Tempós DVD-írás USB-ről

Hirdetés

Samsung SE-S204S

Néhány hete kisméretű, USB-ről működő DVD-írókat teszteltünk, és elég érdekes eredményeket kaptunk. Kiderült, hogy a csöppségek távolról sem produkálnak olyan jó minőséget, mint asztali társaik. Két dologra gyanakodtunk: vagy a kis, notebookos méret, vagy az ingadozó USB meghajtás miatt volt gond. Ma is külső, USB-s DVD-írót próbálgatunk, de a megszokott 5,25 hüvelykes méretben. A Samsung SE-S204S-nek több érdekes tulajdonsága van. Akár 20-szoros DVD-írási tempóra is képes, LightScribe technológiával feliratozza a lemezeket, a TruDirectnek nevezett eljárással pedig a számítógépre kapcsolt videoforrásokból köztes tárolás nélkül tud menteni – például egy videokamera felvételeit azonnal DVD-re másolhatjuk. Természetesen ilyenkor a felvételi idő a lejátszás sebességéhez igazodik.

A fehér házba bújtatott meghajtó derekán szürke sáv fut körbe, amitől nem valami elegáns, lehetne inkább fekete a derékszíj és a feliratok is. A fekete SE-S204N minden bizonnyal szebb, bár ez meglehetősen szubjektív kérdés.

Hátul az USB csatlakozót, a táp aljzatát és egy kis szellőzőnyílást találtunk, melyre a zárt műanyag ház és a nagy sebesség miatt szükség is lehet. Nyári DVD-írós tesztjeink során tapasztaltuk, hogy a meleg milyen rossz hatással van az írási minőségre.

Találtunk a dobozban egy talpat, mellyel függőleges helyzetbe állítható a meghajtó. Az előlapon a nyitóval ellentétes oldalra tették a TruDirect alkalmazás indítógombját.

Ahogyan a többi aktuális Samsung optikai meghajtó, az SE-S204S is a Toshibával közös TSST égisze alatt készült Indonéziában. Kíváncsiak lettünk volta a pontos teljesítményfelvételére 5, illetve 12 volton, de ezt a gyártó nem adta meg. A tápegységen mindkét feszültségértékhez 1,5 amperes áramerősség tartozik.

Adatlapja szerint az USB-s Samsung támogatja a DVD-RAM-ot is, ráadásul 12-szeres tempóval írja és olvassa. Ugyanekkora a csúcssebesség a kétrétegű DVD-R-nél, a DVD+R DL-t pedig akár 16-szoros sebességgel megírja. Paramétereit alapján minden bizonnyal egy SH-S203 szériás meghajtó van a műanyag burokban. Sérülés nélkül nem tudtunk szétfeszegetni, ezért inkább nem ellenőriztük, igazunk van-e.

Az aktuális TS01-es firmware mindhárom pluszos formátumnál támogatta a bitsettinget.

Főbb paraméterek:


Termék megnevezéseSamsung SE-S204S
DVD+R írás/olvasás20x / 16x
DVD+RW írás/olvasás8x / 12x
DVD+R DL írás/olvasás16x / 12x
DVD-R írás/olvasás20x / 16x
DVD-RW írás/olvasás6x / 12x
DVD-R DL írás/olvasás12x / 12x
CD-R írás/olvasás48x / 40x
CD-RW írás/olvasás32x / 40x
DVD-RAM írás/olvasás12x / 12
CD-ROM olvasás48x
DVD-ROM olvasás16x
Lemezgravírozó eljárásLightScribe
CsatolófelületUSB 2.0
Méret232 x 163 x 50 mm
Tömeg1,2 kg
Puffer mérete2 MB
Bitsettingvan
Gyártó weboldala
Termék weboldala
www.samsung.com
SE-S204S
Bruttó fogyasztói ár12 600 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés