Hirdetés

Mini DVD-író az LG-től

LG GSA-E50N

Néhány hónapja teszteltük a Plextor és a Samsung egy-egy kisméretű, külső, USB-ről üzemelő optikai meghajtóját, és arra jutottunk, hogy bizony jóval gyengébb minőségben írnak, mint az asztali gépekbe szerelhető modellek. Két okra gyanakodtunk. Az első a notebookokba tervezett felépítés volt, de azóta több laptopos tesztben bebizonyosodott, hogy a vékony meghajtókkal is lehet jól írni. Maradt hát a második ok, az USB-s átvitel és áramellátás gyengesége. Ma egy újabb notebookos felépítésű, USB-ről táplált apróság kerül terítékre, ezúttal az LG háza tájáról.

Nem a legfrissebb termék a GSA-E50, a tavalyi CeBIT-re időzítették a megjelenését. Kétféle változatban kapható, az E50N nem, az E50L viszont támogatja a LightScribe lemezgravírozást. A csinos kis dobozban némi papíranyagot, egy Nero Express telepítőt, USB-s adat- és tápkábelt találtunk.

Barátságos, lekerekített formája van az LG mininek. Nálunk a világosabb, javarészt fehér, de egy kis feketével megbolondított színkombinációjú E50N járt, amely jól illik majd a fehér Eee PC-hez. Valamivel elegánsabb a fekete, ezüstszürke betétes E50L. A meghajtó elején csupán egy nyitógomb, egy LED és a vésznyitó nyílása található. 156 x 165 x 21,5 mm-es méretével valamivel nagyobb, mint a Plextor és Samsung hasonló modelljei, de lekerekített sarkai kisebbnek láttatják, mint amekkora valójában.

Hátulján található a mini USB-s adatcsatakozó és egy másik, a tápellátást szolgáló csatlakozó, amely szintén USB-vel köthető a számítógépre. Külső tápegység nem jár a kis LG-hez.

Alul négy apró lába és hat csavarja van a meghajtónak. Utóbbiakat kitekerve könnyedén szétszedhető. Belsejében az LG egy korábbi, notebookokba szánt, tálcás írója, a GSA-T20N lapul.

A tálcás forma nem olyan elegáns, mint a becsúsztatós slot-in, ráadásul a kicsúszó író/olvasó fej miatt sérülékenyebb is. A meghajtó kis mérete és súlya miatt állandóan előrebillent, amikor lemezt helyeztünk bele.

A GSA-E50N a diagnosztikai szoftverek és adatlapja szerint is kezeli a DVD-RAM-ot, de gravírozni tényleg nem tud. LG-s extrája a SecurDisk biztonsági technológia, melynek segítségével csak jelszóval vagy digitális aláírással olvasható, nehezen másolható lemezeket hozhatunk létre.

Az aktuális WE01 firmware csak a DVD+R és DVD+R DL lemezeknél tudott bitsettinget, az újraírhatóknál nem.

USB-s, notebookos alapokra épülő meghajtóról lévén szó, maximális DVD-írási és -olvasási sebessége nyolcszoros. Ezt csak akkor éri el, ha az USB-s tápcsatlakozót is használjuk, egyébként a felére veszi vissza a tempót. A kétrétegű DVD-ket hatszorosan, a DVD-RAM-ot eggyel lassabban kezeli. CD-ben a 24-szeres pörgetés a csúcs.

Főbb paraméterek:


Termék megnevezéseLG GSA-E50N
DVD+R írás/olvasás8x/8x
DVD+RW írás/olvasás8x/8x
DVD+R DL írás/olvasás6x/6x
DVD-R írás/olvasás8x/8x
DVD-RW írás/olvasás8x/8x
DVD-R DL írás/olvasás6x/6x
CD-R írás/olvasás24x/24x
CD-RW írás/olvasás16x/24x
DVD-RAM írás/olvasás5x/5x
CD-ROM olvasás24x
DVD-ROM olvasás8x
CsatolófelületUSB
Méret156 x 165,2 x 21,4 mm
Tömeg380 g
Puffer mérete2 MB
Bitsettingvan
Gyártó weboldala
Termék weboldala
www.lge.com
GSA-E50N
ForgalmazóHRP Hungary Kft.
Bruttó fogyasztói ár19 500 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés