Hirdetés

Kicsi, lapos DVD-írók

Plextor PX-608CU

Készülni kell az Eee PC-re! Ez volt a fő indok arra, hogy megnéztünk két igazán kicsi külső, USB-s DVD-írót – az egyiket a Plextor, a másikat a Samsung szállította. A Plextor a szokásos, hatalmas dobozt tette boncasztalunkra, amelyben még tartozékaival együtt is szinte elveszett a kis író. Kétféle tápellátást kapunk hozzá. Meghajthatjuk az adatátvitelt szolgáló melletti, második USB csatlakozóról, de külön kis tápjáról is.

A PX-608CU alig nagyobb két normál CD-toknál. Egyik sarkát ívesen lekerekítették, de a másik három is alig nyúlik túl az optikai lemezt burkoló részen. Egész pontosan 137 x 143 x 16 mm a külső mérete, tömege pedig csak 250 gramm.

Hátulra került a mini USB adatcsatlakozó és a kis, 5 voltos tápaljzat. Az írónak egyetlen – nyitó – gombja van, mellé üzemet jelző LED-et tettek.

Nagyra tátja a száját a PX-608CU, hogy be tudja kapni a lemezeket. Belsejében egy notebookokból ismerős író-olvasó fej látható. Ez a fajta felépítés jóval sérülékenyebb, mint a helyhiány miatt kivitelezhetetlen normál tálca vagy a drágább, becsúsztatós – slot-in – megoldás.

A kis Plextor alján szokás szerint a márkanevet birtokló, japán Shinano Kenshi Co., Ltd. cégnevet találtuk, a termék pedig Kínában készült. Fogyasztása tényleg kicsi, 5 volton 2 ampert igényel. Ennél az adatnál viszont érdemes megállni egy pillanatra. USB-n keresztül 5 volton legfeljebb 0,5 A-t tudnak leadni a számítógépek, így a két csatlakozó is csak 1 amperre képes. A Plextor szerint a meghajtó fogyasztása 5 W alatt marad. Mindjárt kiderül, mit bír USB-ről.

Két, a Plextor névhez méltatlan részletet találunk a PX-608CU-n. Az egyik a nyitást segítő rugócska, melyhez hasonlót legutoljára olcsó kazettás magnón láttunk. Mi több, ez a rugó a szintén olcsó hatású, könnyű, műanyag felső burkolaton súrlódott, olajozatlan kertkapuéhoz hasonló, nyikorgó hangot kiadva. A másik, emellett eltörpülő gyenge részlet a biztonsági ajtónyitó volt, amellyel áramellátás nélkül is nyitható a meghajtó. Érezni lehetett, hogy valami gyenge retesz van csak mögötte.

Az információs szoftver megerősítette, hogy a kis Plextor a szokásos pluszos és mínuszos DVD szabványok mellett a DVD-RAM-ot is kezeli. Az is kiderült, hogy az elektronika a Pioneertől származik.

Az aktuális, 2.0-s firmware egyik formátumnál sem támogatta a bitsettinget.

Kisebb fogyasztása miatt arra számítottunk, hogy a PX-608CU nem tudja majd a pörgős sebességeket, mint például a CD-k 24-szeres írását és olvasását. Nagy meglepetésünkre mindkét műveletnél 24x volt a maximum. DVD-s szemszögből viszont lassabb az író, ott egyrétegűeknél is csak 8-szoros tempó a csúcs.

Főbb paraméterek:


Termék megnevezésePlextor PX-608CU
DVD+R írás8x
DVD+RW írás8x
DVD+R DL írás4x
DVD-R írás8x
DVD-RW írás6x
DVD-R DL írás4x
CD-R írás24x
CD-RW írás24x
DVD-RAM írás5x
CD-ROM olvasás24x
DVD-ROM olvasás8x
CsatolófelületUSB 2.0
Méret137 x 143 x 16 mm
Tömeg250 gramm
Puffer mérete2 MB
Bitsettingvan
Gyártó weboldala
Termék weboldala
www.plextor-europe.com
PX-608CU
Bruttó fogyasztói ára32 000 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés