Kicsi és még kisebb adattárak

Freecom ToughDrive Pro

Sokféle külső adattárat kapni – vehetjük külön-külön a merevlemezt és dobozát, de egyben is. Vannak normál 3,5 colos winchestert fogadók, de a notebookos kistesók árcsökkenésével egyre gyakoribbak a 2,5 colosak. Találtunk olcsókat és drágábbakat is, ahol a formával és/vagy az extra tudással próbálják legitimálni a magasabb vételárat. A Freecom több szempontból is az utóbbi csoportba tartozik. Még nem találkoztunk olyan termékükkel, ami ne tetszett volna, bár egyik sem volt olcsó. Ez vonatkozik 2,5 hüvelykes külső merevlemezeire is, melyek közül most hármat veszünk górcső alá. Hogy izgalmasabbá tegyük a tesztet, megnéztük a legkisebb, 1 hüvelykes winchesterrel működőt is.

A nagyobbak – vagyis a kevésbé kicsik – között a legérdekesebb a ToughDrive Pro, a kemény legény. A beépített Samsung merevlemez specifikációi szerint rövid (2, illetve 1 ms) ideig működés közben 325g, üzemen kívül 1000g gyorsulást is elvisel. Ehhez jön a strapabíró burkolat, melynek köszönhetően a tárolóegység azt is túlélheti, ha két méter magasról leejtik – azért ezt nem muszáj kipróbálni. Ízléses dobozában a szükséges minimálfelszerelést, kábelt, szoftvereket, használati útmutatót találtunk, de többre nincs is szükség.

Első pillanatban látszik, hogy a ToughDrive-nál különösen odafigyeltek az ütésállóságra. A külső felület túlnyomó része gumírozott, élén további rugalmas sáv öleli körbe. Egyedül az egyik végén keresztbefutó, valamivel sötétebb sáv tűnik sérülékenyebbnek. Vajon a felhasználók milyen arányban verik oda éppen ezt a részt legelőször?

Természetesen a rugalmas burok körkörös, tehát nemcsak az ütésektől véd, hanem a zajt és rezgéseket is benn tartja. Ügyesen beleolvad a kék sávba az USB csatlakozó, így a mellékelt kábelre csak akkor van szükség, ha hosszabb vezetéket szeretnénk. Az alábbi képen megfigyelhető, hogy csukló- vagy nyakpántnak való füle is van a ToughDrive Prónak. A kék sávban a dudor alatt egy tápcsatlakozó rejtőzik, bár a leírás szerint ilyenre többnyire nincs szükség, és áramforrást sem kapunk hozzá.

Behajtott állapotban egy mágnes fogja az USB csatlakozó fém fejét. A kihajtható rész elég hosszú ahhoz, hogy notebook mellé fektetve használjuk vele a tárat, de asztali géppel csak akkor boldogulunk elegánsan, ha előlapi csatlakozói alul vannak.

Igaz, a kisebbik ToughDrive-ról, de a Freecom oldalán láttunk egy olyan reklámfotót, melyen satuba fogják. Nehezen tudunk elképzelni olyan megfizethető árú dobozkát, amely ellen tudna állni egy ilyen „precíziós műszernek”, ezért kíváncsian feszegettük le a külső gumihéjat. Vajon mi rejtőzik alatta? Semmi extra, csak egy műanyag burok – ennél azért többet vártunk.

Az biztos, hogy a külső gumi, a műanyag burok és a benne található újabb gumibetétek ellenállnak a két méteres zuhanásnak, és a megadott gyorsulási értékek sem tesznek kárt bennük, de nagyon nem szeretnénk, ha a fontos adatainkkal megpakolt ToughDrive Prót valaki satuba fogná.

A merevlemez kezeléséhez egy pici nyomtatott áramkört rendeltek, melyen egy JMicron JM20339 chip dolgozik. Ez egy USB-SATA vezérlő, ami nem is csoda, hiszen a ToughDrive Próban Serial ATA csatolós Samsung merevlemez van, tesztpéldányunkban éppen 120 GB-os SpinPoint HM120JI. A NYÁK túloldalán megtaláltuk a tápcsatlakozót is. Erre nagyobb áramigényű, percenként 7200-at pörgő winchestert USB 1.1-es csatlakozóval párosítva lehet esetleg szükségünk.

Főbb paraméterek:

 

Termék megnevezése Freecom ToughDrive Pro
Kapacitás 80 / 120 / 160 / 250 GB
Merevlemez típusa 2,5 colos, 8 MB cache, 5400 rpm
Csatolófelület USB 2.0
Anyag műanyag héj gumibevonattal
Méret 140 x 80 x 19 mm
Tömeg 175 g
Extra ütésálló felépítés
Gyártó weboldala www.freecom.com
Termék weboldala ToughDrive Pro
Forgalmazó Expert Computer Kft.
Bruttó fogyasztói ár 80 GB: 26 600 Ft
120 GB: 32 300 Ft
160 GB: 41 700 Ft
250 GB: nem ismert (199 euró)
Garancia 2 év

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Újabb két tucat pendrive tesztje

    A kis adattárak sebességének vizsgálata mellett ezúttal a Windows Vista ReadyBoostot is kipróbáltuk.

  • Túlélőpendrive-ok

    Nálunk járt az OCZ és a Corsair két-két különösen ellenálló burokba rejtett adathordozója.

  • Formás WD merevlemezek

    Nálunk járt a Western Digital My Passport családjának három 2,5"-os, 250 GB-os külső winchestere.

Előzmények

Hirdetés