Hirdetés

Pendrive-ok USB 3.0-n: második felvonás

Adata, Kingston, Mach Extreme

Tovább folytatjuk a gyors, USB 3.0-s pendrive-ok vizsgálatát. Múltkori tesztünkben a Transcend JetFlash 780 volt az első olyan pendrive, ami árban és sebességben is hozta azt a szintet, amit az új csatlakozótól elvártunk, tehát nem csak olvasásban, hanem írásban is gyors, emellett alig drágább az USB 2.0-s alternatíváknál. Ma további öt versenyző próbálja bizonyítani, hogy felér a Transcend kvalitásaival.

Hirdetés

Az Adata jól ismert pendrive-fronton, Superior szériás S102 Pro modellje pedig külsőleg elég közel van az optimálishoz. Nem túl nagy, de nem is könnyen elveszíthetően kicsi. Kupakja ugyan leszedhető, elveszíthető, de némi biztonságot ad, hogy a másik végére rádughatjuk. A tároló háza fémburkolatot kapott, így tartós és mutatós, csomagolását nem bonyolították túl, ára is kellemes.

Az Adata Nobility sorozatba tartozó N005 modellje nagyobb, díszesebb a doboza, de alapvetően ugyanolyan felépítésű, mint az S102 Pro. Burkolata fémből készült, kupakja elveszíthető fajta, de fel tudjuk tenni a másik végére. Valamivel, de nem sokkal drágább társánál, ezért a külső jegyek alapján inkább az S102 Prót választanánk. Mindkét modellnek van akasztós hurokhoz való rögzítőszeme.

Szintén jól ismert név a pendrive-ok porondján a Kingston. DataTraveler Elite 3.0-s modellje egyszerű csomagban kapható, háza műanyagból készült, kivitele kupak nélküli: burkolatának egyik felét kell elcsúsztatni ahhoz, hogy szabaddá váljon gyors, kékbetétes csatlakozója. Szerencsére több Kingston modellel ellentétben az Elite 3.0 normál vastagságú, ezért nem fogja blokkolni a szomszédos USB aljzatokat. Említést érdemel még a végén lévő bújtatófül, amivel kulcstartóra vagy nyakpántra rögzíthető.

Kevéssé ismert még hazai berkekben a Mach Extreme, melytől két pendrive is érkezett mai tesztünkbe. A gyártó komolyabb FX modellje lényegében nem is pendrive, hanem inkább mini SSD, erre utal szokásosnál szélesebb kialakítása és az a tény, hogy 32, 64, illetve 128 GB-os változatban kapható, kisebben viszont nem. Csomagolását és burkolatát is nagyon igényesre tervezték, háza teljesen könnyűfémből készült, nemcsak egy vékony fedőréteg van rajta, ahogyan a legtöbb modellen. Kupakja feltehető a végére, de ezzel blokkoljuk az ott található bújtatófület, úgyhogy ha kulcstartóra vagy nyakpántra akasztottuk, akkor a kupak hátulra felhelyezése bajos lesz.

Egyszerűbb típus a Mach Extreme GX, ezt csomagolásán is látni. Szép hosszú, igényesen fémbe burkolt pálcáról van szó, aminek klasszikus kupakját nem lehet feltenni a tároló végére. Ebből a modellből háromféle méretet, 8, 16 és 32 GB-ost kértünk be, hogy megnézzük, egy típuson belül milyenek a sebességviszonyok. Azért érdekes kérdés ez, mert lehet, hogy a nagyobb kapacitású változat több memóriachipet és többcsatornás vezérlést kap, így nem csak tárkapacitásban, hanem sebességben is a gyakran alig olcsóbb, kisebb társak fölé emelkedhet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés