Hirdetés

JVC Adixxion GC-XA1: trónkövetelő akciókamera

Akció indul!

Az egyre jobb minőségű álló- és mozgóképek rögzítésére képes okostelefonok és tabletek terjedésével párhuzamosan a hagyományos kamkorderek piaca ijesztő mértékben szűkülni kezdett. Bár igaz, hogy a személyi mobil eszközök nem vehetik fel a versenyt a direkt videózás céljára tervezett kisméretű, kompakt kamerákkal, viszont sokan úgy vélik, hogy arra az évi egy-két kiemelt alkalomra (nyaralás, ballagás, esküvő stb.) felesleges egy külön eszközt vásárolni. Ráadásul egy telefon mindig ott van az embernél, és még kisebb, könnyebb is, mint egy kamera.

Azonban vannak olyan szituációk, amikor a telefon nem vethető be, ilyen például, ha sportot vagy bármilyen más hasonló, testi és műszaki épségre veszélyes tevékenységet űzünk. Ez esetben jönnek jól a kisméretű, könnyű és strapabíró akciókamerák, melyek az utóbbi időszakban hatalmas népszerűségre tettek szert. Ezt tökéletesen alátámasztja, hogy a piacot jelenleg is uraló GoPro és Rollei mellett mostanában az igazi nagyok, így például a Sony és a JVC is szemet vetett erre a területre. Utóbbi cég első ilyen készülékét, az Addixxion családba tartozó GC-XA1 típusjelzésű modellt már egy ideje kiszúrtuk magunknak, ám a hazai disztribúcióval kapcsolatos gondok eddig keresztülhúzták számításainkat. A közelmúltban azonban a problémák megoldódtak, és így rá tudtuk tenni a kezünket.

Hirdetés

Zömök külső

Dizájnját tekintve a GC-XA1 a pazar kivitelű; a nehézkesen használható Rollei HD Lite és a felhasználóbarát, ám igen csúnya GoPro HD Hero között foglal helyet. A lekerekített élű téglatest alakú eszköz felépítésében is a kamkordereket idézi, azzal a különbséggel, hogy itt a kijelző oldalra került. A HDMI és az USB csatlakozót a hátlapon helyezték el egy elcsúsztatható védőfal mögött, és a memóriakártya nyílása is itt található. A vezérlőgombok a tetejére kerültek a kontrollámpa, a mikrofon és egy kisteljesítményű mono hangszóró társaságában.

A készülékház "tapadós" gumiborítást kapott, ami még nedvesen sem csúszik ki az ember kezéből, ráadásul igen könnyen tisztítható. A kisméretű (74 x 53 x 35 mm), kompakt eszköz súlya az akkumulátorral együtt 126 gramm, tehát valóban egy könnyen hordozható termékről van szó. A kialakításnak és a felhasznált anyagoknak köszönhetően – megfelelve az idevágó szabványoknak – ötméteres mélységig, fél órán át vízálló. Nem árthat neki a por sem, és akár azt is kibírja, ha kétméteres magasságból leejtik.

A dobozban a kamerán kívül található egy akkumulátor, egy USB kábel, egy flexibilis tartó és annak foglalata, néhány csavar, egy kis csavarhúzó, illetve egy objektívsapka, tehát a HDMI kábelt és a memóriakártyát külön kell megvásárolni hozzá.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • JVC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés