ez azzal jár, hogy a finom átmenetek egyszerűen eltűnnek.

Normális beállítások mellett a színek szépek, természetesek és ragyogóak. A LED LCD készülékekre mind a mai napig jellemző nagyon enyhe fátyolosságnak nyoma sincs, a tévé még az olyan kritikusnak számító tartalmak visszaadásánál is jól teljesít, mint az árnyékos mező, az emberi bőr vagy a hullámzó vízfelszín. A betekintési szög gyakorlatilag hibátlan, teljesen oldalról nézve a kijelzőt sem érzékeltük a színek torzulását, fakulását, invertálódástól pedig pláne nem kell tartani.

[+]

A fényerőnek egyébként totálisan homogénnak kellene lennie, azonban ezt eddig egyetlen OLED tévénél sem sikerült elérni, és méréseink azt mutatták, hogy ez alól az LG CX sem kivétel. A helyzet viszont nem vészes, hiszen maximum 12,7 százalék az eltérés  az egyes képernyőtartományok között, ráadásul ez az egyenetlenség a mindennapi használat, azaz filmezés, videózás vagy játék során nem tűnik fel, hiszen felhősödést, foltosodást nem tapasztaltunk.

Mozgásmegjelenítés, gaming

Ma már egyre többen használják a tévéjüket játékra, és ezért az ő kiszolgálásukra is odafigyelnek a gyártók, törekednek arra, hogy a ő igényeiket is kielégítsék készülékeikkel. A CX esetében az input lagot 15,6 ms-nak mértük, amivel elmarad a legjobb gamer monitoroktól, de ettől függetlenül nagyon tisztességes eredmény. A tévé ráadásul G-Sync és FreeSync kompatibilis, a dinamikus képfrissítés támogatása pedig olyan szolgáltatás, ami csak a játékosok számára fontos. A frissítési frekvencia 40-120 Hz közötti tartományban mozoghat, és bár a helyszínen ezt most nem volt módunk kipróbálni, korábban már láttuk termékbemutatón, szakkiállításon, és akkor működött a dolog.

A mozgásmegjelenítés tapasztalataink szerint remek, többféle forrással is kipróbáltuk, gyakorlatilag semmilyen anomáliát nem tapasztaltunk, nem futottunk bele szaggatásba, akadozásba, duplikálódásba és szellemképesedésbe sem. Mindenesetre jó tudni, hogy ha szükség van rá, akkor azért rendelkezésre áll az interpolációs technológia, hogy a virtuális képkockák beillesztésével teremtse meg a folyamatosabb mozgás illúzióját.


[+]

A készülék biztosítja a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését (HLG, HDR10, Dolby Vision, és a nagyjából 900 cd/m² maximális fényerőnek köszönhetően a HDR hatás kellően látványos. A tévé megkapta a vállalat saját konverziós eljárását, amely képes a hagyományos SDR anyagokból HDR hatásút varázsolni. Ez a funkció már ismerős lehet a régebbi modellekből, és továbbra sem működik hibátlanul, ugyanis aktiválását követően olykor oda nem illő tónusok tűnnek fel a képernyőn, ami meglehetősen zavaró lehet, és emiatt továbbra sem igazán erőltetnénk a használatát.

Előzetes és színhelyes beállítások

Az LG ezúttal sem spórolt az előzetesen programozott képprofilokkal, hiszen összesen tíz van belőle. Ezek között újdonságot jelent a Filmmaker mód megjelenése, aminél az összes képmódosító/képjavító funkció ki van kapcsolva, és ezáltal elméletileg tökéletesen hűségesen képes visszaadni azt a látványvilágot, amit a rendező és/vagy operatőr megálmodott. A képmódok a szokásoknak megfelelően többé-kevésbé eltérnek egymástól az aktív képmódosító szolgáltatások, a fényerő, színhőmérséklet és színpontosság terén, így jó eséllyel mindenki talál köztük olyat, amelyik megközelíti az elvárásait, így kiindulási alapnak mindenképpen jó lehet.

Profil/beállítás Eco Élénk Eredeti Filmmaker HDR hatás
Fényerősség (fehérpont) 119,1 cd/m² 129,4 cd/m² 158,9 cd/m² 93,3 cd/m² 266,7 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m²
Kontrasztarány Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen
Legnagyobb delta E 5,35 20,27 4,41 5,42 6,53
Átlagos delta E 2,35 4,63 2,22 3,03 3,28
Színhőmérséklet 10 400K 12 700 K 10 600 K 6300 K 6200 K
Profil/beállítás ISF Szakértői sötét szoba ISF Szakértői világos szoba Játék Sport Színház
Fényerősség (fehérpont) 89 cd/m² 123,4 cd/m² 157,4 cd/m² 124,9 cd/m² 116,1 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m²
Kontrasztarány Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen
Legnagyobb delta E 7,3 3,88 5,49 18,06 5,82
Átlagos delta E 3,46 1,75 2,45 5,45 2,69
Színhőmérséklet 6200 K 6200 K 8900 K 12 800 K 6200 K

Egy i1 Display Pro kalibrátorral, illetve a DisplayCAL névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az említett beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Eco, Élénk, Eredeti, HDR hatás, Filmmaker, IFS szakértői sötét szoba, ISF szakértői világos szoba, Játék, Sport, Színház. A kapott értékek közül a legnagyobb fényerőt, a feketeszintet, a valós kontrasztarányt, a színhőmérsékletet, illetve a delta E értékeket tüntettük fel a táblázatban. Utóbbi egy olyan numerikus érték, ami két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül; minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához (sRGB), vagyis annál jobb.


[+]

Ezután a célértékeket (120 cd/m² fényerősség, 6500 K színhőmérséklet, 2,2 gamma) próbáltuk belőni, valamint a legnagyobb színpontosságot elérni, ami többé-kevésbé sikerült is. A színpontosság terén sikerült extrém jó eredményeket produkálni, hiszen az átlagos delta E mindössze 0,21, a maximális pedig csupán 0,69 lett. Ezek kiemelkedően jó értékeknek számítanak a tévés szegmensben, így a tévé akár még grafikai munkára is alkalmas lehet. A maximális fényerő 117,3 cd/m² lett, a feketeszint 0 cd/m², a kontrasztarány pedig végtelen. A képen a színtérlefedettség látható: a szürke szaggatott vonal jelzi a referencia színteret, míg a színes alakzat a mért színteret ábrázolja. Eszerint a kijelző 132,4 százalékban fedi az sRGB színteret, ezen belül a számottevő pontosság 97,9%, ami a televíziók esetében szintén igen jó eredmény.

Színpontosság
Színpontosság [+]

LG OLED65CX6LA – színhelyes beállítások
Kontraszt 85
OLED fény 60
Fényerő 50
Élesség 10
Színmélység 50
Árnyalat 0
Dinamikus kontraszt Ki
Szuperfelbontás Ki
Színskála Széles
Gamma 2,2
Feketeszint Alacsony képvezérlés
Szemkímélő Ki
TruMotion Ki/akadozás esetén: Felhasználó
Zajcsökkentés Ki/Zajosodás esetén: Alacsony
MPEG zajcsökkentés Ki
Sima gradáció Ki
Színhőmérséklet Meleg2
Fehéregyensúly piros 0
Fehéregyensúly zöld 7
Fehéregyensúly kék 8

Kezelés, netes tartalmak

A 2020-as modellekbe az LG saját, exkluzív okostévérendszerének legfrissebb verziója került. A webOS 5.0 néhány új funkciót és kisebb módosításokat tartalmaz, de az alapok változatlanok maradtak. Ennek köszönhetően a grafikus kezelőfelület továbbra is átlátható, és bizonyos keretek között személyre szabható, ugyanis meghatározhatjuk, hogy milyen alkalmazások, funkciók kerüljenek ki az azonnal elérhető főképernyőre vagy a gyorsmenübe. A magyar nyelven is kommunikáló rendszer tapasztalatunk szerint kellően gyors és stabil, semmilyen lassulást, akadást nem tapasztaltunk, és fagyást sem produkált.

[+]

A komolyabb újdonságok egyike az Otthoni Irányítópult nevű szekció, amelyben látványosan megtalálhatóak az egyes bemenetek, illetve itt lehet egyszerűen hozzáadni az okosotthon-rendszerhez a különféle  kompatibilis eszközöket. Itt természetesen ellenőrizhető ezek állapota, és arra is van lehetőség, hogy különféle, úgynevezett "rutinokat" hozzon létre a felhasználó. Ezek előre meghatározott, automatizált folyamatok, amelyek több eszköz működését érintik. Beállítható például, hogy ha elhagyjuk az ingatlant, akkor automatikusan kapcsolódjon le az összes lámpa és hangrendszer, aktiválja magát a mozgásérzékelő, illetve induljon útjára a robotporszívó. A gyakorlati próba során arra jutottunk, hogy az Otthoni Irányítópulttal az LG jó irányba indult, hiszen a kialakítás kellően felhasználóbarát, és segíthet még inkább az okosotthon-rendszerek irányába terelni a felhasználókat.

[+]

A webOS 5.0 másik nagy újításával a sportbarátoknak kíván kedveskedni az LG. A Sportriasztás nevű menüpont alatt kiválasztható több sportág topligájának valamelyik csapata, és a felhasználó ezt követően értesítést kap arról, ha kezdődnek a meccseik, illetve ha szeretné, még a mérkőzés aktuális állása is feltüntethető a képernyőn.


[+]

A távirányítón nem sokat variáltak, a vezérlőperiféria maradt az évek óta jól bevált Magic Remote. A gyakorlatilag légiegérként működő, mozgásérzékelős eszköz fogása kényelmes és nagyon jól használható. A távvezérlő kiváltható egy ingyenesen letölthető mobilos alkalmazással (LG TV Plus), ami szintén jól működik, és a tévé képes együttműködni USB-n keresztül csatlakoztatott billentyűzettel, egérrel vagy kontrollerrel is.

[+]

A perifériákra szükség is lehet a különféle netes alkalmazások futtatása során, amelyek közül néhány elő van telepítve a készülékre, a többit pedig az applikációs boltból lehet letölteni és installálni. Nagyjából 160 szoftverből áll a kínálat, amelyben a mostani trendeknek megfelelően kiemelt szerepet kapnak a különféle tartalomszolgáltató appok, tehát például a Spotify, a Netflix, a YouTube, az Amazon Prime, az HBO GO (fut rendesen!) vagy a YouTube. Amit láttunk, annak alapján azt tudjuk mondani, hogy a kép minősége kifogástalan az online streaming során, ami mostmár sokaknak kritikus fontosságú egy vásárlási döntés meghozatala során.

Hangrendszer, médialejátszó

Az LG CX OLED televíziókba 2.2 csatornás, azaz két integrált mélysugárzóval ellátott, 40 wattos hangrendszer került. A basszusok hallhatóak, a dinamika is érzékelhető, viszont a pontossággal azért akadnak problémák, mert a hangszóró hajlamos a finom részleteket elkenni, eldugni. A hangerő megfelelő, hanghibákat sem tapasztaltunk, viszont a sztereó hangtér megteremtésével akadnak problémák. Mindezek miatt azt mondanánk, hogy akinek fontos a kifejezetten minőségi megszólalás, az nem ússza meg egy jobb külső dedikált hangrendszer beüzemelését.

[+]

Nem hiányoznak az előzetesen programozott hangprofilok sem, amelyek már nevükkel jelzik, hogy milyen típusú tartalmak mellé szánja őket a gyártó. A tévét ellátták a vállalat saját fejlesztésű hangkalibrációs eljárásával, amely a távirányóra épített mikrofon segítségével a helyiség egy kívánt pontjába koncentrálja a lehető legjobb minőségű megszólalást. Ezt kipróbáltuk, és tényleg változott a hangzás attól függően, hogy be volt-e kapcsolva a funkció. Az LG CX megkapta az AI Hang Pro technológiát, amely papíron nagyon jónak tűnik: aktív állapotban folyamatosan vizsgálja az épp futó tartalmat, elemzi az objektumok mozgását, és ennek figyelembe vételével szólaltatja meg az egyes hangsugárzókat. Ennek következtében remek surround hangzást kellene kapnunk, azonban mi ehelyett csak azt éreztük, hogy kicsit minden visszhangosabban szól...

Médialejátszó

Az előzetesen telepített médialejátszó alkalmazás nem annyira komplex, mint mondjuk a Plex vagy a Kodi szoftverek, de az alapszintű feladatok ellátásra szerintünk kiválóan alkalmas, és ez a felhasználók túlnyomó többségének bőven elég is. A grafikus kezelőfelület átlátható, felhasználóbarát, a vezérlés még annak sem okozhat problémát, aki idegenül mozog a technológiai eszközök világában.

[+]

Az alkalmazás az MP3 mellett a WMA és FLAC formátumú állományok megszólaltatását szavatolja. Az ID3 tagek kezelése megoldott, és a fájlokba metaadatként kódolt dalszövegek megjelenítése is biztosított. A képek közül a JPG és PNG szabványok megjelenítése jöhet szóba. Az EXIF adatokról, azaz a fotókkal kapcsolatos részletes információkról le kell mondani, de diavetítés azért elindítható.

[+]

Videós tesztcsomagunk lefuttatása során azt tapasztaltuk, hogy a szoftver a DivX és a 10 bites fájlokon kívül minden más állománnyal gond nélkül boldogult, még a 4K, HDR (Dolby Vision, HDR 10) anyagokat is hibátlanul játszotta le a szoftver. A külső feliratok megjelenítése természetesen megoldott, és mivel a karakterek mérete kellően nagy, illetve vékony keret övezi a betűket, ezért a szöveg mindig jól látható. A gyakorlati próba során az is kiderült, hogy a térhatású hangszabványok közül a Dolby Atmos és a Dolby True HD fájlunk megszólaltatása nem sikerült.

Miracast

Az LG CX tévé a Miracast és az Intel WiDi technológia támogatásával biztosítja kompatibilis eszközök képernyőjének vezeték nélküli úton történő tükrözését. A párosítás pofonegyszerű és villámgyors, viszont némi késleltetés tapasztalható, ami a filmeknél, videóknál, netezésnél, különféle appok használatánál nem gond, de egyes játékoknál kicsit zavaró lehet.

Bluetooth

A termék lehetővé teszi a Bluetooth használatát, aminek köszönhetően a kompatibilis audioeszközökre kilőhető a hang vezeték nélküli úton, ami nagyon kényelmes és elegáns megoldás. Tapasztalataink szerint a kapcsolat stabil, a hatótávolság pedig nagyjából tíz méter.

AirPlay 2

Az LG CX támogatja az Apple AirPlay 2 eljárást, amellyel az Apple kompatibilis termékeiről vezeték nélküli úton lehet átlőni hangot, képet és videót is jó minőségben. A tévéhez emellett bármilyen AirPlay 2 képes hangszóró csatlakoztatható, az összekapcsolt eszközökön pedig Apple podcastok vagy különféle zeneszámok játszhatóak le a streaming szolgáltatások révén, és a felhasználók saját könyvtárukból is válogathatnak számokat.

Értékelés

A gyártó korábbi OLED televíziói kivétel nélkül nagyon jó benyomást tettek ránk, így az elvárásaink meglehetősen nagyok voltak. Az hamar kiderült, hogy a kezelés továbbra is rendben van, hiszen a webOS még mindig a(z egyik) legjobb okostévérendszer. Átlátható, stabil, gyors és az újítások is hasznosnak tűnnek, a Magic Remote segítségével pedig kényelmes az irányítása. Az elérhető internetes tartalmak köre megfelelő, e téren semmilyen komolyabb hiányérzetünk nem volt, és az appok futása során sem tapasztaltunk problémákat.


[+]

A hangrendszer által produkált megszólalás rendben van, hibákba nem futottunk bele, de azért az tény, hogy egy "rendes" hangprojektorral, vagy több komponensből álló szettel nem veheti fel a versenyt. A kép minősége szemre és a műszeres méréseink alapján is nagyon-nagyon rendben van, ami egy tévé esetén kiemelkedően fontos szempont! A mozgásmegjelenítés pazar, a színpontosság, színgazdagság, valamint a képvilág is elsőrangú. A tévé dizájnban semmi különlegeset nem produkál, de ettől függetlenül jól néz ki. Az LG OLED65CX jelenleg 820 000 forintos áron vásárolható meg, amivel az ilyen méretű 4K tévék között egyértelműen a drágábbak közé tartozik, viszont az is tény, hogy a tudása is abszolút élvonalbeli.


LG CX OLED tévé

elefant

Az LG CX OLED televíziót az LG magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés