Hirdetés

Izmos VGA-k hűtése

GlacialTech NorthPole 1100

A GlacialTech sem a szolgalelkű másolásról híres. Első VGA-s próbálkozásuk, a NorthPole 1000 nagyon jól sikerült. A maga idejében a legjobb hűtőkkel is felvette a versenyt, fő erénye a halkság volt. A NorthPole 1100 követi a hagyományt. A dobozban a kék borda helyett pirosat találtunk. A dupla ventilátoros szellőztető színe is változott, és kaptunk egy fordulatszám-szabályzót is.

A szellőzési elv maradt a régi. A nagy, háromrészes borda fölé kell szerelni a külön kártyahelyet igénylő szellőzőelemet, amelyben két 80 x 80 x 15 milliméteres légkavaró dolgozik.

A soklapátú, vékony ventilátorok a GlacialTech jól bejáratott gyártójától, az Everflowtól származnak. Közös, háromtűs csatlakozójuk van, amivel a 3,5"-os meghajtóhelyre szerelhető szabályzóhoz köthetőek. Jól feltekerve a fordulatszámot a NorthPole 1100 tuningos hűtőnek is jó lehet.

Első ránézésre a borda nem sokat változott az ezreshez képest. Alaposabban figyelve látszik, hogy a középső bordára hőcsövekkel kapcsolt elemek nagyobbak lettek, és a központi blokk alsó két sarkát kivágták.

Módosítottak a felfogatási furatokon is. Az oldalsó bordarészeket korábban csavarok tartották, most a fémbe feszített heap-pipe-ok fogják őket. A NorthPole lamellái vastagabbak az Acccelero lemezeinél. Az oldalsó elemek hatékonyságát befolyásolhatja, hogy a hőcsövek meglehetősen távolra kerültek a GPU-val érintkező felülettől.

A kiegészítő fémlemezeknek köszönhetően a NorthPole 1100 sokféle videokártyára felszerelhető. Az elforgatott processzoros, AGP-s GeForce-ok tulajdonosai sajnos most is kimaradnak a jóból.

A GlacialTech VGA-hűtője sem apróság, szépen végignyújtózott a GeForce-on; 260 grammos tömege majdnem megegyezik az Acceleroéval. Piros színe miatt inkább a Radeonokkal harmonizál.

A felfogatásért két, kézzel is betekerhető csavar felel. Meghúzásuknál érdemes ügyelni az egyenletességre, mert a lesarkazásgátló keret nélküli GeForce-on nekünk kétszer is megbillent a hűtő. A művelet nem veszélyeztette a GPU testi épségét, de a hűtő nem feküdt fel jól, túlmelegedett alatta a vas.

Ugyan a NorthPole-hoz nem járnak memóriahűtők, a két oldalsó borda olyan magas, hogy alájuk kényelmesen beférnek a kis bordácskák.

A vörös hőleadó elfoglalja a szomszédos kártyahelyet, a levegőt kavaró ventilátorpanel pedig a következőt is benyeli. Ha nem akarjuk, hogy a szélkerekek hatásfoka csökkenjen, a következő aljzatot is érdemes üresen hagyni. Bizony, a NorthPole 1100 sok helyet foglal, két VGA-hoz nem használható. Mindenesetre a mai számítógépek többségében a videokártya már egyedül bitorolja a 6-7 bővítőhelyet, a hangkártya és a hálózati vezérlő már az alaplapra költözött.

Főbb paraméterek:

Termék megnevezése GlacialTech NorthPole 1100
Felszerelhető GeForce 5, 6 és 7
Radeon X600 fölött
Borda mérete 133 x 156 x 38 mm
Anyaga alumínium borda hőcsövekkel
Tömeg 260 g
Ventilátorok mérete 80 x 80 x 15 mm
Ventilátorok fordulatszáma 1600-3200 rpm
Gyártó weboldala www.glacialtech.com
Forgalmazó Senerit Hungary Kft.
Bruttó fogyasztói ár 7400 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés